Specialistai ragina per šventes alkoholiu nepiktnaudžiauti

Informaciją parengė: Lina Kleinauskienė, visuomenės sveikatos specialistė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inform.

Artėjant gražiausioms metų šventėms, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad šventės neturėtų tapti priežastimi vartoti daugiau alkoholio. Nors kuo toliau, tuo daugiau kalbama apie alkoholio žalą žmogaus sveikatai ir jį supančiai aplinkai, tačiau vis dar gausu mitų apie alkoholio vartojimo naudą sveikatai. Yra teigiama, kad tam tikras alkoholio vartojimas gali būti naudingas žmogaus sveikatai, bet yra viena tiesa – naudos savo sveikatai galima pasiekti tik maksimaliai ribojant suvartojamo alkoholio kiekį.

Šventinis laikotarpis yra puiki galimybė pasvarstyti: kokios naudos gausiu, jei vartosiu mažiau alkoholio arba jo atsisakysiu visai? Puikus būdas save motyvuoti – surasti priežastį, kodėl vertėtų keisti alkoholio vartojimo įpročius: geriau miegosiu, sutaupysiu pinigų, būsiu laimingesnis, pagerės mano santykiai su artimaisiais, atrasiu naujų laisvalaikio praleidimo būdų ir kt.

Jei nutarėte vartoti mažiau alkoholio, labai svarbu žinoti mažai rizikingo alkoholio vartojimo rekomendacijas. Skirtingų rūšių gėrimams palyginti vartojama standartinio alkoholio vieneto (SAV) sąvoka. Vyrai neturėtų suvartoti daugiau nei 2 SAV, o moterys 1 SAV per dieną, o 2 dienas per savaitę rekomenduojama visiškai nevartoti alkoholio. Verta žinoti, kad nevartojant alkoholio 5 dienas per savaitę, nereikėtų viso neišgerto alkoholio kiekio suvartoti savaitgalį vieno pasilinksminimo metu.

Vienas SAV yra 10 gramų gryno (100 proc.) alkoholio. Alkoholiniame gėrime esančių SAV skaičių galima apskaičiuoti pagal formulę: alkoholinio gėrimo tūrį (ml) padauginti iš gėrime esančios alkoholio procentinės koncentracijos (proc.), padauginti iš alkoholio tankio (≈0,8 g/l) ir padalyti iš 10 g.

Skirtingo stiprumo gėrimuose esantys SAV:

1. 500 ml 5 proc. stiprumo alaus bokale yra 2 SAV.

2. 200 ml 13 proc. stiprumo vyno taurėje yra 2 SAV.

3. 60 ml 40 proc. stiprumo degtinės, viskio, brendžio ar kt. stipriųjų gėrimų taurelėje yra 2 SAV.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina pagalvoti, ar tikrai šventės yra priežastis vartoti daugiau alkoholio ir ką laimėsite, nusprendę jo atsisakyti. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras linki gražių ir prasmingų švenčių!

alkoholio suvartojimas, alkoholio vartojimas, alkoholis, Kalėdos, kiek galima alkoholio suvartoti, saikingas alkoholio vartojimas, šventės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai