„Mokslo sriuba“: kaip mokslininkai tyrinėja ląsteles? (video)

Iš ko mes esame sudaryti? Turbūt visi atsakysime, kad iš daugybės ląstelių ­ labai mažyčių, nesudėtingų ir nežymią funkciją atliekančių kūno dalelių. Tačiau iš tiesų šias daleles galime įsivaizduoti kaip... ištisus miestus. Ląstelėse ne tik veikia įvairios už konkrečias funkcijas atsakingos tarnybos ­ energijos elektrinės, fabrikai, atliekų šalinimo tarnyba, paštas, bet taip pat egzistuoja įstatymai. Tokių pagal griežtą tvarką veikiančių miestų kiekvieno iš mūsų kūne yra trilijonai.

O kas nutinka, jeigu ši griežta tvarka sutrinka? Ląstelės mieste kyla chaosas. Vykstant mutacijoms, prasideda nevaldomos statybos, kurios eikvoja viso organizmo resursus. Tai – vėžys. Kas nulemia šiuos sutrikimus ląstelės – miesto gyvenime? Kokius pažangius tyrimus vykdo Vilniaus universiteto mokslininkai, mėgindami kuo anksčiau nustatyti diagnozę? Kokių metodų jie imasi, siekdami sugrąžinti ląstelėse vyravusią tvarką? Su kokiais iššūkiais jie susiduria? Atsakymai į šiuos ir dar daugiau smalsių klausimų – laidoje „Mokslo sriuba“.

 


TV laida „Mokslo sriuba“ ­ tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva populiarinti mokslą visuomenėje. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kas antrą trečiadienį 22:00 val. per LRT Kultūros kanalą. „Mokslo sriuba“ kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

ląstelė, ląstelės, mokslas, mokslo sriuba, technologijos, tyrimai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai