Kaip sustiprinti sveikatą ir pagerinti darbingumą?

Šiuolaikinėje visuomenėje, regis, net 24 valandų per mažai. Dažnas pamiršta savo sveikatą, o per lėkimą nespėja pasirūpinti savimi. Tad į ką verta atkreipti dėmesį? Kokiais patarimais pasikliauti, kad gerėtų ne tik sveikata, bet ir darbingumas?

Anot VšĮ „Moters sveikatos centras“ įkūrėjos ir vadovės Ritos Gliaudelienės – sveikatai daro įtaką ne tik gyvenimo būdas, bet ir išoriniai veiksniai. Tad ką valgote, kuo kvėpuojate ir kiek dirbate atsiliepia ne tik jūsų savijautai, bet ir pasiektiems rezultatams.

Darbo valandos

„Vis daugiau aktyvių ir darbingo amžiaus žmonių pastebi ir išgyvena jėgų trūkumą, nuolatinį nuovargį ir dėl to sumažėjusį darbingumą. Žmonės kasdien patiria didelę įtampą ir stresą, gyvenimo tempas – didžiulis. Tad tokie simptomai, kaip nuovargis, sumažėjęs darbingumas, blogas miegas, nėra vien tik streso padariniai, į juos svarbu atkreipti dėmesį. Mano patarimas – nepersistengti ir neeikvoti energijos ten, kur jos tiesiog nereikia. Pastebiu tendenciją, kad ypač jauni žmonės nejaučia jokių ribų. Žinoma, tai yra ne tik jų, bet ir visuomenės problema, kurią reikia nedelsiant spręsti. Ant vieno žmogaus pečių „sukraunama“ per didelė našta, o didelį darbo krūvį skatina maži atlyginimai. Tad jei tik turite galimybę, planuokite savo darbo valandas. Skirkite daugiau laiko poilsiui, miegui ir malonioms veikloms. Taip pat siūlau mažinti laiką, praleidžiamą internete. Vietoj to – atsipūskite ir suorganizuokite bent trumpas atostogas“, - kalbėjo Rita.

Oras, kuriuo kvėpuojate

„Niekam ne paslaptis, jog kvėpuojame tikrai ne pačiu geriausiu ir šviežiausiu oru. Ypač jeigu jūsų namai yra triukšmingoje, judrioje vietoje, apsuptoje mašinų ir gamyklų. Štai galiu pasidalinti asmenine patartimi – džiaugiuosi, kuomet po ilgų mano organizuotų darbų, pavyko sustabdyti 2001 m. padangų deginimą Kaišiadorių klijų fabrike bei šįmet buvo nutraukti medicininių atliekų šalinimo Kaišiadoryse darbai. Žmonės mažiau skundėsi kvėpavimo takų ligomis ar galvos skausmu. Todėl stenkitės vėdinti patalpas, kuo dažniau išeikite pasivaikščioti į gryną orą, darykite pertraukėles darbo metu. Tai ne tik sveika, bet ir gerina medžiagų apykaitą bei smegenų veiklą“, - dėstė R. Gliaudelienė.

Mityba

„Sveika mityba tikriausiai jau nieko nebenustebinsi. Tačiau jos galia milžiniška. Net jei daug dirbate ir neturite daug laisvo laiko, prižiūrėkite savo maisto racioną. Ypač tai reikalinga tiems, kurie nesilaiko valgymo grafiko. Dar vienas patarimas – venkite alkoholio. Vietoj jo rinkitės sveikus kokteilius, jie padės atstatyti reikiamų medžiagų ir vitaminų balansą. Kadangi sergančiųjų ir į alkoholizmo liūną įklimpusių žmonių Lietuvoje ir taip ženkliai per daug, savo gyvenimo būdu pasirūpinkite jau dabar. Beje, vakarėliai galimi be alkoholio – tereikia išbandyti“, - šypsojosi R. Gliaudelienė.

Kokybiškas laisvalaikis

„Tai dar vienas akcentas, kuris, beje, ne tik teigiamai veikia jūsų emocijas, bet skatina dirbti. Todėl kuo turiningesni bus jūsų vakarai ir savaitgaliai – tuo daugiau pasieksite profesinėje srityje. Tikiu, jog norėdami galite atrasite širdžiai mielą veiklą. Taip pat – nepraleiskite kultūrinių renginių. Jie skatina protinius procesus“, - sakė Rita.

Motyvacija – raktas į darbingumą

„Motyvuoti ir tikslo siekiantys žmonės dažniausiai savo užsibrėžtus tikslus ir pasiekia. Esu įsitikinusi, kad tai, be jokių išimčių, galioja visiems. Jei laikysitės šių paprastų taisyklių, išvengsite „perdegimo“ sindromo. Nepamirškite rūpintis savo sveikata, savo kūnu, prižiūrėkite aplinką, kurioje gyvenate – taip pavyks įgyvendinti ir nuveikti daugiau. To visiems ir sau linkiu – nebijoti keistis, stengtis iš visų jėgų ir žinoti, kad kiekvieni pokyčiai – tik į naudą. Todėl, kai manęs klausia, kaip viską spėti, kaip padaryti geriau, kaip pakeisti savo aplinką, atsakau – pradėkite nuo savęs. Pamatysite, tada ir mažais žingsneliais padarysite daug“, - pokalbį baigė Rita Gliaudelienė.

darbingumas, kaip pagerinti darbingumą, kaip sustiprinti sveikatą, sveikata, sveikatos stiprinimas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai