„Patersono“ režisierius J. Jarmuschas įrodo: kasdienybės grožis slypi detalėse

„Negali žinoti, galbūt autobuso, kuriuo važiuoji, vairuotojas iš tiesų yra dailininkas“, – sako amerikiečių nepriklausomo kino meistras Jimas Jarmuschas. Pasak jo, mūsų kasdienybė pilna netikėtumų, tačiau dėl nuolatinio skubėjimo mes to nepastebime. Apie paprasto gyvenimo grožį pasakoja naujausias režisieriaus filmas „Patersonas“.

Kanų kino festivalyje pristatytas filmas rodo paprastą autobusų vairuotojo Patersono gyvenimą. Kiekvieną dieną jis keliasi, eina į darbą, važinėdamas po miestą klausosi keleivių pokalbių, grįžęs namo pasikalba su mylimąja, išveda pasivaikščioti šunelį, o vakarą baigia su bokalu alaus tame pačiame bare.

Tačiau šis, atrodytų, niekuo neišsiskiriantis Patersono gyvenimas yra pagrindinis šaltinis poezijai, kurią jis laisvomis minutėmis rašo į slaptą užrašų knygelę. Savo eilėraščiuose Patersonas filosofiškai ir neskubėdamas žvelgia į pasaulį, kuriame laimės yra ne ką mažiau nei rutinos.

„Kiekviena mūsų diena yra prieš tai buvusios ir dar tik ateinančios dienos variacija“, – sako J. Jarmuschas ir priduria, jog filme pasakoja apie atidų kasdieniškų dalykų stebėjimą ir net mažiausių gyvenimo detalių vertę.

Ypatingas režisieriaus žvilgsnis į aplinkinį pasaulį skleidžiasi ne tik „Patersone“. Realiame gyvenime J. Jarmuschas garsėja tuo, jog neturi nešiojamojo kompiuterio ir elektroninio pašto, nemėgsta naudotis telefonu, o žmonės gatvėse, prilipę prie išmaniųjų įrenginių, jį erzina.

„Kartais tiems žmonėms noriu sušukti: tik pažiūrėkite – aplink jus vyksta gyvenimas!“, – prisipažįsta režisierius, o paklaustas, kodėl vengia modernių technologijų, atsako: „Nesu prieš jas, tačiau manau, jog jos surytų visą mano laiką, kurį noriu skirti rašymui, skaitymui ir filmų bei muzikos kūrimui“.

Mokėsi vairuoti autobusą

Pagrindinį vaidmenį „Patersone“ sukūręs amerikiečių aktorius A. Driveris turėjo ne tik perskaityti daug poezijos, tačiau ir išmokti vairuoti autobusą.

„Istorija sukasi apie žmogų, gyvenantį pagal kruopščiai sudėliotą rutiną, kurioje jis veikia tarsi vedamas pašalinių jėgų, be didelių asmeninių pastangų. Norėjau geriau suprasti veikėją, todėl turėjau prisitaikyti prie ritmo tų žmonių, kurie kiekvieną dieną vairuoja autobusą. Kad gaučiau licenciją, ilgai ruošiausi. Tai užtruko tris mėnesius“, – prisimena A. Driveris. Vairuotojo pažymėjimas aktoriui buvo įteiktas likus savaitei iki filmavimo pradžios.

Pats J. Jarmuschas tvirtina, jog A. Driverį pasirinko dėl išskirtinės jo išvaizdos ir būdo: „Aš tiesiog įsimylėjau jo veidą ir savotišką ramumą. O tada išgirdau keletą interviu su aktoriumi. Įsinorėjau su juo susitikti“, – pasakoja režisierius.

A. Driverio įsikūnijimas į poeziją rašantį autobuso vairuotoją neliko nepastebėtas. Specialiais apdovanojimais už vaidybą aktorių jau įvertino Los Andželo, Toronto ir Dublino kino kritikų asociacijos.

Filmas „Patersonas“ - Lietuvos kino teatruose nuo vasario 10 dienos.

filmai, Jimas Jarmuschas, kinas, Patersonas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai