Konkurso „Talentas keisti“ nugalėtojas steigs pagalbos centrus, antsvorį turintiems vaikams

Ruslano Kondratjevo nuotr.

Žiūrimiausia televizija Lietuvoje TV3 kartu su tarptautine nepelno organizacija „Reach for Change“ pernai metų pabaigoje paskelbė jau antrąjį socialinių inovacijų konkursą „Talentas keisti“. Žinantys, kaip kurti geresnį pasaulį vaikams, visą mėnesį teikė paraiškas, pristatinėdami savo idėjas. Sausio pradžioje buvo išrinkti šeši pusfinalininkai, o sausio 22-ąją, penktadienį, iš trijų finalininkų paskelbtas „Talentas keisti“ laimėtojas. Juo tapo Artiomas Šabajevas, kurio socialinio verslo idėją – kurti specializuotus pagalbos centrus antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams – padės įgyvendinti konkurso organizatoriai, suteikiant finansinę, ekspertinę ir viešinimo paramą.

Finale taip pat varžėsi Giedrius Bučas, kuriantis aplinkosaugos idėjas puoselėjančią erdvę vaikams „Kūrybos kampas 360“ ir Edita Gilė, organizuojanti patyrimines edukacijas „Vikingų kaime“.

Viešo balsavimo metu išrinktų visuomenei labiausiai patikusių trijų iniciatyvų autoriai penktadienį savo idėjas pristatė atsakingai komisijai, kuri išrinko konkurso nugalėtoją. A. Šabajevo idėjai įgyvendinti skirta 15 000 eurų, viešinimo parama bei patarėjų-ekspertų komanda.


Artiomas Šabajevas su komisijos nariais

A. Šabajevas savo idėja iškėlė rimčiausią problemos sprendimą. Specializuoti pagalbos centrai antsvorį ir nutukimą turintiems vaikams padėtų išvengti didžiausių pasekmių, jeigu veiksmų būtų imtasi čia ir dabar. Artiomas – verslus ir energingas, užsibrėžęs pasiekti didelių rezultatų su reikiama parama.

Pasak laimėtojo, sprendžiant vaikų antsvorio problemą reikalingas kompleksinis sprendimas, kuris apimtų tiek fizinį aktyvumą, tiek sveikos mitybos įgūdžių formavimą, tiek psichologinę pagalbą sunkiame pokyčių kelyje. „Neužtenka vaiką užrašyti į sporto ar šokio būrelį, kuriame vaikas gali susidurti su antsvorio neturinčių vaikų pranašumu. Daugumoje atvejų antsvorio ir nutukimo atsiradimą lemia netaisyklingi mitybos įgūdžiai – nevisavertis maistas, nereguliari mityba, mažas fizinis aktyvumas bei asmeniniai vaiko išgyvenimai dėl nesėkmių ir savo išvaizdos. Pagalba – tai procesas, kuriame turi dalyvauti kelių sričių specialistai bei teikiamas palaikymas tiek pačiam vaikui tiek jo artimiesiems, kurie užtikrintų pokyčių tęstinumą namuose“, – pristatydamas idėją kalbėjo A. Šabajevas.


Artiomas Šabajevas

„Mes kasmet ieškome išskirtinių asmenybių su išskirtinėmis idėjomis, o paskui drauge kuriame gražesnį pasaulį vaikams. Ieškome žmogaus, turinčio talentą keisti. Vieną ar kitą talentą turi visi, tačiau toli gražu ne kiekvienas turi drąsos tą talentą išnaudoti, įgyvendinti. Kaip tik tokie – ne tik talentingi, bet ir drąsūs, aiškiai žinantys savo kryptį ir su dideliu užsidegimu siekiantys įgyvendinti savo idėjas buvo šių metų konkurso „Talentas keisti“ finalistai“, – kalbėjo komisijos pirmininkas A. Rimas, pažymėdamas, kad visus ateinančius metus TV3 televizija padės sėkmingai įgyvendinti laimėtojo idėją.

Konkurso „Talentas keisti“ laimėtoją kartu su A. Rimu rinko organizacijos „Reach for Change“ vykdantysis direktorius Jacobas Stedmanas, socialinio verslo ekspertas ir konsultantas Mindaugas Danys, VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ vadovė Reda Sutkuvienė ir LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto biuro patarėja Lina Joskaudaitė-Dmitrijeva.

Primename, kad pernai pirmą kartą organizuoto konkurso „Talentas keisti“ nugalėtojas Nerijus Buivydas jau džiaugiasi iniciatyvos vaisiais: jis atidarė pirmąją Lietuvoje Demokratinę mokyklą, kurioje jau mokosi pirmieji moksleiviai.

Informacija, kaip dalyvauti projekte: www.tv3.lt/talentaskeisti
Informacija apie „Reach for Change“: www.reachforchange.org

antsvoris, Artiomas Šabajevas, Reach for Change, socialinė atsakomybė, talentas keisti, vaikų antsvoris, vaikų sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai