Penki sveikos mitybos patarimai

Atšilus orams, vis dažniau susimąstome apie artėjančią vasarą ir apie tai, kad derėtų susirūpinti nuo rudens apleista figūra. Deja, retkarčiais net ir uoliai sportuojantys niekaip nepasiekia gerų rezultatų dėl vienos paprastos priežasties: vien sporto nepakanka – kartu būtina ir pilnavertė, subalansuota mityba. Kadangi iki vasaros dar likę keli mėnesiai, pateikiame penkis patarimus, padėsiančių ne tik pagerinti savijautą bei pasiekti apčiuopiamų rezultatų, bet ir iš esmės pakoreguoti mitybos įpročius.

1) Geriau valgyti dažniau, bet po mažiau. Siekdami numesti svorio žmonės gana dažnai ima badauti arba atsisako daugybės organizmui reikalingų maisto medžiagų. Per dieną žmogus privalo valgyti bent penkis kartus, kas 3-4 val. Žinoma, negalima apkrauti organizmo didelėmis porcijomis, todėl reikėtų vadovautis taisykle – geriau dažniau, bet po mažiau.

2) Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Pusryčius valgyti privaloma, nes jie suteikia energijos visai dienai. Rytinis valgis turėtų būti sotus ir sudaryti apie 40 proc. dienos kalorijų normos. Pusryčiams galima valgyti avižinę košę, vaisius ar riešutus. Riešutuose ir džiovintuose vaisiuose yra baltymų bei gerųjų riebalų, kurių organizmui reikia. Tačiau juos derėtų vartoti saikingai, po vieną saujelę per dieną. Tam, kad nepadaugintumėte, patogu rinktis „1 go“ riešutų ir džiovintų vaisių mišinius, kuriuose subalansuotas reikiamas maistinių medžiagų kiekis.

3) Svarbu tarpusavyje derinti visos dienos valgius. Priešpiečiams patartina rinktis lengvą maistą, pavyzdžiui, ryžių trapučius ar vaisius. Pietums reikėtų valgyti mėsą arba žuvį su ryžių, grikių ar salotų garnyru. Popiet sekantis užkandis turėtų būti lengvas – vaisius ar saujelė riešutų ir džiovintų vaisų. Pavakariams vertėtų rinktis žuvį, tuną arba liesą mėsą, pavyzdžiui, vištieną ar kalakutieną. Taip pat svarbu nepamiršti vartoti pakankamai skysčių.

4) Valgyti po 18 val. ne draudžiama, o būtina. Vakarienės metu derėtų vengti riebaus, nesveiko maisto ar saldumynų, tačiau liesa varškė, žuvis ar nedidelė porcija mėsos yra naudinga organizmui. Nepamirškite, jeigu pietums valgėte mėsą, vakarienei geriau rinktis žuvį: tuomet dienos racionas bus įvairesnis.

5) Pratinti organizmą prie didesnio krūvio reikėtų pamažu. Sportas, kaip ir tinkama mityba, padeda ne tik numesti svorio, bet ir sutvirtinti kūną. Tačiau bene didžiausia klaida, kurią daro nemaža dalis pradedančių sportuoti – per didelis krūvis pirmųjų treniruočių metu. Visgi, norėdami išvysti teigiamus pokyčius, negalime imtis kardinalių priemonių. Ilgai nesportavusiam žmogui didelė fizinė apkrova gali sukelti nuovargį ir raumenų skausmus, todėl po pirmų intensyvių treniruočių gali dingti motyvacija. Iš pradžių, ne daugiau kaip tris kartus per savaitę, galima pabėgioti ar pažaisti judrius žaidimus, tokius kaip krepšinis ar tinklinis. Tiems, kurie prie fizinio krūvio yra įpratę, sportuoti galima ir 5 kartus per savaitę. Tuomet treniruotes derėtų pradėti nuo pratimų su svareliais ar svarmenimis, o užbaigti kardio pratimais.

Tiek sportuojant, tiek maitinantis labai svarbu įsiklausyti į savo organizmą ir jo nealinti. Todėl griežtoms bado dietoms reikėtų tarti tvirtą „ne“ ir rinktis subalansuotą mitybą bei sportą.

maistas, mityba, subalansuota mityba, sveika mityba, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai