Vilniaus knygų mugė pakvies į atvirą antikvarinių knygų aukcioną

Vasarį vyksiančios Vilniaus knygų mugės programoje jau suplanuota naujiena knygų mylėtojams - atviras antikvarinių knygų aukcionas. Nors toks aukcionas Vilniuje rengiamas jau ketvirtą kartą, tačiau pirmą kartą vertingus leidinius, kartografijos, grafikos darbus ar meno albumus galės apžiūrėti ir įsigyti ne tik prisiekę bibliofilai, bet ir visi mugės lankytojai.

„Prabangos ir azarto kupini meno ar kitų vertybių aukcionai, kokius paprastai matome filmuose, iš tiesų yra pasaulinio lygio renginiai, tačiau jie gana reti ir sudaro tik labai nedidelę dalį rinkos. Bet mes savo ruožtu siekiame, kad ir šis aukcionas būtų įdomus, azartiškas ir leidžiantis kiekvienam besidominčiam savo kailiu patirti neretai mistifikuojamą aukcionų dvasią“, - intrigavo organizatorė, „Vilniaus aukciono“ direktorė dr. Simona Makselienė.

Organizatorių teigimu, retai pasitaikanti galimybė iš arti susipažinti su išskirtiniais spaudiniais ir prieinama galimybė registruotis dalyvauti aukcione dalį žmonių turėtų paskatinti įvertinti savo namų biblioteką ar net ją papildyti vienu kitu itin vertingu leidiniu. Tačiau norint būti rimtu knygų kolekcionieriumi, bibliofilu, pasirodo, nepakanka vien žavėtis knygomis ir jas mylėti.

„Norint rimtai užsiimti tokia veikla būtina turėti daug gilių ir specifinių žinių. Juk knygos, kaip fizinio objekto, vertę sudaro jos istorinis reikšmingumas, retumas, knygos būklė. Vertės prideda aukšto lygio meninis apipavidalinimas, iliustracijos, kokybiškas popierius ir įrišimas. Nemažiau svarbi ir knygos provinencija, t.y. ankstesnių knygos savininkų kaitos istorija, kurią liudija knygoje likę ekslibrisai, autografai, kitokie buvusių savininkų įrašai ar dedikacijos. Ir visą tai reikia pakankamai gerai išmanyti“, – vardijo organizatorė.

Vakarų Europoje gana paplitusi asmeninių bibliotekų kaupimo, knygų paveldėjimo, perdavimo iš kartos į kartą tradicija, pasak jos, Lietuvoje gana skurdi dėl sudėtingų istorinių aplinkybių.

„Lietuva nuo 1795 m. iki 1948 m. patyrė daug skaudžių istorinių peripetijų - karų, okupacijų, trėmimų, deportacijų, turto nacionalizacijų, kurių metu išardytos ir išvežtos universitetų bei dvarų bibliotekos ir meno kolekcijos. Todėl mes objektyviai turime mažiau reto bibliofilinio palikimo, negu mūsų kaimynai. Ir, sakyčiau, mūsų pareiga po kruopelytę rinkti, saugoti ir perduoti ateities kartoms, tai, kas išlikę“, - mintimis dalijosi dr. S.Makselienė.

VŠĮ „Laikas skaityti“ vadovė Rūta Elijošaitė savo ruožtu pastebi, kad gausios ir vertingos namų bibliotekos kūrimas – ne tik gera investicija ar smagus užsiėmimas, bet ir vienas patikimiausių būdų knygos pasaulį atverti jauniausiems skaitytojams – vaikams ir paaugliams. Tyrimai rodo, kad vaikas, kuriam nuo mažens buvo skaitoma, ir kuris užaugo tarp knygų bei drauge su skaitančiais tėvais, visada jaus ir gebės įvertinti visapusišką knygos vertę.

Pasak „Laikas skaityti“ vadovės, vaikams ypač brangios tampa ir švenčių proga dovanotos knygos, o savo istoriją turinčias, iš kartos į kartą perduodamas, dedikacijomis ar ekslibrisais padabintas knygas jie skaito kur kas mieliau.

„Šventinis laikotarpis, Kalėdos puikus laikas vaikams dovanoti knygas, kurias jie vėliau apipina šiltomis asociacijomis, prisijaukina ir ypač brangina. Juo labiau, kad bėgant laikui knygos vertė ne mažėja, o priešingai – išauga. Suasmenintos knygos su ženklu, dedikacija, įrašu, taip pat yra svarbu – tokiu būdu vaikai tarsi turi įrodymą, kad tai asmeninis daiktas, prie kurio pats knygos autorius buvo prisilietęs. Pastebėkite Vilniaus knygų mugėje aplink Kęstutį Kasparavičių, Liną Žutautę, Neringą Vaitkutę ar Vytautą V. Landsbergį nuolat išsirikiavusiuos vaikų grupės su atverstomis knygomis parašui,“ - pastebėjo R.Elijošaitė.

Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO parodų grupės vadovės Mildos Gembickienės teigimu, retų spaudinių aukcionas į knygų mylėtojų ypač laukiamos mugės programą įsiliejo labai organiškai.

„Vilniaus knygų mugė – lankytojų jau įvertintas renginys, savotiškas fenomenas. Tad norime ne tik puoselėti pagrindinę misiją – skaitymo skatinimą, knygų populiarinimą, bet padėti susimąstyti ir pažinti knygos vertę pačia plačiausia prasme: nuo fizinio objekto, iki neprilygstamų idėjų bei istorijų raiškos, apsikeitimo ir auginimo erdvės. Todėl šiemet, šalia tradiciniais tapusių susitikimų su Lietuvos ir užsienio rašytojais, naujausiomis knygomis, jau pamėgtais renginiais bei diskusijomis, siūlome ir pažintį su leidiniais, kurie ne tik pasakoja istorijas, bet ir patys yra istoriniai“, - sakė LITEXPO atstovė.

Pasak „Vilniaus aukciono“ direktorės dr. S.Makselienės, Vilniaus knygų mugėje vykstantis aukcionas – tai puiki galimybė pasiekti daugiau žmonių ir suteikti džiaugsmo visiems knygų mylėtojams.

„Siekiame ne pelno, bet pritraukti kuo daugiau žmonių, sudominti tuos, kurie myli knygas, supranta jų vertę, tačiau nėra aktyvūs bibliofilai ir kolekcionieriai. Lietuvoje meno kolekcininkų yra mažai, faktiškai - tai kelių dešimčių žmonių ratas. Bet vis dėlto, įžvelgiu bibliofilų rato augimo tendenciją, o tai ir įkvepia rengti šį knygų aukcioną“, - motyvus atskleidė dr. S.Makselienė.

Atviras antikvarinių knygų, leidinių, kartografijos, istorinės grafikos ir susijusių objektų (archyvų, autografų, ekslibrisų, plakatų ir pan.) aukcionas Vilniaus knygų mugėje‘2016 vyks vasario 25-28 d. Mugės metu visi lankytojai galės ne tik susipažinti, pavartyti ir įvertinti retus spaudinius, bet ir registruotis bei dalyvauti atvirame aukcione.

aukcionas, knygų aukcionas, litexpo, Vilniaus aukcionas, Vilniaus knygų mugė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai