Kodėl ir kuo pakeisti saldumynus?

Saldumynų asortimentas iš skirtingų pasaulio šalių prekybos centruose dažnam apsuka galvą ir stipriai palengvina piniginę. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija rodo, kad Lietuvoje prekiaujamuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų priedų, o beveik visuose gaminiuose randama pavojingų dažiklių.

Tokie VMVT tarnybos atliekami saldumynų rizikos vertinimai, kurių metu nagrinėjami visi saldumynai, išskyrus šokoladinius saldumynus bei konditerijos gaminius, priverčia dar kartą atkreipti dėmesį į per didelį cukraus naudojimo kiekį ir jo sukeliamas ligas.

Saldūs, daug cukraus turintys produktai yra maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad šiuos maisto produktus reikia vartoti retai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos. Sveikam suaugusiam žmogui cukraus riba per dieną yra 25 gramai – t.y. 6 šaukšteliai.

„Visiems gerai žinoma, jog pagrindinis energijos šaltinis yra angliavandeniai. Visgi, cukrus priklauso paprastųjų angliavandenių grupei, kuri sukuria trumpalaikį energijos antplūdį, o per didelis kiekis skatina nutukimą. Todėl reikia rinktis sudėtinius angliavandenius. Saldumynai greitai susivirškina ir vėl greitai norima valgyti. Gaila, kad daug žmonių, galvodami apie viršsvorį, susimąsto tik apie estetinį vaizdą. Daug svarbiau tai, kad viršsvoris – pavojingas mūsų sveikatai“, – teigė mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė.

Norint gauti ne trumpalaikį energijos antplūdį vertėtų rinktis sudėtinius angliavandenius - polisacharidus. E. Vasiliauskaitės teigimu, daug polisacharidų turintys produktai yra vieni svarbiausių kasdieniame mitybos racione. Šių angliavandenių galima rasti riešutuose, saulėgrąžose, džiovintose figose, kurios suteikia energijos ir yra naudingos mūsų organizmui.

Dažnas saldumynų vartojimas kenkia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikatai. Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės higiena yra bloga. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Valgant daug cukraus ir riebalų slopinama imuninė sistema, todėl lengviau susergama.

„Visiškai atsisakyti saldumynų nereikia, tiesiog vartokite jų mažiau ir tik tam tikromis progomis. Iš patirties žinau, kad žmonės dažniausiai „paslysta” renkantis užkandžius, kai vietoj vaisių, varškės ar riešutų pirmenybę teikia kaloringiems pyragaičiams ar šokoladiniams batonėliams. Rekomenduojama užkandžių mišinius iš mėgstamų džiovintų vaisių ir riešutų pasigaminti patiems, o jei trūksta laiko, patogu vartoti specialiai paruoštus „1 go“ mišinius ar trapučius“, – ką rinktis užkandžiams patarė mitybos specialistė.

Pasak E. Vasiliauskaitės, asmenys, siekiantys prieš vasarą greitai patobulinti savo kūno linijas, turėtų pirmiausia rinktis ne varginančias treniruotes, o peržiūrėti savo mitybos racioną: išmesti visus saldžius, kaloringus užkandžius bei cukraus kupinus gazuotus gėrimus.

džiovinti vaisiai, mityba, riesutai, saldumynai, sveika mityba, sveiki uždanžiai, užkandžiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai