Now Reading
Pasaulinę pašto dieną švęs penki milijonai darbuotojų

Pasaulinę pašto dieną švęs penki milijonai darbuotojų

Pasaulinę pašto dieną švęs penki milijonai darbuotojų

Šeštadienį visame pasaulyje Pasaulinę pašto dieną švenčia daugiau nei 5 milijonai pašto sektoriuje dirbančių darbuotojų. Lietuvoje ši profesinė šventė svarbi daugiau nei 7 tūkstančiams darbuotojų – tiek šiuo metu dirba Lietuvos pašte. Šiemet Lietuvos paštas Pasaulinę pašto dieną visus kviečia švęsti Kaune.

Ta proga spalio 9-ąją Ryšių istorijos muziejus Kaune lankytojus priims nemokamai ir pasiūlys specialią pašto ženklų ekspoziciją. Visą dieną muziejaus lankytojai turės galimybę nemokamai apžiūrėti tris kolekcijas: „Pašto istorija“, „Lituanica“ pašto leidiniuose“ ir „Kauno senamiesčio kultūros paminklai“.

„Pirmojoje kolekcijoje „Pašto istorija“ sukaupti įvairių šalių pašto ženklai, vokai, antspaudai apie pašto istoriją – ji trumpai nušviečia visus svarbiausius pašto istorijos etapus. Ekspozicijoje „Lituanica“ pašto leidiniuose“ pateikiami užsienio šalių pašto leidiniai, vienaip ar kitaip susiję su Lietuva, jos istorija, čia gyvenusiais žmonėmis. Šioje mano asmeninėje kolekcijoje sukaupti ne tik eksponatai iš artimiausių kaimyninių šalių, bet ir tolimųjų kraštų – JAV, Afrikos šalių, net Japonijos. Kolekcijoje „Kauno senamiesčio kultūros paminklai“ pateikiami gražūs, spalvingi Lietuvos bei SSRS paštų leidiniai apie Kauno senamiesčio istoriją – ji turėtų patikti mažiesiems ir šeimoms bei ragina Kauno senamiestį pamatyti filatelisto akimis“, – pasakoja specialią ekspoziciją padėjęs surengti filatelistas Ričardas Vainora.

Šalia Ryšių istorijos muziejaus šeštadienį nuo 10 iki 13 val. veiks Lietuvos pašto paviljonas. Iš jo bus galima išsiųsti atvirlaiškių su linkėjimais iš Laikinosios sostinės, įsigyti suvenyrų ir kitos atributikos su Kauno vaizdais. Rotušės aikštėje senovine laiškininkų apranga apsirengę pašto darbuotojai miesto gyventojams ir svečiams dalins balionus ir naudingą informaciją apie teisingą laiškų adresavimą.

Sakoma, jog paštas atsirado jau tada, kai vienas žmogus pajuto, kad turi kai ką pasakyti kitam žmogui. Mūsų šalyje, istorinių šaltinių teigimu, reguliarus paštas gimė 1562 m. liepos 11 d., kai Žygimantas Augustas pavedė Kristupui Taksiui organizuoti reguliarų pašto vežimo maršrutą Vilnius – Krokuva ir Krokuva – Venecija. Tuomet laiškai iš Krokuvos pasiekdavo Vilnių per 7 dienas.

„Pašto sistemoje dirbantys žmonės dažniausiai siejami su laiškininko įvaizdžiu. Laiškininkas nėra tipinė profesija – tai gerokai daugiau nei pašto teikiamos paslaugos: laiškų, smulkiųjų paketų, atvirukų siuntimas, galimybė sumokėti mokesčius už įvairias paslaugas, atsiimti draudimo ir kitas išmokas, siųsti pašto perlaidas, pasiuntinių pašto paslaugos. Dažnai pašto darbuotojas yra drauge tarsi socialinis darbuotojas, bendruomenės centras, tiesiog dažniau aplankantis žmogus, su kuriuo galima pasikalbėti. Todėl labai didžiuojamės turėdami tiek daug savo profesijai atsidavusių darbuotojų“, – teigia Lietuvos pašto tinklo tarnybos vadovė Inga Dundulienė.

Spalio 9-ąją Pasaulinę pašto dieną visame pasaulyje švenčia daugiau nei 660 000 paštų, daugiau nei 5 mln. pašto sektoriuje dirbančių darbuotojų, kurie kasmet apdoroja ir pristato 6 milijardus siuntinių ir beveik 500 milijardų pašto korespondencijos siuntų.

Pirmą kartą Pasaulinė pašto diena buvo paskelbta 1969 metais Japonijos sostinėje Tokijuje, kur vyko Pasaulinės pašto sąjungos kongresas. Iš viso Pasaulinė pašto sąjunga jungia 191 šalį narę, tarp kurių nuo 1922 metų yra ir Lietuva.

Lietuvos pašte šiuo metu dirba per 7 000 darbuotojų, bendrovė turi 728 stacionariųjų ir 28 kilnojamųjų pašto paslaugų teikimo vietų tinklą visoje Lietuvoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nuotraukose:

1. Gambijoje 2000 metais išleistas pašto ženklas, skirtas popiežiaus Jono Pauliaus II vizitui į Lietuvą. Nuotraukoje – popiežius ir kardinolas V. Sladkevičius prie Kryžių kalno. Tai pirmas ženklas, skirtas kardinolui V. Sladkevičiui, antrą jau po jo mirties išleido Lietuva.

2. Siera Leonės 1997 m. ženklas „Pasaulio kultūros paveldas. Vilnius”. Nuotraukoje – Vilniaus universiteto pastatai.

3. Kinijos ženklinis atvirukas, 2008 m. Kybartuose gimusio dailininko Isako Levitano paveikslas „Vėjas virš Volgos”.

Laikas.lt
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top