Now Reading
Legendinį Iggy Pop filmavęs J. Jarmuschas: „Jo muzika yra užpakalius spardantis rokenrolas“

Legendinį Iggy Pop filmavęs J. Jarmuschas: „Jo muzika yra užpakalius spardantis rokenrolas“

Legendinį Iggy Pop filmavęs J. Jarmuschas: „Jo muzika yra užpakalius spardantis rokenrolas“

„Paklausiau Jimo Jarmuscho, ar sukurs apie mane ir mano grupę filmą, tai jis pagalvojo dvi minutes ir sutiko“, – atvirauja muzikantas Iggy Pop. „Dešimt minučių“, – šypsodamasis pataiso J. Jarmuschas. Taip apie dokumentinio filmo „Gimme Danger“ priešistorę pasakoja du garsūs kūrėjai ir draugai.

Prestižiniame Kanų kino festivalyje pristatytas dokumentinis filmas – tai atviras ir skvarbus J. Jarmuscho žvilgsnis į vieną garsiausių bei įtakingiausių rokenrolo grupių pasaulyje „The Stooges“ ir jų lyderį, scenos chuliganą Iggy Pop. Režisierius rodo muzikantų karjerą nuo šlovingo 7 deš., pašėlusių pasirodymų, nežaboto svaiginimosi narkotikais iki staigaus nuopolio bei netikėto grupės atgimimo 2003-iaisiais.

„Jaunystėje išgirdęs „The Stooges“, iškart tapau jų fanas. Tai buvo industrinis, darbininkų klasės, užpakalius spardantis rokenrolas. Nieko panašaus nebuvau girdėjęs. Ši grupė sujungė daugelį dalykų į kažką visiškai naujo, stipraus, primityvaus ir laukinio“, – prisimena režisierius.

Šiandien „The Stooges“ vadinami pagrindiniais grupių „Sex Pistols“, „Nirvana“, „The White Stripes“, „Red Hot Chili Peppers“ įkvėpėjais. Naujausias kino kūrėjo darbas – savotiška duoklė savo jaunystės dievaičiams, kurie, pasak jo, atvėrė naujus tiek muzikavimo, tiek bendravimo su auditorija kelius.

„Iggy Pop sugriovė sieną tarp savęs ir klausytojų. Jis buvo pirmasis dainininkas, kuris tiesiog nerdavo į publiką, šokdavo ant jos arba pasikviesdavo žmones iš minios ant scenos“, – susižavėjimo pašėlusia asmenybe neslepia J. Jarmuschas.

Pats Iggy Pop teigia, jog buvo daug režisierių, kurie ketino sukurti filmą apie jį ir jo grupę, tačiau jis norėjo, kad filmo imtųsi žmogus, kuris „iš tiesų kuria kiną“, kuris yra panašaus mąstymo ir turi panašų požiūrį į kūrybą.

„Vos tik supratau, jog grupė nusipelnė būti įamžinta, tariau visiems – „aš žinau, kas gali tai padaryti“, – apie Jimą Jarmuschą sako Iggy Pop.

„Gimme Danger“ primena beprotišką koliažą, kuriame telpa interviu su muzikantais, artimiausiais jų draugais, šeimos nariais, archyviniai kadrai iš grupės pasirodymų, net animacija. Žiūrovai filme išvys ir legendinius muzikantus David Bowie, Nico, Art Garfunkel.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Iggy Pop prisiminimai tapo mano gidu po grupės pasaulį. Norėjome tokios kino kalbos, kuri būti artima pačiai „The Stooges“ muzikai. Gryna, emocionali, primityvi, rafinuota, spalvinga, bet kartu šiek tiek „išlendanti“ už kraštų“, – sako režisierius.

Kino kritikų teigimu, filmą išskirtiniu daro tai, jog J. Jarmuschas jau 25 metus pažįsta Iggy Pop, o „The Stooges“ yra mėgstamiausia kino režisieriaus muzikos grupė. Tai filmui suteikia asmeniškumo ir sąmojingumo.

„Gimme Danger“ – jau trečiasis režisieriaus ir dainininko bendradarbiavimo kine rezultatas. Iggy Pop jau filmavosi kritikų puikiai sutiktuose J. Jarmuscho vaidybiniuose filmuose „Negyvėlis“ (1995) ir „Kava ir cigaretės“ (2003).

„Gimme Danger“ Lietuvos kino ekranuose filmas – nuo lapkričio 18 d.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top