„Mėnuo Juodaragis XVIII“ – paskutinis vasaros savaitgalis po medaus pilnatimi

Nuotraukų autoriai: Eimantas Genys, Mantas Puida, Kazimieras Seselgis

Paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 28–30 d., atsinaujinusi Didžioji Zaraso sala pakvies į jau aštuonioliktą kartą vyksiantį šiuolaikinės baltų kultūros ir nepriklausomos muzikos festivalį „Mėnuo Juodaragis“, kurio pagrindinė tema šįkart – bitės.

„Bitės nuo seno užima ypatingą vietą baltų kultūroje ir įkūnija gražiausius žmonių ir pasaulio santykius – bičiulystę, meilę, harmoniją su gamta ir dieviškąją tvarką. Na, o korių turtais, ne tik medumi, bet ir pikiu, duona, žiedadulkėmis, vašku – bitės žmonėms perduoda gamtos jėgas, sveikatą ir stiprybę. Mūsų protėvių kultūroje iš visos gyvūnijos bitė išskirta ir prilyginama žmogui. O bičių deivės Austėjos vardas vis dar populiarus. Juk mokslininkai ir dabar sako, jog žmonių pasaulis, tokį kokį mes jį supratame, egzistuos tol, kol gyvens bitės. Todėl norėdami jas pagerbti, o taip pat žinodami, jog mūsų festivalio lankytojai – tai darni bendruomenė, primenanti draugišką spiečių – pasirinkome tokią temą“, – pasakoja festivalio vadovas Ugnius Liogė.

Festivalyje dalyvaus ir lankytojus į susitikimus kvies visas Lietuvos bitininkų žvaigždynas, papasakosiantis, kodėl bitės taip dažnai minimos baltiškajame folklore, kodėl išskirtinai apie jas buvo kuriami mitai, legendos ir pasakos bei kodėl Vakarų Europai taip reikėjo pagoniškojo lietuvių vaško. Kiekvienas norintis galės iš arčiau susipažinti ir su bitininkų pasauliu – jie pasakos apie archaišką drevinę bitininkystę, supažindins su unikaliomis bičių ypatybėmis, kvies kopinėti ir konstruoti avilius, pristatys ypatingus vaistus iš bičių produktų bei siūlys ragauti bičių suneštų gėrybių. Taip pat bus galima apžiūrėti ir pačias bites, kurios saugiai dūgs stikliniuose aviliuose.

Festivalis įdomių veiklų pasiūlys visiems – mažiesiems bičiuliams paruošta speciali programa, vyturiai auštant rytams bus pakviesti žvejoti, aktyvieji – sportuoti, dalyvauti turnyruose, keliauti į ekskursijas, pasiilgę romantikos galės stebėti visą festivalio laiką degsiančią ugnį, o nakties metu – žvaigždes. Lankytojai taip pat galės kaitintis pirtyje, smaguriauti kavinėse ir, žinoma, džiaugtis smėlėtais Zaraso salos paplūdimiais bei vandens pramogomis.

Kasmet vis gausiau lankoma kino ir paskaitų palapinė šįkart bus dar didesnė. Joje kiekvieną vakarą vyks teatro vaidinimai, poezijos skaitymai, taip pat įvairių temų paskaitos ir net penkių kino filmų pristatymai. Paviljono sienos tradiciškai taps meno paroda – šiemet lankytojai galės grožėtis įspūdinga karpinių ekspozicija.

Dar labiau išsiplės ir tradicinis festivalio amatų kiemas. Jame bus pristatomi baltų rūbai, senoji kalvystė, peilių, žiedinių šarvų, stiklo karolių gamyba, juvelyrika, senasis gintaro apdirbimo būdas, o taip pat ir įvairi ūkinė veikla, tokia kaip kanapių pluošto apdirbimas, aliejaus spaudimas ar verpimas.

Žinoma, bitės dūgs ir muzikinėje festivalio programoje – tiek šiuolaikinių grupių repertuaruose, tiek senosiose sutartinėse, skambėsiančiose vakarais prie Ąžuolo. Trejose festivalio scenose šiemet pasirodys daugiau nei 50 įvairaus žanro muzikos grupių. Garsiausi užsienio svečiai – roko, soul ir latino muzikos ritmus padovanosiantys kolumbiečiai „La Chiva Gantiva“, britų „Sol Invictus“, samių šamanai „Vassvik“ , italai „Kirlian Camera“ ir kiti kolektyvai iš Ispanijos, Ukrainos, Gruzijos, Austrijos, Gudijos ir Latvijos. Lietuviškąją sceną atstovaus buvusios grupės „Airija“ solistas Nojus, Sauliaus Petreikio Orkestras, Domantas Razauskas su grupe, Veronika Povilionienė, „Thundertale“, „Atalyja“, „Kūlgrinda“, „Kamanių šilelis“, „Ugniavijas“, „Marga Muzika“, „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“, „Driezhas“, „Vilkduja“ ir daugelis kitų alternatyvios, etninės bei elektroninės muzikos kūrėjų.

„Džiaugiamės, jog šiais metais Juodaragis grįžta į atsinaujinusią, išpuoštą Zaraso salą, kur pagaliau galėsime sutalpinti visus norinčius smagiai praleisti paskutinį vasaros savaitgalį, kurio jau nekantraudami laukiame – juk žadamas puikus oras, o šeštadienio vakarą galėsime bičiuliškai pakelti akis į astronominę Medaus Pilnatį“, – teigia festivaliui besiruošiantys organizatoriai.

„Mėnuo Juodaragis XVIII“ išankstiniai bilietai kainuoja 33 Eur. Festivalio dienomis jie bus brangesni. Bilietus platina bendrovė „Tiketa“, juos galima įsigyti ir krautuvėje „Ragainė“ (Skapo g. 3, Vilnius) bei renginio svetainėje internete. Automobilių įvažiavimas į salą bus mokamas, festivalio lankytojai prašomi naudotis nemokama, saugoma parkuotės aikštele, esančia 1,5 kilometro už salos.









festivaliai, Mėnuo Juodaragis, Mėnuo Juodaragis XVIII, vasaros festivaliai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai