Norite gyventi ilgiau? Tapkite kraujo donorais!

Nuo studentų, pensininkų, kariškių iki Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės – neatlygintinai duoti kraujo ir „uždirbti“ karmos taškų įkalbinėti nebereikia. O ir Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad kraujo donorai savo gyvenimą gali pailginti 5 metais ir net sustiprinti imunitetą.

„Kai kalbama apie gyvybės išsaugojimą, adatos ir kraujo baimė tampa antraeiliu dalyku, – sako Santariškių klinikų Kraujo centro donorų organizatorė Eglė Sakavickaitė. – Suaugusio žmogaus organizme vidutiniškai yra 5,5 l kraujo. Vienu kartu iš recipiento paimama tik iki 450 ml kraujo, todėl jam nėra jokios žalos, o organizmas greitai atsistato. Sveikas suaugęs žmogus kraujo gali duoti kelis kartus per metus. Jo mums reikia kasdien, nes bet kurią akimirką gali atsirasti žmogus, kuriam jo gyvybiškai reikės. Iš esmės egzistuojame tik neabejingų žmonių dėka“, – teigia ji.

Kraujo donorais vis dažniau tampa ne tik pavieniai asmenys. Tam skirtas akcijas organizuoja ir didžiosios šalies įmonės, valstybės institucijos. Šiemet antrus metus iš eilės bendrovė „Senukai“ centrinėje būstinėje surengė Kraujo donorystės dieną. Savanoriškai duoti kraujo atėjo net 100 darbuotojų. Iš viso surinkta apie 25 litrų kraujo. Maždaug tokia yra centro neatlygintinai surenkamo kraujo dienos norma.

„Pernai išgirdę, kad Santariškių klinikoms trūksta kraujo, inicijavome akciją Kraujo donorystės diena. Šiemet ją pakartojome ir sulaukėm net 100 norinčių. Ji padėjo sujungti mūsų didelę bendruomenę vienam gražiam tikslui. Darbuotojai džiaugėsi žinodami, kad jų poelgis kažkam padės pasveikti ar net išgelbės gyvybę“, – sakė bendrovės socialinių projektų vadovė Aistė Dargytė. Pasak jos, žmonių sąmoningumas auga, panašias iniciatyvas palaiko vis daugiau darbuotojų, tad įmonė prisideda ir prie organizacijų „Gelbėkit vaikus“, „Maltos ordino“ veiklų, kasmet rengia Šeimos šventę.

Pagal statistiką, kas trečiam pasaulio gyventojui bent kartą gyvenime tenka atlikti kraujo perpylimą. Ir nors tapti donorais gali 10–15 proc. visų žmonių, dovanojančių savo kraują yra dešimt kartų mažiau.

Kad medicininėms reikmėms nepritrūktų kraujo, 1000 gyventojų turi tekti ne mažiau kaip 40 donorų. Jais gali tapti sveiki 18–65 metų žmonės, sveriantys ne mažiau kaip 50 kg. Kitus reikalingus tyrimus kraujo kokybei nustatyti Kraujo centro darbuotojai atlieka vietoje. Po įprastinės kraujo paėmimo procedūros dar kartą duoti kraujo galima mažiausiai po vieno mėnesio.

„Santariškių“ klinikų Kraujo centras kraują priima tik neatlygintinai. Pasaulinės sveikatos organizacijos reikalavimu, šalyse, kuriose dar gyvuoja atlygintina kraujo donorystė, iki 2020-ųjų atlygintinų kraujo donorų turi nebelikti.

donoras, donorystė, kraujas, kraujo donoras, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai