Visi atsakymai juodu ant balto: kaip susikurti svajonių karjerą?

Karštligiškos darbo paieškos gali nemenkai išvarginti. Ypač, jei trūksta žinių bei įgūdžių patraukliam gyvenimo aprašymui (CV) parengti ar darbo pokalbiui pasiruošti. Surasti savo tikrąjį kelią, įgyti reikiamų kompetencijų ir sėkmingai pretenduoti į svajonių darbo vietą, o gal ją pačiam susikurti – uždavinys ne iš lengvųjų. Kaip tai padaryti? Nuo šiol visus atsakymus galima surasti vienoje knygoje.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Edukologijos katedros docentė Vilija Stanišauskienė pristato knygą „Karjeros kūrimas“. Pasak autorės, jos skaitytojai išmoks geriau pažinti save, perprasti besikeičiančią darbo rinką bei jos poreikius, išsikelti karjeros tikslus ir siekti jų įgyvendinimo.


Knyga „Karjeros kūrimas“

Esate daugelio knygų ir straipsnių autorė. Kas jus įkvėpė būtent tokios tematikos knygai?

Karjeros kūrimo ir ugdymo klausimais domiuosi daugiau kaip 20 metų. Šioje srityje atlieku mokslinius ir taikomuosius tyrimus, stebiu, kaip keičiasi jaunimo požiūris į karjerą, su kokiais iššūkiais susiduriama šių dienų darbo rinkoje. Universitete dėstau „Karjeros kūrimo“ modulį, tad norėjosi pasidalinti esminėmis karjeros teorijomis ir praktikoje patikrintomis jos kūrimo metodikomis.

Kokie pagrindiniai šios knygos akcentai?

Šio kūrinio tikslas – padėti žmogui susikurti savo karjerą, susipažinti su reikšmingais visuomenės ir darbo pasaulio pokyčiais, pažinti save, atskleisti savo ateities viziją, tikslus, sudaryti karjeros planą ir pasirengti jį įgyvendinti.

Kad ir kokią karjeros sritį pasirinktume, darbo pasaulyje visiems teks susidurti su iššūkiais, tad reikia jiems ruoštis. Gebėjimas prisitaikyti naujoje darbo vietoje, planuoti laiką ir veiklą, sklandžiai, dalykiškai bendrauti, veikti komandoje – kompetencijos, aktualios tiek inžinieriui, tiek medikui, tiek pedagogui.

Kada jaučiama karjeros sėkmė?

Kiekvienas žmogus yra unikalus, todėl karjeros sėkmę kiekvienas supranta skirtingai. Vienam tai materialinė gerovė, kitam – galimybė padėti žmonėms, prisidėti prie tobulesnės visuomenės kūrimo, trečiam – patirti iššūkių ar kūrybos džiaugsmą. Tik atradęs savo tikrąjį kelią ir „įsėdęs į savo roges“ gali jaustis laimingu.

Svarbu suvokti, kad karjeros pradžia – svajonėse. Iš jų kyla karjeros tikslai ir konkretūs veiksmai, leidžiantys viziją paversti realybe. Bet vien svajoti neužtenka, būtina tikslingai veikti, išnaudojant kiekvieną pasiūlytą galimybę.

Į kokį skaitytoją orientuota ši knyga?

Knyga skirta žmonėms, siekiantiems susikurti karjerą, geriausiai atitinkančią jų prigimtį, vertybes, svajones. Karjera – tik viena iš keleto svarbių gyvenimo sričių – sveikatos, šeimos, santykių, laisvalaikio. Norint būti laimingiems ir jausti pilnatvę, reikia siekti šių sričių balanso.

Skaitytojai knygoje ras detalų scenarijų, kaip gauti darbą, kaip tinkamai parengti reikiamus dokumentus darbo pokalbiui. Ji turėtų būti įdomi ir naudinga įvairių ugdymo įstaigų, darbo biržų specialistams, karjeros konsultantams ir darbo ieškantiems žmonėms.

Jaunoji karta retai skaito knygas. Užuot lankę bibliotekas ir knygynus, aktualios informacijos dažniausiai ieško internete, kur ji – labai fragmentiška, nesusisteminta, dažnai prieštaringa arba senstelėjusi. Tai knyga, kurioje klasikinės teorijos ir šiuolaikinės metodikos sudaro darnią visumą.

Koks yra studentų požiūris į būsimą karjerą, ar jie atsakingai ieško darbo?

Yra visokių studentų: ir labai atsakingai planuojančių karjerą, nuosekliai siekiančių tikslų, ir absoliučiai neskiriančių tam dėmesio, gyvenančių šia diena negalvojant apie ateitį.

Jaunimas keičia požiūri į gyvenimą ir nesistengia įtilpti į kokius nors rėmus. Jie drąsiai renkasi savanorystės programas, kaupia patirtį dirbdami ar keliaudami po užsienio šalis, nevengia studijuodami daryti pertraukų. Besimokydami jie dirba įvairius darbus, o gavę diplomą nesistengia įsidarbinti pagal specialybę. Dabar auga laisva, kosmopolitiška karta.

Kaip vertinate netradicinius CV?

Netradicinės gyvenimo aprašymo formos yra puikus būdas pademonstruoti savo unikalumą, išsiskirti iš kitų kandidatų. Įsivaizduokite, gaunate pluoštą CV, kuriame 120 standartinių, pagal „Europass“ šabloną, parengtų gyvenimo aprašymų. Ir 10 originaliai sumaketuotų, išskirtinių CV, kuriuos skaitydamas lengviau įsivaizduoji žmogų, jo kompetencijas, patirtį ir kitas savybes. Žinoma, gerai parengtas, originalus CV darbo negarantuoja, bet drauge su motyvaciniu laišku yra lyg bilietas į pokalbį dėl darbo.

Ar studentai moka parašyti motyvacinį laišką?

Kiekvieną semestrą analizuoju šimtus motyvacinių laiškų. Pastebiu, kad prastėja jaunų žmonių raštingumas, jie negeba sklandžiai reikšti minčių, daro gramatines klaidas. Pasitaiko atvejų, kai kas trečiame laiške randu identiškus sakinius ir net žinau, iš kokio internetinio šaltinio jie nukopijuoti.

Motyvaciniame laiške dera lakoniškai, bet tiksliai prisistatyti, pagrįsti, kad esate išskirtinis ir vienintelis tinkamas kandidatas nurodytai darbo vietai užimti. Derėtų atskleisti savo karjeros planus ir lūkesčius bei išreikšti norą susitikti pokalbiui dėl darbo.

Ką patartumėte tiems, kurie dar tik ruošiasi darbo paieškoms?

Patarčiau neskubėti ir nepasiduoti populiarių profesijų madai. Reikėtų įsigilinti į savo gabumus, charakterio savybes, susidėlioti prioritetus ir, pasirinkus kelis priimtinus veiklos variantus, juos išsibandyti. Tam puikiai tinka savanorystė.

Dažnai girdžiu studentų abejones ar nusivylimą dėl pasirinktos darbo srities. Karjeros kūrimas – viso gyvenimo procesas, kuriame normalu klysti, taisyti klaidas ir viską pradėti iš naujo. Sparčiai kintančioje darbo rinkoje neįmanoma susikurti karjeros ir tą pačią išlaikyti visą gyvenimą.

darbas, darbo paieškos, karjera, Karjeros kūrimas, Vilija Stanišauskienė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai