Now Reading
Kaip sutarti su žmonėmis?

Kaip sutarti su žmonėmis?

Kaip sutarti su žmonėmis?

Gyvenime nuolat susiduriame su unikalų charakterį, savitą požiūrį į gyvenimą turinčiais, skirtingas asmenines patirtis sukaupusiais žmonėmis. Žinoma, norime su jais sutarti, maloniai bendrauti bei bendradarbiauti, tačiau kartais konfliktai įsiplieskia dėl menkiausių smulkmenų, tad patariame, kaip jų išvengti ir kaip sutarti su žmonėmis.

Nepamirškite žmogiškumo

Susidūrę su konfliktiška asmenybe, irzliu, piktoku ar netolerantišku žmogumi pasistenkite nurimti ir supraskite, kad šiame pasaulyje niekas iš nieko neatsiranda ir visuomet galima rasti logišką paaiškinimą. Galbūt šis žmogus turi asmeninių bėdų, nepasitiki savimi, jį slegia finansinė našta, artimo žmogaus liga ar klibantys santykiai…
Stenkitės bendrauti maloniai, draugiškai ir nepamirškite entalpijos!

Venkite konfliktinių situacijų

Pakanka vos keletos pokalbių, kad bent šiek tiek perprastumėte žmogų ir pajustumėte, kokios temos jį neigiamai veikia, kas jį erzina, kada ima kilti įtampa. Pasistenkite išvengti konfliktinių situacijų, o ginčui jau beprasidedant, kuo greičiau jį „gesinkite“.
Stenkitės nukreipti temą, nesivelkite į platesnes diskusijas, pabrėžkite, kad, nepaisant to, jog nepritariate, priešingą nuomonę tikrai gerbiate. Jeigu kitas asmuo niekaip nenurimsta ir toliau konfliktuoja, tiesiog atsiprašykite, pabaikite pokalbį ir nueikite, o jeigu tema ypatingai svarbi, tai pasiūlykite abiems pusėms pasiruošti po, pavyzdžiui, tris svarius argumentus ir pratęskite diskusiją kitą dieną.

Būkite ramūs ir tvirti

Bendraudami su žmonėmis privalote būti mandagūs ir draugiški, tačiau tai anaiptol nereiškia, kad jums reikia nuolat nusileisti ir perimti svetimą požiūrį bei nuomonę. Drąsiai ir taktiškai išsakykite savo mintis, pasistenkite jas suprantamai pagrįsti, remkitės pavyzdžiais.
Pagarbiai išklausykite pašnekovą, o jam pradėjus konfliktuoti ir „primetinėti“ savo nuomonę ramiai pabrėžkite, kad jūsų pozicijos tai nepakeis. Bendraudami ieškokite sąlyčio taškų ir kompromisų, išdėstykite, kuomet jūs galite nusileisti, prisiimti atsakomybę, tačiau kartu pasiūlykite kitam žmogui pačiam rasti sritį, kurioje jis taip pat elgsis ar mąstys šiek tiek lanksčiau.

Mąstykite ir veikite pozityviai

Išmokę į gyvenimą žvelgti pozityviau ir konstruktyviau pajusite, kad anksčiau erzinusios situacijos, o taip pat ir jus liūdinę žmonės nebekelia jokio streso.
Reikia pripažinti, kad kiekvienam tenka susidurti su žmonėmis, kurie tiesiog ieško priekabių ir kuria aštrias situacijas. Nešokite pagal jų dūdelę ir į piktumą atsakykite plačia šypsena ir nepajudinamu optimizmu! Piktas žmogus akimirksniu sušvelnės arba bent susigės ir nurims, o susidūrę su kokiu pat darbščiu, konstruktyviu ir mielu žmogumi drauge kalnus versite ir nė trupinėlio nuovargio nepajusite!

Nesileiskite į asmeniškumus ir praeitį

Ginčui prasidėjus nesistenkite jo „laimėti“, kadangi pyktyje nugalėtojų tikrai nebūna – jeigu kitas galiausiai nusileis, susigės, bus pažemintas, tai jūs tikrai nepasijusite geriau, o jūsų įsivaizduojama pergalė turės labai šlykštų poskonį.
Su šeimos nariais, kolegomis, draugais ir pažįstamais diskutuokite tik viena konkrečia tema. Bene blogiausia, ką galite padaryti, tai pradėti iš dulkių kelti seniai pamirštas, daugybę kartų jau aptartas (tebūnie ir labai nemalonias) istorijas ar prikaišioti žmogui jo asmenines savybes. Puolamas žmogus ims gintis ir jau prasidėjęs ginčas tik dar paaštrės.

Juokaukite atsargiai

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Neretai žmones įžeidžiame ar ginčą pradedame nė nepajutę, tiesiog netyčia leptelėję kvailoką juokelį, priminę žmogui seną nesėkmę ar, atrodytų, draugiškai patraukę jį per dantį. Daugelyje situacijų humoras, ypač susijęs su konkrečiu žmogumi ar situacija, turėtų būti skirtas tik artimam bičiulių ar šeimos narių ratui.
Kalbėdami su mažiau pažįstamais žmonėmis gerai apgalvokite kiekvieną žodį, juokaukite ir savo įžvalgomis dalinkitės šiek tiek atsargiau – sudarius prastą pirmąjį įspūdį jį bus sudėtinga pakeisti.

Pasikliaukite aplinkiniais

Negalėdami savarankiškai rasti problemos sprendimo būdo, nepavykus susitarti su konfliktuoti linkusiu asmeniu ar įtampai kylant kreipkitės į didesnį autoritetą turinčius asmenis, pavyzdžiui, kolegai pradėjus ginčytis pasiūlyti surengti susitikimą su daugiau patirties turinčiais darbuotojais ar įmonės vadovais.
Iškilus rimtų bendravimo problemų šeimoje ar artimų drauge rate, kreipkitės į vyresnius, gerbiamus, gerus patarimus duodančius bičiulius arba specialistus.

Pakanka civilizuoto bendravimo

Susipažinę su žmogumi norime su juo puikiai sutarti ir susidraugauti, tačiau reikėtų įsisąmoninti, kad tai gali ir neįvykti. Nereikėtų nusiminti! Pakanka suprasti, kad visiškai užtenka mandagaus ir malonaus bendravimo bei bendradarbiavimo, kurį, pasitelkus toleranciją, žmogiškumą ir sumanumą, galima puoselėti su kiekvienu žmogumi.
Jūs neprivalote tapti kiekvieno žmogaus geriausiu draugu, o ir kiekvienas sutiktasis neturi norėti su jumis bičiuliautis, tačiau etiketo laikymasis ir civilizuotas pokalbis bei sugebėjimas konstruktyviai spręsti iškilusius nesklandumus yra būtinybė!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top