Kaip išsirinkti gerą gydytoją?

Šiandien pas gydytoją Lietuvos gyventojai vis dažniau lankosi ne tik norėdami išspręsti konkrečią problemą, bet ir siekdami profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ar pasikonsultuoti. Tačiau pasirinkti šeimos gydytoją ar gydytoją–specialistą nėra taip jau paprasta, tai dažnai reikalauja daug laiko ir pastangų.

Kokie kriterijai svarbūs renkantis savo gydytoją ir į ką būtina atkreipti dėmesį – apie tai pasakoja medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ specialistai.

Atminkite – gydytojo amžius svarbus ne visada

Ieškodami savo šeimos specialisto gyventojai Lietuvoje neretai vengia jaunesnių, ypatingai ką tik karjerą pradėjusių gydytojų, nes mano, kad jie dar nėra sukaupę pakankamai patirties, gali padaryti daugiau klaidų.

Tačiau medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ ortopedas-traumatologas Giedrius Kvederas pastebi, kad neretai jaunesni gydytojai yra labiau linkę domėtis naujausiomis medicinos tendencijomis ir dažniau nori modernias žinias pritaikyti praktiškai. Žinoma, ne visos naujovės medicinoje būtinai yra geriausios ar ilgainiui pasitvirtins, bet labai svarbu, kad kiekvienas gydytojas žinotų, kas šiandien vyksta medicinos pasaulyje.

„Dėl kritikos ir gyventojų stereotipų jauni gydytojai yra labiau linkę stengtis ir daugiau dirbti, nes jiems svarbu užsitarnauti pacientų pasitikėjimą. Kitą vertus, negalima neigti, kad amžius turi įtakos gydytojo kompetencijoms – pavyzdžiui, manoma, kad chirurgai geriausiai dirba sulaukę 40-50 metų amžiaus, nes jau yra perpratę žmogaus organizmą ir geriausiai įvaldę savo rankų ir kūno judesius. Terapeutai žinias apie žmogaus organizmą ir gydymą kaupia visą gyvenimą, tad tikėtina, kad vyresnis specialistas suteiks ir kokybiškesnę, patirtimi pagrįstą konsultaciją“, – tęsia ortopedas-traumatologas G. Kvederas.

Ieškokite rekomendacijų – iš artimųjų, draugų ar internete

Jei norite pradėti reguliariai tikrintis sveikatą ir ieškote naujo šeimos gydytojo, patartina apie gydytoją pasidomėti prieš pirmąjį susitikimą.

„Pakalbėkite su savo kolegomis, šeimos nariais ar artimaisiais – jūsų aplinkoje tikrai bus žmonių, kurie susidūrė su vienais ar kitais gydytojais ir galės labai objektyviai įvertinti savo patirtį, pasidalinti patarimais, kuris gydytojas patiko, o kuris ne. Žmonės atskleis, ar konkretus jų sutiktas gydytojas yra empatiškas, ar tiksliai konsultuoja, ar pateikia aiškias rekomendacijas, kaip toliau rūpintis sveikata pačiam“, – pasakoja medicinos ir chirurgijos centro šeimos gydytoja Danguolė Stepankevičienė.

Gydytoja tęsia, kad prieš pasirenkant savo šeimos sveikatos specialistą būtų naudinga gauti ir kitų gydytojų, galbūt net jo kolegų atsiliepimų, jei tokių žmonių jūsų aplinkoje yra. „Jei turite skubiai pasirinkti gydytoją-specialistą ir neturite laiko domėtis papildomai, nes norite kuo greičiau išspręsti savo problemą, paieškokite rekomendacijų ir atsiliepimų internete – bent šiek tiek informacijos geriau nei jokios“, – pabrėžia D. Stepankevičienė.

Nepamirškite: gydytojas irgi žmogus

Gyventojai Lietuvoje kartais linkę idealizuoti gydytojus, neretai net galvoti, kad sveikatos specialistai negali patys sirgti ar turėti žalingų įpročių.

Medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ šeimos gydytoja Regina Balčiūnienė pastebi, kad kartais gydytojo gyvenimo būdas ir pasitikėjimas jo konsultacijomis yra neatsiejami: „Pacientams tikrai lengviau pasitikėti patarimais apie sveikos mitybos naudą to specialisto, kuris savo pavyzdžiu rodo, kad ir pats renkasi sveiką gyvenimo būdą. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad kartais gydytojai iš per didelio atsidavimo savo pacientams pamiršta savimi pasirūpinti“.

D. Stepankevičienė taip pat pastebi, kad su gydytoju svarbu palaikyti gerą ir artimą kontaktą – intymią ar privačią asmeninio gyvenimo informaciją galima atskleisti pamažu, sukūrus artimesnį santykį su gydytojų, bet niekada nereikėtų slėpti to, kas būtų naudinga gydymui.

„Dažnai daugybę metų su tuo pačiu gydytoju bendraujantys pacientai jam patiki ir savo vaikų sveikatos priežiūrą – tai naudinga, nes žinodamas tėvų sveikatos istoriją gydytojas galės efektyviau diagnozuoti ir potencialias jaunųjų atžalų sveikatos grėsmes“, – akcentuoja šeimos gydytoja.

gydytojas, kaip išsirinkti gydytoją, medicina, šeimos gydytojas, sveikata, sveikatos priežiūra

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai