Ką turime žinoti apie kepsnių kepimą?

Šiltas oras, žalia gamta ir čirškančios mėsos kvapas... Ne paslaptis, jog vasaros sezono metu lietuviai mielai renkasi ant grilio keptą mėsą. O ar moka ją kepti?

Apie tai kalbamės su prekybos tinklo „Maxima“ vyriausiuoju technologu Dariumi Laužauninku, kuris dalijasi patarimais, kaip iškepti sultingą kepsnį.

Pirmas žingsnis – tinkama kepsninė

Pasak D. Laužauninko, parinkti tinkamą kepsninę ir malkas, ant kurių žarijų vėliau bus kepama mėsa, svarbu ne mažiau nei pati mėsa. Priklausomai nuo to, ką kepsite – šašlykus ar kepsnius, reikėtų rinktis ir pačią kepsninę. Šašlykams puikiai tinka kepsninės, kuriose mėsa veriama ant iešmų, o štai kepsniams verčiau rinktis kepimo groteles. Kepsnių kepimui taip pat svarbu turėti žnyples arba kepimo mentelę. Šiukštu negalima mėsos badyti šakute, kitaip ji neteks savo sulčių ir taps sausa.

„Ne mažiau svarbu ir tinkamas kuro pasirinkimas. Dažniausiai lietuviai tam renkasi medžio anglis, malkas arba briketus. Svarbiausia tinkamai pasirinkti kuro tipą, nes viso kepimo metu reikia palaikyti reikiamą temperatūrą. Medžio anglys paprastai tinka visų tipų kepsninėms ir mėsai, o štai malkas reikėtų rinktis tik lapuočių medžių. Neretai nuo jų priklauso ir kepamos mėsos skonis. Pavyzdžiui, valgant gali būti juntamas malonus obels ar kriaušės skonis, jei kepimui naudosite šių medžių malkas“, – pastebi vyriausiasis technologas.

Mėsai kepti – tinkamai įkaitintas grilis

Kepimui paruoštą mėsą svarbu dėti tik ant tinkamai įkaitusios kepsninės. Jei joje rusenančios žarijos bus per karštos – rizikuojate, jog mėsa apdegs, jei pernelyg atvėsusios – mėsa gali ir neiškepti.

Pasak D. Lažauninko, atpažinti, kada žarijos yra tinkamos temperatūros nėra sunku. „Jei kūrenate medžio anglis ar briketus – baltas žarijų paviršius, tolygus anglių žioravimas išduos, kad žarijos tinkamos temperatūros ir metas kepti mėsą. Taip pat galite 2 sekundes palaikyti delną 10–15 cm atstumu virš kepsninės. Jei karštis nepriverčia staiga atitraukti rankos, temperatūra tinkama kepti“, – sako D. Lažaunininkas.

Skirtingoms mėsos rūšims – skirtingas paruošimas

Priklausomai nuo to, kokią mėsą ketinate kepti, reikia tinkamai pasirinkti ir jai skirtą marinatą bei paruošimo būdą. Pavyzdžiui, jautienos kepsniams (steikams) geriausia mėsa yra brandinta, nes ji yra minkštesnė ir sultingesnė.

„Įdomu tai, kad žalios jautienos prieš kepimą negalima sūdyti, nes druska iš mėsos pašalina sultis. Dar valandą iki kepimo geriausia kepsnius palaikyti kambario temperatūroje, kad pradėjus kepti, nebūtų itin didelio temperatūrų skirtumo. O štai paukštieną ir kiaulieną geriausia marinuoti bent kelias valandas iki kepimo, dar geriau, jei galima palikti marinuotis per naktį. Priklausomai nuo mėgstamo skonio ir pasirinktos mėsos rūšies, marinatui galima rinktis įvairius prieskonius ar net uogas“, – patarimais dalijasi vyriausiasis technologas.

Tinkamas kepimo laikas – gero skonio garantas

Pasak D. Lažauninko, skirtingos mėsos rūšys taip pat ir kepamos skirtingai. Pavyzdžiui, jautienos steikas kepamas palyginti trumpą laiką ir tik ant gerai įkaitinto grilio. Priklausomai nuo to, kaip iškeptos mėsos norite, 2 cm storio jautienos kepsnys kepamas apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės. Iškeptus kepsnius reikėtų pabarstyti grūstais juodaisiais pipirais ir druska bei dar keletą minučių palaikyti uždengtame inde, kad sustiprėtų kepsnio skonis.

Kitaip nei jautiena, paukštiena ar kiauliena turi būti visiškai iškepta. Dėl to tokia mėsa kepama ant ne tokios kaitrios ugnies ir kiek ilgesnį laiką.

Gardžiam kepsniui – tinkamas garnyras

Vyriausiasis technologas pastebi, jog prie sultingo kepsnio bene geriausiai tinka įvairios daržovės. Pasak jo, tai gali būti tiek šviežios daržo gėrybės, tiek ant grotelių pakeptos įvairios daržovės – paprikos, baklažanai, pomidorai ar svogūnai.

„Populiariausios šiuo metu, žinoma, šviežios sezoninės daržovės. Švieži agurkai, ridikėliai, salotos, iš kurių galima greitai pasigaminti vasariškas salotas“, – sako D. Lažauninkas.

kepimas ant grotelių, kepimas ant žarijų, kepsniai, maistas, mėsa

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai