Puodelyje arbatos slypi daugialypė nauda organizmui

Kiekvienas savo kailiu patiria, kad rudenį ir žiemą sulėtėja medžiagų apykaita, tad organizmas ima terštis, jame daugėja sveikatai pavojingų laisvųjų radikalų, grasinančių įvairiomis vėžio formomis. Riziką dar labiau didina rūkymas, alkoholio, riebaus, rūkyto maisto, nesaikingas kavos vartojimas – mūsų kepenys nebespėja pačios valyti organizmo, todėl žmonės jaučiasi apsunkę, nuolatos pavargę. Kad kūnas apsivalytų, specialistai rekomenduoja subalansuoti savo mitybą, bent du kartus per metus daryti iškrovos dienas, o bent kartą per mėnesį – vartoti detoksikuojančių arbatų.

„Norintys išvalyti organizmą nuo toksinų, pirmiausia turėtų mitybos įpročius pakeisti sveikesniais ir, jei sunku atsisakyti visai, tai bent sumažinti alkoholio, kavos ir tabako vartojimą. Iškrovos diena – puikus startas, tačiau nereikėtų to suprasti kaip badavimo, svarbu pasiskaičiuoti, kad per dieną suvartotumėte apie 600 kilokalorijų. Penkis kartus per dieną suvalgyti dalį maisto, nuolat užgeriant pakankamu kiekiu skysčių – vandeniu arba arbata. Dėl organizmo patiriamo streso, tokia diena turėtų būti tik viena per savaitę, tačiau kasdien vartoti daug skysčių ir gerai išsimiegoti – privaloma“, – sako mitybos specialistas Gediminas Čižauskas.

Pasak jo, į pagalbą organizmo detoksikacijai būtina pasitelkti antioksidantus. Pagrindiniai jų – gerai žinomi vitaminai A, C, E, taip pat cinkas, selenas – randami įvairiuose vaisiuose, daržovėse, riešutuose, tačiau mokslininkai ištyrė, kad daugiausia antioksidantų randama arbatoje – kartais net iki 40 kartų daugiau nei vitamine C. Todėl arbata, ypač šaltuoju metų laikotarpiu, turėtų tapti būtina kasdienio raciono dalimi – detoksikacine priemone, padedančia ne tik organizme palaikyti skysčių pusiausvyrą, tačiau ir išvalyti jį nuo pavojingų medžiagų.

„Arbatos rūšių yra ne viena – žalia, juoda, Pu-erh, japoniška „matha“, balta – tad visi gali pasirinkti savo mėgstamą ir pasinaudoti tik toms arbatžolėms būdingomis gerosiomis savybėmis. Taip pat svarbu žinoti, kad detoksikacijos procesas turi tam tikrus etapus: rytinis puodelis arbatos padės organizmą papildyti vitaminais ir prarastais elektrolitais, taip pat suteiks energijos visai dienai, o vakare kvapnus gėrimas padės išvalyti per dieną susikaupusius toksinus ir kitas mūsų kūnui kenksmingas medžiagas. Todėl arbatą vėsiais rytais rekomenduoju pagardinti ženšeniu, citrinų sultimis, imbieru ar prieskoniais, o vakare puikiai nuramins ir miegui organizmą paruoš arbata su ramunėlėmis“, – detoksikacijos subtilybes aiškina G. Čižauskas.

Mitybos specialistas išskiria šias detoksikuojančių arbatų rūšis ir jų savybes:

Žalioji arbata

  • Greitina medžiagų apykaitą, tad organizmas sudegina daugiau kalorijų;
  • Stiprina imunitetą, todėl mėgaujantis šia arbata galima išvengti peršalimo ligų ir virusų;
  • Arbatžolėse esančios medžiagos silpnina neurologinių ligų simptomus.
Juodoji arbata
  • Arbatžolėse yra taninų, padedančių sumažinti žarnyno uždegimą ir slopinančių toksinų absorbciją, tad ji puikiai gelbsti nuo viduriavimo;
  • Juodojoje arbatoje esančios medžiagos tam tikra prasme veikia kaip insulinas, tad gali padėti sergantiems antrojo tipo diabetu;
  • Skatina virškinimą;
  • Mažina riziką susirgti širdies ligomis.
Pu-erh arbata
  • Tradicinėje kinų medicinoje ši arbata – vaistas nuo visų ligų;
  • Detoksikuoja organizmą;
  • Padeda greičiau apdoroti ir suvirškinti riebų maistą, tad gali būti vartojama vietoj virškinimo fermentų;
  • Gerina medžiagų apykaitą, tad sparčiau deginamos kalorijos ir greičiau lieknėjama;
  • Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje;
  • Organizmą praturtina reikalingomis mineralinėmis medžiagomis;
  • Pu-erh arbatžolėse esantys fermentai padeda organizmui greičiau skaidyti alkoholį;
  • Iš kūno padeda šalinti šlakus;
  • Stiprina imuninę sistemą, tad padeda apsisaugoti nuo peršalimo.
Tradicinės kinų medicinos gamintoja bendrovė „Tasly“ Lietuvos rinkai pasiūlė naują produktą – Pu-erh arbatos esencijos ekstraktą „Deepure“, kuri be įprastų arbatos savybių pasižymi tirpumu vandenyje, tad ja patogu mėgautis tiek namuose, tiek išvykus į kelionę. „Deepure“ pagaminta iš aukščiausios kokybės arbatmedžio lapelių, auginamų specialiuose laukuose, apsaugant juos nuo sunkiųjų metalų ir pesticidų, o inovatyvus džiovinimo būdas išlaiko arbatos esenciją ir gerąsias jos savybes. Pasitelkiant ilgaamžę Kinijos arbatos ruošimo patirtį bei moderniausias technologijas, taikomas medicinoje, pasiekta, kad „Deepure“ arbata yra greitai paruošiama, gryna, be cheminių priedų ar priemaišų, tinkama sveikai gyvenantiems žmonėms, norintiems saugiai ir be pastangų detoksikuoti organizmą.

„Kunmingo mokslo ir technologijų universitete tyrėjai analizavo mutavusį „baltymą 53“ (p53), kuris skatina vėžinių ląstelių vystymąsi. Mokslininkai nustatė, kad Pu-erh arbata pasižymi savybėmis, stabdančiomis šio baltymo vystymąsi, o tai – tiesioginė sąsaja su kelio užkirtimu vėžio plitimui. Rytų medicinoje naudota kaip vaistas, Vakaruose ši arbata dar tik atranda savo mėgėjus, ieškančius naujų skonių ir natūralių sveikatinimo alternatyvų“, – teigia sveikos mitybos specialistas G. Čižauskas.

arbata, detoksikacija, detoksikuojanti arbata, juodoji arbata, pu-erh arbata, sveikata, žalioji arbata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai