Racionaliai gydantis ne tik pasveikstama greičiau, bet ir sutaupoma

Atslūgus sergamumui gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, specialistai rekomenduoja pasimokyti iš net 18 mirties atvejų sukėlusios epidemijos ir daugiau dėmesio skirti profilaktikai, atidžiau stebėti savo organizmą, tinkamai gydytis ir užkirsti kelią ligos paūmėjimams ar komplikacijoms. Vaistininkų teigimu, profilaktikai bei pirmiesiems simptomams gydyti nėra būtini vaistai, taip pat puikiai tinka ir natūralios priemonės.

Įsiklausykite į organizmą


Pasak mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Justinos Sargūnaitės, dauguma pacientų į vaistinę ateina greičiau nei kreipiasi į gydytoją. Pasak jos, galima išskirti kelis pacientų tipažus.

„Siaučiant gripui ir peršalimo ligoms vaistinėse ženkliai padaugėja žmonių. Dalis jų kreipiasi su įsisenėjusiais ligos simptomais, po chaotiško savigydos kurso. Tokiems pacientams dažniausiai rekomenduojame kuo skubiau kreiptis į gydytojus. Tuo tarpu kita dalis – tai į savo organizmą įsiklausantys pacientai, pagalbos ieškantys vos tik pajunta pirmuosius simptomus. Tokiems pacientams galime duoti profesionalių patarimų, pasiūlyti, kaip gydytis, į ką atkreipti dėmesį ir sutaupyti pinigų“, - sakė vaistininkė.

Vienas svarbiausių patarimų – į simptomus reaguoti rimtai ir atskirti, kada peršalote, o kada užpuolė gripas.

„Šių ligų simptomai skiriasi. Gripas užklumpa staiga ir žmogus ima jaustis prastai – apima didelis bendras silpnumas, karščiavimas – daugiau nei 38 °C, būdingas ir daug stipresnis raumenų, galvos, akių obuolių skausmas, nemalonus jausmas krūtinėje. Retai gripo metu būna sloga, čiaudulys, gerklės skausmas. O būtent šie nemalonūs simptomai yra peršalimo ligų pranašai“, - sakė „Camelia“ vaistininkė.

Vaistininkės teigimu, būtent tie, kurie atidžiau reaguoja į organizmo siunčiamus signalus ir renkasi racionalų gydymąsi, ne tik pasveiksta greičiau, bet ir dažniausiai serga lengvesne ligos forma.

„Chaotiška savigyda ne tik neveiksminga, bet ir tiesiogine to žodžio prasme brangiai kainuoja. Pirkdami vaistus ar preparatus savo nuožiūra, nepasitarę su vaistininkais ar gydytojais, išleidžiate pinigų, o norimo rezultato nepasiekiate. Tuomet tenka alinti organizmą papildomomis vaistų dozėmis. Tad norėdami ne tik greičiau pasveikti, bet ir sutaupyti, visas priemones vartokite racionaliai, pasitarę su vaistininku“, - pabrėžė J.Sargūnaitė.

Neskubėkite griebtis vaistų

Anot J.Sargūnaitės, gripo prevencijai geriausia priemonė – skiepai. Tuo tarpu būtina žinoti, kad vaistų, veikiančių peršalimo ligų priežastį – virusus – nėra. Tik ligonio imuninė sistema gali susidoroti su infekcija. Per keletą dienų ji pradeda gaminti efektyviai su peršalimą sukėlusiu virusu kovojančius antikūnius.

„Svarbu padėti organizmui pačiam kovoti su virusais. Sudėtiniai vaistai nuo peršalimo gerina savijautą, malšina simptomus, bet ligos negydo. O jei jie vartojami neracionaliai, liga gali net užsitęsti. Kol liga tik prasideda, jos simptomus gali palengvinti augaliniai preparatai, paprastos procedūros. Žinoma, visų šių priemonių verta imtis tik pasitarus su specialistu“, - pabrėžė vaistininkė. Aiškiausias ženklas, kad organizmas kovoja su virusais, yra karščiavimas ir sloga. Neskubėkite bet kokia kaina mažinti karščiavimo - nors ūminius simptomus ir nuslopinsite, bet susilpninsite gynybines organizmo jėgas. Karščiavimas sudaro nepalankias sąlygas ligos sukėlėjams, todėl temperatūros, jei ji ne didesnė nei 38 laipsniai, mažinti nereikėtų.

„Karščiavimas yra apsauginė organizmo reakcija. Kitų ligų nekamuojamas organizmas paprastai per keletą dienų pats įveikia peršalimą. Tad geriau vartokite daugiau skysčių (ypač tai aktualu mažiems vaikams) - gerkite daug karštos vaistažolių arbatos su medumi, pasidarykite karštas kojų voneles, keletą dienų pagulėkite lovoje,“ – natūralias priemones rekomendavo „Camelia“ vaistininkė.

Tik tuomet, jei laikosi aukštesnė nei 39 laipsnių temperatūra, pykina ar svaigsta galva, skauda pilvą, yra sąmonės sutrikimų, būtina neatidėliotina gydytojo pagalba, nes šie požymiai gali būti kokių nors komplikacijų ar sunkios ligos pradžia.

„Žinoma, niekas kitas mumis taip nepasirūpins, kaip mes patys. Peršalimas - tai pirmiausia nuovargio liga. Tik nusilpęs organizmas neatsparus virusams. Taigi jei mylėsime ir stebėsime save, gerai maitinsimės, pakankamai pailsėsime, imsimės priemonių ligai įveikti, peršalimo ligų sezonas rūpesčių mums nepridarys“, - reziumavo vaistininkė.

gripas, liga, peršalimas, peršalimo ligos, sveikata, temperatūra

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai