Skandinaviškas švaros sprendimas plinta ir Lietuvoje

Švara namuose prasideda nuo įėjimo. Todėl prieš žengdami per slenkstį stengiamės visaip kaip atsikratyti prilipusio purvo. Skandinavai surado efektyvų būdą, kaip pašalinti nešvarumus ir sniegą nuo avalynės - sukonstravo trigubą batų šepetį, kuris nuvalo batus visapusiškai. Šiaurietišką švaros sprendimą jau atrado ir lietuviai.

Mokslininkai apskaičiavo, kad net 80 procentų nešvarumų į namus atnešame su batais. Tai itin aktualu šiaurės šalims, kuriose ant batų kimba ne tik purvas, bet ir įsigeria lietaus vanduo, prilimpa sniegas.

„Naujas įrenginys apgaubia batą iš visų pusių ir pašalina nešvarumus ne tik nuo bato pado, bet ir nuo šonų. Keli brūkštelėjimai ir avalynė švari. Paprasta ir labai efektyvu. Šis įrenginys tapo labai populiarus Skandinavijoje ir ten yra naudojamas plačiai“, - pristatė išradimą įmonės „Solimeta“ atstovas Rimantas Vasiliauskas.

Klaipėdoje įsikūrusi UAB „Solimeta“ prieš dvejus metus šiaurietišką šepetį pradėjo gaminti bei vėliau ir platinti Lietuvoje. Vadovas džiaugiasi, kad pirmieji naujove susidomėjo ir švaros kultūrą patiems mažiausiesiems ėmėsi diegti vaikų darželiai. Šepečius įsigijo 20 Klaipėdos ir 15 Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

„Šie šepečiai mums labai patiko ir tiko. Daugiau kaip metus naudojamės ir darbo valytojoms tikrai tenka mažiau. Jeigu apie kilimėlius prie durų mažiesiems vis tekdavo priminti, tai pro naujuosius šepečius nė vienas vaikas nepraeina nenusivalęs batukų. Raginti jų nereikia, jiems tai - lyg žaidimas. Prie įėjimo į darželį pastatėme du šepečius: raudoną ir žalią. Vaikai pasirenka šepetį pagal spalvą (raudonas šepetys - populiaresnis), išsirikiuoja eilute ir visi valosi batukus, ir auklėtojoms, ir tėveliams liepia daryti tą patį. Naujas ritualas sunaudoja šiek tiek laiko, tad planuojame įsigyti daugiau šepečių - kad eilutės prie jų judėtų greičiau. Be to, turime dar vieną įėjimą, prie kurio pamiršome šepetį įrengti. Dėl to jau sulaukėme priekaištų“, - pasakojo uostamiesčio lopšelio-darželio vedėja Asta Vainiūtė.

100 įmonės „Solimeta“ pagamintų batų šepečių įsigijo Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. „Policijos pareigūno batai privalo visada blizgėti it veidrodis. Tarnybos metu tai gana sudėtinga, tad grįždami į darbo vietą, policininkai džiaugiasi šepečiais, kurie be didelių pastangų nuvalo batus“, - sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio atstovas.

Naujos konstrukcijos šepečiai prigijo ne tik sostinėje, Kaune ir Klaipėdoje, bet Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Telšiuose, Kretingoje, Tauragėje, Mažeikiuose, Šilutėje. Naujųjų batų šepečių naudotojai pastebi, kad šepečiai - ilgaamžiai ir nereikalauja jokios priežiūros. Plastiko šeriai neiškrenta, nenusidėvi ir puikiai išvalo batų protektorius. Tripusis batų šepetys - kompaktiškas, jį lengva pritvirtinti prie įėjimo į patalpas – gyvenamųjų namų, įstaigų, biurų.

batų šepetys, buities patarimai, buitis, skandinaviškas dizainas, švara

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai