Vokiečiai sulčių ieško vaistinėse

Sultys dažniausiai mums asocijuojasi su pilnomis prekybos centro lentynomis, nukrautomis įvairiausiais sulčių gėrimais iš koncentrato, nektarais. Nors iš išorės jie panašūs, skirtumai tarp to, kas yra pakelio viduje (taigi ir jūsų stiklinėje) nemaži. Todėl vienas sultis galima rasti tik maisto prekių parduotuvėje, o kitas – ir vaistinėse.

Kaip atpažinti, ar sultys tikros?

Pirmiausia, išstudijuokite etiketę. Atkreipkite dėmesį į sulčių pagaminimo būdą: ar jos spaustos iš šviežių vaisių ir daržovių, ar pagamintos iš koncentrato. Patikrinkite, ar jų sudėtyje nėra pridėto cukraus. Taip pat pasidomėkite, kokiu būdu sultys buvo spaustos ir pasterizuotos. Nuo to priklauso, kiek naudingųjų medžiagų lieka – paprastuoju metodu išspaustose sultyse jų išlieka mažiau, o tausojančiu būdu spaustose sultyse – kur kas daugiau. Taip yra todėl, kad sultys pasterizuojamos jas tik pakaitinant, o ne užverdant. Vadinasi, vitaminai išlieka, tad tokių sulčių nauda organizmui kur kas didesnė, o tam, kad gautumėte reikalingų vitaminų ir kitų medžiagų, prireiks kur kas mažesnio kiekio. Be to, tikras sultis lengvai atskirsite ir iš sodraus, ryškaus skonio.

Ne mažiau svarbu ir tai, iš kokių vaisių ar daržovių sultys pagamintos. Nuo to, kokiame ūkyje ir kaip tie vaisiai auginti, nokinti, atvežti į sandėlį ir ten laikyti priklauso, kiek vertingų medžiagų liks sulčių stiklinėje, kurią išgersite. Šiandien žemės ūkis kur kas labiau mechanizuotas, sulčių rinka globali, tad dažnai bent vienoje iš šios „ūkis–jūsų stalas“ grandies dalių įsiterpia cheminės medžiagos, paliekančios pėdsaką ir galutiniame produkte.

Žinoma, jei vaisių ir daržovių užsiauginate patys ar perkate juos iš patikimo ūkininko, pasigaminti skanių bei naudingų sulčių ir patys galite. Tačiau pripažinkime – daugelis mūsų vaisius ir daržoves sultims perkame, o dar dažniau tiesiog nusiperkame sulčių pakelį.

Sultys... vaistinėse?

Būtent tikrose sultyse be pridėtų medžiagų, tausojančiu būdu pagamintose iš šviežių vaisių ir daržovių, o ne koncentrato, yra daugiausia organizmui naudingų ir reikalingų medžiagų.

Todėl kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Vokietijoje, sultys visų pirma atsirado ne maisto prekių parduotuvėse, o vaistinėse – čia jos būdavo ir spaudžiamos, ir pardavinėjamos. Net ir dabar, kai maisto prekių parduotuvių tinklai išsiplėtę po visą šalį, tikros, natūralios ir ekologiškos sultys vis dar liko vaistinių asortimente. Pavyzdžiui, didelė dalis pirmaujančio prekės ženklo gamintojos, kompanijos „Rabenhorst“, sulčių parduodama būtent vaistinėse. Kai kurios iš jų, pavyzdžiui, vaikams skirta sulčių linija, rekomenduojamos Vokietijos vaistininkų asociacijos.

„Tikros, sveikos sultys puikiai papildo vaistinių asortimentą. Klientai jas vertina kaip natūralią ir kartu skanią pagalbą susirgus, sultys prisideda prie sveikos mitybos ir stiprina organizmą“, – teigia pernai Lietuvoje viešėjusi „Rabenhorst“ atstovė Natalia Heynen.

Vokiečių mėgstamiausios – spanguolių, granatų sultys bei sultys imunitetui stiprinti. Tačiau jos nėra skirtos gerti ir vartoti kartu su maistu – jos skirtos mitybai praturtinti. Tad šis sulčių gamintojas vis labiau orientuojasi į šią sritį – jau sukurtos sultys, papildančios veganų ir vegetarų mitybą tomis medžiagomis, kurių jie negauna su maistu: augalinės kilmės vitaminais D ir B12.

Ateina ir į Lietuvą

Pasak „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkės Ingridos Damulienės, visuomenės sąmoningumas sveikos gyvensenos klausimais didėja ir Lietuvoje. „Pastebime, kad žmonės vis labiau rūpinasi gera savijauta ir į vaistinę užsuka ne tik iškilus sveikatos problemoms, bet ir domėdamiesi ligų prevencija. Klientai ieško naujų būdų, kaip praturtinti savo mitybą bei sustiprinti imunitetą, taigi stengiamės neatsilikti nuo tendencijų ir nuolat ieškome naujovių savo asortimentui. Tikromis ir sveikomis sultimis jau pradėjome prekiauti didžiausiose savo vaistinėse ir tikimės sulaukti natūralumo siekiančių klientų susidomėjimo“, – sako „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkė I. Damulienė.

sultys, sveika gyvensena, sveika mityba, sveikata. gėrimai, sveiki gėrimai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai