Now Reading
Jau daugiau kaip 3 tūkstančiai žmonių apsisprendimą dėl donorystės pareiškė elektroniniu būdu

Jau daugiau kaip 3 tūkstančiai žmonių apsisprendimą dėl donorystės pareiškė elektroniniu būdu

Jau daugiau kaip 3 tūkstančiai žmonių apsisprendimą dėl donorystės pareiškė elektroniniu būdu

Kai 2014 metų kovo 27-ąją Lietuvoje buvo įteisinta galimybė sutikimą donoro kortelei gauti pasirašyti ir elektroniniu būdu, šia galimybe pasinaudojo 3309 žmonės. Iš viso šiuo metu savo pritarimą organų donorystei raštu arba elektroniniu būdu yra pareiškę 22 222 Lietuvos gyventojai.

Ieškant artimųjų, prarandamas brangus laikas

Pareikštas apsisprendimas dėl donorystės nereiškia, kad žmogus organų donoru ir taps. Tačiau visi asmenys, pareiškę sutikimą donorystei, yra įtraukiami į Žmogaus audinių, ląstelių ir organų donorų bei recipientų registrą. O tai labai svarbu, ir ypatingai – šiuo metu, kai tiek daug Lietuvos gyventojų emigruoja į užsienį. Neretai pasitaiko, kad žmogus, kuriam Lietuvoje konstatuota smegenų mirtis, organų donoru netampa tik todėl, kad pats nebūna pareiškęs valios dėl donorystės, o jo artimieji yra išvykę į užsienį, jų neįmanoma skubiai surasti ir paprašyti sutikimo donorystei. Kartais taip atsitinka, kad artimieji randami, jie sutinka dovanoti organus transplantacijai, tačiau žodinis sutikimas neturi juridinės galios ir donorystės procesas galimas tik patvirtinus sutikimą parašu.

Prarandamas brangus laikas, negavus giminių sutikimo, prarandamas ir potencialus donoras, kurio organai būtų galėję išgelbėti ne vieno sunkiai sergančio žmogaus gyvybę.

Šiais metais sutikimą po savo mirties tapti organų ir (ar) audinių donorais jau pareiškė 581 žmogus, didžioji dalis jų – 405 – tai padarė elektroniniu būdu.

Daugiausiai pasirašiusiųjų elektroniniu būdu buvo 2014 metais, kai buvo įdiegta ši naujovė – tuomet per daugiau nei devynis mėnesius elektroninius sutikimus pasirašė 1874 gyventojai. 2015 metais tokių buvo 1030.

Donoro kortelė – tai žmogaus valios išraiška

Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, ar raštu, ar elektroniniu būdu pareikštas asmens sutikimas po mirties paaukoti savo organus donorystei yra sąmoningo žmogaus pilietinis, kilnus apsisprendimas po mirties išgelbėti net ne vieno, o kelių žmonių gyvybes.

Tačiau organų ir (ar) audinių donoru tampama itin retai, nes tik ligoninės reanimacijos skyriuje žmogui turi būti konstatuota smegenų mirtis. Jei mirštama kitur (namie, gatvėje, autoįvykyje ir pan.) ar dėl kitų priežasčių, organų donorystė – neįmanoma.

Štai keli statistiniai skaičiai: iš 22 222 Lietuvos gyventojų, pareiškusių apsisprendimą dėl donorystės, mirė 320 žmonių. Ir tik penkiems iš jų buvo konstatuota smegenų mirtis, kitų žmonių mirties priežastis buvo kita, todėl apie organų donorystę kalbos būti negalėjo.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kasmet Anapilin iškeliauja dešimtys tūkstančių žmonių, donorų būna – apie 100

Kasmet Lietuvoje miršta daugiau kaip 40 tūkstančių žmonių (2013 m. – 41,5 tūkst., 2014 m. – 40,2 tūkst., 2015 m. – 41,8 tūkst.), tačiau potencialių donorų kasmet užregistruojama apie 100 (2013 m. – 107, 2014 m. – 106, 2015 m. – 126). Dar mažiau potencialių donorų dėl kokių nors priežasčių tampa efektyviais (atitinkamai 2013 m. – 50, 2014 m. – 31, 2015 m. – 57). Taigi bendroje mirčių statistikoje specifinė – smegenų mirtis ligoninės reanimacijos skyriuje – konstatuojama labai retai.

Sutikimą užpildyti el.būdu tetrunka keletą minučių

Jei dar nesate pareiškę savo sutikimo dėl donorystės, kviečiame užpildyti elektroninį sutikimą donoro kortelei gauti.

Tereikia apsilankyti interneto svetainėje www.transplantacija.lt, rasti nuorodą „Pasirašyk internetu“ ir patvirtinti savo tapatybę per elektroninę bankininkystę ar elektroniniu parašu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top