Fotografija – mada ar bendravimo standartas?

Noras išreikšti save lydėjo žmoniją visą jos gyvavimo raidą. Nuo piešinių urvuose iki šių dienų mums svarbu fiksuoti savo gyvenimo akimirkas, kasdienybę bei išskirtinius įvykius. Šiandien, išplitus išmaniosioms technologijoms, bene dažniausiai naudojama saviraiškos forma tapo fotografija. Ar nuotraukos tampa nauju bendravimo standartu?

Universalus kalbos įrankis

Pasak fotografo Vinco Alesiaus, šiandien vizualinė kalba dėl universalumo po truputį tampa nauja bendravimo ir saviraiškos forma. „Fotografuodami ir filmuodami mes galime padaryti tai, ko nesugeba kalba. Vaizdu galime perteikti žinutę, kurią supras visi – juk nesvarbu, ar nuotrauką daro anglas, japonas ar lietuvis, jis gali perteikti tą pačią mintį, kurią supras kiekvienas. Dėl vizualinės kalbos universalumo, mūsų siunčiama žinutė gali pasiekti bet kurį pasaulio gyventoją“, - įsitikinęs pašnekovas.

Tai, kad fotografuojančių vis daugėja – sveikintina. „Ne kiekvienas mokantis rašyti yra rašytojas, tačiau tai nereiškia, jog nereikia išmokti rašyti. Taip pat ir su fotografija – fotografuodami kačiukus ar kažką panašaus, fotografais netapsite, tačiau galbūt vienas kitas tai pamėgs ir iš jo išaugs geras fotografas“, - kalbėjo V. Alesius. Visiems prieinama veikla

Vizualinė kalba populiarėja ne vien dėl savo paprastumo bet ir dėl tobulėjančių technologijų.

„Populiariausiu prietaisu nuotraukoms išgauti per pastarąjį dešimtmetį tapo mobilusis telefonas. Pastaraisiais metais išryškėjo ir tai, kad itin aukštos kokybės kamerą gamintojai integruoja net ir vidutinės klasės išmaniuosiuose. Pavyzdžiui, su vidutinės kainos „Samsung Galaxy A“ telefonu žmonės be problemų fotografuoja tamsoje ar judant, be to naudojasi begale kitų naudingų funkcijų“, - sakė „Samsung Electronics Baltics“ produktų žinovas Audrius Granickas.

Jo teigimu, išmanieji telefonai kainuoja mažiau nei profesionalus fotoaparatas, patogūs nešiotis su savimi bei čia pat nuotraukomis pasidalinti su draugais. Būtent tai fotografavimą padaro prieinamą kone kiekvienam.

Socialinių tinklų įtaka

Pasak socialinių tinklų komunikacijos eksperto Arijaus Žako, unikalios, originaliai perteiktos nuotraukos atkreipia dėmesį ir sudomina auditoriją, o tai dar vienas priežastis lemianti fotografijos populiarumą, kuris akivaizdžiai pasireiškia ir socialiniuose tinkluose.

„Akivaizdu, kad čia dominuoja vaizdinė medžiaga. Esame pastebėję, jog unikalus, originaliai perteiktas foto turinys kur kas geriau pasiekia tikslinę auditoriją. Tas pats su saviraiška – jeigu norite parodyti save ir atsiskleisti, šiandien, ko gero, daugiau pasieksite kalbėdami nuotraukų ar vaizdo klipų kalba“, - sakė A. Žakas.

Jam antrino ir V. Alesius, teigdamas, jog fotografu vien turėdamas fotoaparatą netapsi, tačiau išbandyti fotografiją turėtų kiekvienas. „Ne kiekvienas mokantis rašyti yra rašytojas, tačiau tai nereiškia, jog nereikia išmokti rašyti. Taip pat ir su fotografija – fotografuodami kačiukus automatiškai fotografais netapsit, tačiau galbūt vienas kitas tai pamėgs ir iš jo išaugs geras fotografas. Todėl, mano manymu, norint išbandyti fotografiją kaip išraiškos formą, ar tiesiog kačiukų fotografavimui telefonų pilnai užtenka. O jeigu matote, jog jums tai sekasi ir patinka, verta pagalvoti apie profesionalią įrangą, kuri suteiks dar geresnių rezultatų.“

Arijus Žakas, asmenukės, Audrius Granickas, fotografija, nuotraukos, Samsung, Samsung Galaxy A, Vincas Alesius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai