Žalieji virtuvės stebuklai – smidrai

Eksperimentuoti virtuvėje anksčiau nedrįsę lietuviai tampa vis drąsesni ir pasiryžta netikėčiausiems kulinariniams sprendimams. Keliaudami apsipirkti dažniau ieško naujų, dar neragautų delikatesų. Vienas tokių – gurmanų itin pamėgti ir sparčiai populiarėjantys smidrai, dar vadinami šparagais.

„Smidrų vertę žmonės atrado dar Senovės Egipto laikais, kai šią daržovę naudodavo medicinoje ir net aukodavo savo dievams. Vėliau juos itin pamėgo Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, kuris juos paskelbė „karalių maistu“ ir tam, kad galėtų nuolat mėgautis šia daržove, liepė auginti ją ištisus metus. Taigi, net istorija rodo, jog smidrai – tikras delikatesas. Skirtumas tik tas, jog dabar jie prieinami kiekvienam“, – sako „Assorti.lt“ gurmanų linijos ekspertas Gerardas Pugžlys.

Ne paslaptis, kad šparagai turi daug naudingų medžiagų – angliavandenių, baltymų, vitamino E, B ir provitamino A, taip pat juose gausu kalio, kalcio, magnio ir cinko. Be to, smidruose visiškai nėra riebalų ar cholesterolio – 180 g žaliosios daržovės turi vos 20 kalorijų. Tai tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų užtaisas, ypač naudingas atėjus šaltam rudeniui.

Anot eksperto, žalieji smidrai yra lelijinių šeimos daugiamečiai augalai. Jai taip pat priklauso ir svogūnai, česnakai bei porai. Iš visų smidrų rūšių, žalieji turi turtingiausią ir išraiškingiausią skonį.

„Šparagai turėtų būti kiekvienos kulinarės ar kulinaro džiaugsmas – juos paruošti itin lengva. Žaliųjų šparagų nereikia lupti – nupjaukite 1-2 cm daržovės apačios ir ji jau paruošta virti, kepti keptuvėje ar ant griliaus. Pakanka vos 8-10 minučių, kad smidrai taptų jūsų pusryčių, pietų ar vakarienės akcentu“, – tikina G. Pugžlys.

Kynvos salotos su žaliaisiais šparagais

4 porcijoms reikės:
450 g EAT ME žaliųjų šparagų
200 g kynvos (bolivinės balandos) sėklų
125 g ėrienos kumpio
2 saldžiųjų paprikų
125 g geltonųjų vyšninių pomidoriukų
2 česnako skiltelių
100 ml alyvuogių aliejaus
Jūros druskos ir pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Nuo kiekvieno šparago stiebo apačios nupjaukite maždaug 1 cm ir išmeskite. Pasilikite 5 stiebus papuošimui, o likusius supjaustykite maždaug pusės centimetro dydžio gabaliukais. Suberkite gabaliukus ir 5 pilnus stiebus ant atskirų kepimo skardų.

Išvalykite ir supjaustykite paprikas juostelėmis ir pridėkite į tą pačią skardą prie šparagų gabaliukų.

Apšlakstykite daržoves alyvuogių aliejumi ir ant kiekvienos skardos užbarstykite po 1 smulkiai kapotą česnako skiltelę. Šaukite abi skardas į orkaitę ir kepkite 10 – 12 minučių, kol iškeps.

Pagal nurodymus ant pakuotės išvirkite kynvos sėklas, ir leiskite atvėsti, maždaug 15 min. Atvėsusias keptas daržoves sumaišykite su atvėsusiomis kynvos sėklomis, įmaišykite ketvirčiais pjaustytus pomidoriukus ir kubeliais pjaustytą ėrienos kumpį, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Papuoškite pilnais šparagų stiebais.

Skanaus!

maistas, mityba, salotos, salotų receptas, smidrai, šparagai, sveika mityba, sveikas maistas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai