Drąsus „Kino pavasario“ ėjimas: festivalį atidarys bežodis filmas, kuriam muziką parašė „Sigur Ros“ nariai

21-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ kovo 31 d. startuos filmu-pareiškimu. Jį atidarys juosta „Viskas dėl šou“ (orig. „The Show of Shows“, rež. Benediktas Erlingssonas). Tai – išties netradicinis pasirinkimas, mat filme nėra dialogų. Vietoje jų skambės kultinės islandų grupės „Sigur Ros“ narių sukurta muzika, o ekrane keisis neįtikėtini vaizdai iš praėjusio amžiaus cirko pasirodymų, kurių daugelis anksčiau viešai nerodyti.

Atidarymo filmą „Viskas dėl šou“ žiūrovai vienu metu galės pamatyti penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. „Kino pavasaris“ taip pat praneša, kad dar trejiems metams pratęsė bendradarbiavimą su pagrindiniu partneriu – ERGO draudimo grupe.

Netipinė dokumentika

Šokėja, laikanti ant galvos kitą šokėją ir lipanti kopėčiomis. „Žmogus-patranka“, iššaunamas į orą ir saugiai nusileidžiantis ant batuto. Vyras, einantis lynu, nešinas kėde ir stalu, viduryje lyno prisėdantis užkąsti. Bet taip pat – neįgalių žmonių šou. Mergina, įkišusi galvą į liūto nasrus. Moteris, metanti peilius aplink taikinį – panašu, savo vaiką.

Visa tai daroma vardan publikos plojimų. Filme „Viskas dėl šou“ surinkti protu sunkiai suvokiami XIX ir XX a. keliaujančio cirko kadrai, atskleidžiantys tiek gražųjį, tiek kraupųjį cirko veidą.

Debiutavęs puikiai įvertinta drama „Apie arklius ir žmones“ („Of Horses and Men“), islandų režisierius B. Erlingssonas gavo išskirtinę prieigą prie nacionalinio Jungtinės Karalystės atrakcionų archyvo. Daugelis jo rastų kadrų tik filme „Viskas dėl šou“ pirmą kartą parodomi žiūrovams.

Užuot pasirinkęs tradicinį dokumentinio filmo pasakojimo būdą, B. Erlingssonas į pagalbą pasikvietė bene garsiausios Islandijos muzikos grupės „Sigur Ros“ narius Georgą Holmą ir Orrį Pallą Dyrasoną. Jie specialiai „Viskas dėl šou“ parašė visiškai naują muziką. Vasarą šis garso takelis, pavadintas „Circe“, buvo išleistas viniline plokštele ir kitais formatais.

Stulbinamas žmogaus galimybes atskleidžiantys cirko artistų vaizdai kartu su atmosferiška „Sigur Ros“ narių muzika turėtų suteikti naujų potyrių net ir tiems žiūrovams, kurie per 20-ąjį „Kino pavasarį“, atrodo, matė jau viską.

Būtina žiūrėti kino salėje

„Per du dešimtmečius „Kino pavasaris“ išaugino protingą, kritišką, išskirtinį kiną vertinantį žiūrovą. Filmas „Viskas dėl šou“ tokiam žiūrovui yra dovana, kokią retai galima pamatyti kino teatruose. Pasirinkdami jį atidarymo filmu mes norime švęsti kiną ir plėsti jo suvokimo ribas. Tai ryškus ir išskirtinis filmas – drąsiam šių metų festivaliui“, – argumentavo „Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė.

Kartu ji pabrėžė, kad „Viskas dėl šou“ yra juosta, kurią reikia žiūrėti būtent kino teatre – nedidelis ekranas ir prastesnė garso sistema neleidžia pajusti, išgyventi tikrosios filmo muzikos ir vaizdų sintezės.

Pratęsė bendradarbiavimą su pagrindiniu partneriu

Ilgametę „Kino pavasario“ sėkmę užtikrina ne tik išskirtinius filmus vertinantys žiūrovai, bet ir kino kultūrą palaikantys komerciniai rėmėjai. Pastaruosius trejus metus pagrindinis festivalio partneris buvo ERGO draudimo grupė. Partnerystė su ERGO pratęsta dar tokiam pat laikotarpiui.

„Gali atrodyti, jog ERGO veikla ir kinas nėra susiję, tačiau viskas yra priešingai. Du dešimtmečius, išlaikydamas aukščiausią kino kartelę, „Kino pavasaris“ profesionaliai puoselėja kultūros suvokimą Lietuvoje. Šis festivalis daro mūsų visuomenę sąmoningesnę ir atviresnę – mes norime prisidėti prie tokios visuomenės kūrimo“, – sako ERGO draudimo bendrovių Baltijos šalyse valdybos narys ir „ERGO Insurance“ Lietuvoje generalinis direktorius Saulius Jokubaitis.

Festivalio atidarymas – penkiuose miestuose

21-asis „Kino pavasaris“ tuo pačiu metu vyks penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Čia vienu metu bus parodytas ir atidarymo filmas.

Praėjusiais metais jubiliejinį „Kino pavasarį“ atidarė Kanados režisieriaus Xavier Dolano filmas „Mamytė“ (orig. „Mommy“). Ši juosta tapo ir žiūrimiausiu 2015 m. festivalio filmu.Iki šiųmečio „Kino pavasario“ pradžios liko mažiau nei trys mėnesiai. Festivalis startuos kovo 31-ąją ir tęsis iki balandžio 14-osios. Šiemet festivalyje bus parodyta 130 pilnametražių ir 70 trumpametražių šiuolaikinį pasaulio kiną reprezentuojančių filmų.

Benediktas Erlingssonas, kinas, kino festivalis, kino pavasaris, menas, Sigur Ros, The Show of Shows, Vida Ramaškienė, Viskas dėl šou

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai