Vasaros pramogos Lietuvoje: TOP 5 baidarių maršrutai šeimoms, įmonėms ir ekstremalams

Vandens turizmo pramogos pastaraisiais metais įgauna vis didesnį pagreitį – baidarių nuomotojų teigimu, iki birželio vidurio sulaukiama apie 60-70 proc. rezervacijų visiems vasaros savaitgaliams. Dar neapsisprendusiems, kurią Lietuvos upę pasirinkti baidarių žygiui, pravers ekspertų patarimai apie tinkamiausius vandens maršrutus.

Vandens turizmo žygius Lietuvoje ir užsienyje 12 metų organizuojančio „Upių labirinto“ vadovo Povilo Pelanio teigimu, pirmiausia svarbu įvertinti savo lūkesčius – ko tikimasi patirti plaukiant ir išlipus ant kranto.

„Būna atvejų, kai kreipiasi šeimos su mažais vaikais, ketindami plaukti maršrutais, kurie vertinami kaip rimtas iššūkis net patyrusiems vandens turizmo mėgėjams, arba pasirinkdami upę su pernelyg žemu vandens lygiu. Tokie užmojai dažni ir organizuojant įmonių renginius, kur iš tiesų svarbiausia yra smagiai ir jaukiai praleisti laiką su kolegomis. Todėl visada stengiamės papasakoti apie pasirinktos upės „charakterį“, pasiūlyti tinkamiausią jos atkarpą arba visiškai alternatyvų maršrutą. Šiuo atveju posakis, kad klientas visada teisus, yra tinkamas tik dėl pačios paslaugos ar inventoriaus kokybės“, – pažymėjo „Upių labirinto“ vadovas.

P. Pelanio teigimu, pastaruoju metu populiarėja plaukimai naktimis, ieškant paslėptų orientacinių taškų. Visgi dažniausias išlieka plaukiojimas dieną su vakariniu pasisėdėjimu prie laužo. „Vieni nori kuo labiau atitrūkti nuo civilizacijos ir plaukia su visu turizmo inventoriumi baidarėje, o kitiems smagiau irkluoti be bagažo ir išlipus pasilepinti kaimo turizmo malonumais ar pažiūrėti transliuojamų sporto varžybų. Tokie tikslai yra ypač svarbūs planuojant maršrutą – pasirenkant starto ir finišo vietą, numatant galimybes sutrumpinti ar išvis nutraukti plaukimą“, – sakė P. Pelanis.

„Upių labirinto“ vandens turizmo ekspertai sudarė tinkamiausius Lietuvos upių penketukus šeimoms, įmonėms ir iššūkių mėgėjams.

TOP 5 šeimų išvykoms

Verknė – vingiuota, vietomis gan srauni itin skirtingu kraštovaizdžiu ir tėkmės pobūdžiu pasižyminti upė. Klykiančios gervės praneš, kad jau įplaukėte į Nemuną.

Ūla – legendinė Dzūkijos gražuolė, vingiuoja per Gudų girią ir joje pasislėpusius senuosius dzūkų kaimus. Dėl gausių šaltinių Ūlos vanduo net ir karščiausią vasaros dieną atgaivins iki „žąsies odos“, o srovės jėga ir veržlumas suteiks malonias akimirkas. Abipus Ūlos upės tęsiasi kraštovaizdžio draustinis, todėl plaukimas šia upe ribojamas ir reikalingi leidimai.

Žeimena – rami, plati, aukštais skardžiais ir nuostabiais pušynais pasidabinusi upė, viena didžiausių vandens turizmo arterijų Lietuvoje, idealiai tinkama plaukimui su vaikais ar pirmai pažinčiai su baidarėmis.

Merkys – Dzūkijos upių ir upelių tėvas išdidžiai sruvenantis pro senovinius, laiko mažai paliestus kaimus, istorines lietuvių kovų vietas. Plaukti Merkiu lengva ir malonu, gana greita srovė ir plati upės vaga leidžia beveik neirkluoti ir mėgautis nuostabiais pakrančių vaizdais.

Lakaja – siaura ir vingiuota Labanoro gražuolė nuo seno yra viena mylimiausių Lietuvos baidarininkų upių, tad net neverta stebėtis, kad upėje sutikta gulbių šeimynėle ar vietinis ančių pulkelis nekreips didelio dėmesio į jus ir ramiai praplauks pro šoną priešinga kryptimi. Neįsižeiskite, Jūs vietinei faunai seniai nebe naujiena.

TOP 5 įmonių išvykoms

Neris iki Kernavės – viena labiausiai neįvertintų Lietuvos vandens turistų upių, nuostabūs pakrančių pušynai, sraunios rėvos, piliakalniai ir kitos Lietuvos istorijai reikšmingos vietos dar laukia, kada bus atrastos baidarininkų. Tad tikėtina, kad pasirinkę šį maršrutą upėje plauksite vieni, tik paskubėkite.

Širvinta – viena gražiausių Lietuvos upių, daug piliakalnių, stačių šlaitų bei atodangų, įspūdinga gamta žemupyje. Tiesa, vasarą vietomis gali būti sekloka, tačiau tokios atkarpos padės geriau pažinti savo kolegas, kai prireiks pagalbos.

Šventoji – rami upė, vaizdingi krantai, kuriuose galima lengvai išlipti pasimaudyti arba papietauti. Upė išsiskiria grakščiais vingiais, miškais apaugusiais krantais.

Minija – didžiausia ir viena gražiausių Žemaitijos upių, esant pakankamam vandens lygiui viliojanti vandens turistus Dyburių kilpų sraunumomis.

Dubysa – viena populiariausių ir gražiausių Lietuvos upių, miškais apaugę šlaitai, pievos bei aplink esantys Lietuvos istorijos paminklai. Plaukiama net per tris regioninius parkus. Daug patogių privažiavimų.

TOP 5 Iššūkių ieškotojams

Visinčia – Rūdninkų girios viduriu vinguriuojantis upeliūkštis, pagrįstai vadinamas uodų tėvyne ir vandens turistų-sadomazochistų Meka. Beveik stovintis vanduo, gausybė užvartų ir nuolat atakuojančios kraujasiurbių pajėgos jau nuo pirmų kilometrų privers Jus pamiršti piktą viršininką, neapmokėtas sąskaitas, banko paskolas ir kitas civilizacijos smulkmenas.

Siesartis – pakankamai laukinė, sparčiai tarp pažengusių vandens turistų populiarėjanti upė, viliojanti savo sraunumu, dažnai pasitaikančiomis užvartomis ir kitomis natūraliomis ar dirbtinėmis kliūtimis.

Grūda – vienas labiausiai žėrinčių Karalienės Dzūkijos karūnos perlų, savo vingiais, sraunia tėkme, gausiomis kliūtimis ir užburiančiais gamtovaizdžiais viliojantis aktyvaus plaukimo gerbėjus. Jei norite ramaus, poilsinio maršruto, jokiu būdu nesirinkite šios trasos.

Virinta – buvusių malūnų liekanos, užvartos, srovė, laukinė gamta. Virinta turi visus komponentus reikalingus aktyviam plaukimui ir savęs pažinimui.

Mera – užvartos kas keli metrai, aplink gūdžios girios ošimas, siaura ir vingiuota vaga, srovė pasirodo tik praskridusio paukščio sparnų garse. Iššūkių mėgėjai Merą yra pakrikštiję „baidarininko-hedonisto siaubu“.

Naudingi patarimai plaukiant su baidarėmis:

Be ko nepavyks išplaukti: baidarės, irklai, gelbėjimosi liemenės ir vandeniui atsparūs maišai daiktams – viso privalomo inventoriaus reikalaukite iš baidarių nuomotojų.

Ką reikia turėti: pirmosios pagalbos vaistinėlė, apsauga nuo saulės (galvos apdangalas, akiniai, kremas nuo saulės), apranga sauganti nuo drėgmės ir vėjo (priklausomai nuo oro sąlygų ir plaukimo trukmės, patartina turėti ir atsarginį rūbų komplektą), apavas nebijantis vandens, maudymosi kostiumas, telefonas, fotoaparatas (geriausia – atsparūs vandeniui), peilis, degtukai/žiebtuvėlis, žemėlapiai, priemonės nuo uodų/erkių/kitų vabzdžių, maišai šiukšlėms, tualetinis popierius, vanduo ir gaivieji gėrimai, užkandžiai (įvairūs riešutai, džiovintų vaisių rinkiniai).

aktyvus laisvalaikis, baidarės, baidarių maršrutai, baidarių sportas, Lietuvos upės, plaukimas baidarėmis, plaukimas baidarėmis Lietuvoje

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai