Legendinė roko opera „Jūratė ir Kastytis“ sugrįžta

Legendos „Jūratė ir Kastytis“ gerbėjų 2016 metais laukia naujas, profesionalus, naujomis arijomis papildytas roko operos pastatymas. Po ilgos pertraukos scenoje vėl bus galima matyti švelniąją Jūratę – Aistę Smilgevičiūtę ir pirmą kartą Kastytį įkūnysiantį Vaidą Baumilą. O taip pat: Kostą Smoriginą (Kopų Senis), Olegą Ditkovskį (Perkūnas), Povilą Meškėlą (Neptūnas) ir Eveliną Sašenko (Kastyčio motina).

„Jūratės ir Kastyčio“ muziką sukūrė kompozitorius Rokas Radzevičius, libreto autorius - Rimvydas Stankevičius.

„Jūratės vaidmuo ir visa roko opera man yra labai brangūs. Iš arti mačiau, kaip Roko ir poeto Rimvydo rankose ji gimė, buvo įrašyta, pastatyta ir ilgai rodyta. Tai buvo gražus ir spalvingas kūrybinis etapas. Anuometinė Jūratė buvo žiauriai įsimylėjusi, jautri, išsiskyrimo draskoma širdimi, bet galiausiai laiminga“, – sako Aistė Smilgevičiūtė.

Aistė prisiminė, kad su nauju Kastyčio vaidmens atlikėju V.Baumila ji susipažino „prieš šimtą metų“, kuomet jis dar niekam nežinomas dainininkas atėjo į realybės šou „Dangus“. „Vaidas atrodo labai šiltas žmogus“, – apie savo naująjį scenos partnerį sako ji.

„Vaidinti miuzikluose ir roko operose – mano siekiamybė. Tokią ir studijų kryptį pasirinkau“, – sakė Didžiojoje Britanijoje muzikinio teatro artisto magistro laipsnį įgijęs ir šios šalies scenoje debiutavęs V. Baumila. Gavęs pasiūlymą vaidinti Kastytį, jis nesudvejojo. „Dvi priežastys buvo svarbiausios – kūrinio grožis ir tai, kad Jūratė – A. Smilgevičiūtė. Man ji – viena nuostabiausių solisčių Lietuvoje“, – sakė V.Baumila.

Kompozitorius R. Radzevičius labai gerai atsimena, kaip gimė „Jūratė ir Kastytis“. „Per pirmąjį savo kūrybos dešimtmetį sukūriau net keletą miuziklų, bet nei vienas dėl įvairių priežasčių netempė iki roko operos. Ir tada mane aplankė didžioji meilė Smilgevičiūtei. Jos apakintas kreipiausi į meilės daktarą – poetą Stankevičių. Vietoj vaistų jis išrašė libretą, kuriuo besigydydamas ir sukūriau „Jūratę ir Kastytį“, kūrinį vertą roko operos vardo. Tais laikais jokių prodiuserių nebuvo, todėl pats ryžtingai ėmiausi operos pastatymo darbų. Pastatęs, išdidžiai nešiau šį meilės kryžių po Lietuvą. Po penkerių metų truputį pavargau ir nutariau pailsėti. Ir štai, dar po dešimties metų, ji grįžta“, - su šypsena, pusiau juokais pusiau rimtai, pasakojo R.Radzevičius.

Naująją roko operą režisuoja K.Smoriginas. „Darbo tikrai netrūksta: daug koncertuoju, vaidinu, kuriu. Bet pasiūlymo režisuoti „Jūratę ir Kastytį“ negalėjau atsisakyti. Labai tikiuosi, kad šis pastatymas sulauks didžiulio žmonių dėmesio“, – sakė K.Smoriginas ir žada įdomius, iki šiol nematytus, režisūrinius sprendimus.

Ypač didelis dėmesys naujame pastatyme bus skiriamas šokiui. Čia visą savo fantaziją pademonstruos savitu braižu garsėjantis choreografas Gytis Ivanauskas. Atgimusi roko opera pasipuoš ne tik nauja Marijaus Jacovskio scenografija, bet ir Liukos Songailaitės kostiumais.

Roko operos siužetas pasakoja „istoriją po istorijos“. Jos veiksmas prasideda ten, kur baigiasi garsioji legenda – Perkūnas bausdamas Jūratę sudaužo jos gintaro rūmus. Mylimasis Kastytis lieka krante apraudodamas savo dingusią meilę. Tačiau tuomet siužetas įgyja netikėtą tęsinį, kuriame meilė niekada nemiršta, nugali visas kliūtis ir net atstato sugriautas pilis.

Pasiruoškite išvysti sakmėmis apipintą Lietuvos pajūrio meilės istoriją: vasario 12d. – Alytuje, 13 d. – Marijampolėje, 14 d. – Kaune, 16d. – Vilniuje, 20 d. – Klaipėdoje, 26d. – Panevėžyje, 27 d. – Šiauliuose.

Aistė Smilgevičiūtė, evelina sasenko, Jūratė ir Kastytis, Kostas Smoriginas, lietuviska muzika, muzika, Olegas Ditkovskis, opera, Povilas Meškėla, Roko opera, vaidas baumila

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai