Now Reading
„Įdomioji inžinerija“: prisijaukintas džinas vardu Rezonansas

„Įdomioji inžinerija“: prisijaukintas džinas vardu Rezonansas

„Įdomioji inžinerija“: prisijaukintas džinas vardu Rezonansas

Kaip žmogus savo balsu gali sudaužyti stiklus, taures, lėkštes ir langus? Ką bendro turi garsas su griūnančiais tiltais? Ar garsai gali išvaryti žmogų iš proto? Kas per demoniška galia priverčia laivų įgulas palikti laivus? Nuo šių klausimų savo tyrimą pradeda antrosios „Įdomiosios inžinerijos“ vedėjai, atskleisdami šio nematomo kaltininko vardą – Rezonansas.

Rezonansas pasižymi griaunančia jėga, bet ne tik. Žmonėms pavojingesnis yra žemų dažnių garso – infragarso – rezonansas. Infragarsą mes girdime tuomet, kai vyksta žemės drebėjimas arba vandenyne susidaro milžiniškos bangos. Šis garsas nuo seno buvo nelaimių šauklys, tad vos jį išgirdusi gyvūnija puldavo slėptis. Panašiai šis garsas veikia ir žmogų sukeldamas nevaldomos panikos ir baimės priepuolius.

Ar yra įmanoma prisijaukinti šį „1001 nakties pasakų“ vertą stebuklingą džiną? „Įdomios inžinerijos“ kūrėjai atsako, kad taip! Inžinieriai sėkmingai perprato stebuklingo džino galias ir išmoko jas suvaldyti įvairiausiuose prietaisuose – nuo mechaninių iki elektrinių. Nuo paprastos „Vilniečio kortelės“ viešajame transporte iki išmanaus telefono. Nuo apsaugos parduotuvėse iki galingų magnetinio rezonanso prietaisų. Pažiūrėkite „Idomiąją inžineriją“ ir sužinokite daugiau.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 


„Įdomioji inžinerija“ yra mokslo populiarinimo laidos „Mokslo sriuba“ dalis. Tai yra ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva populiarinti mokslą visuomenėje. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kas antrą trečiadienį 22:00 val. per LRT Kultūros kanalą. „Mokslo sriuba“ kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top