Jaunieji režisieriai antrą kartą „okupuoja“ teatrą

Laikas.lt

Antrus metus iš eilės Juozo Miltinio dramos teatre režisūrinių ir aktorinių eksperimentų „karo stovyklą“ įkurs jaunieji režisieriai. 2015 m. rugpjūčio 6-20 dienomis Juozo Miltinio dramos teatre skelbiama nepaprastoji padėtis – projektas „Jaunųjų režisierių kūrybinės dirbtuvės“. Projekto iniciatoriai – VšĮ „Artsfera“ bei Juozo Miltinio dramos teatras.

„Projektas skirtas jauniems režisieriams, vienas iš dirbtuvių tikslų suteikti jauniems menininkams galimybę pranešti apie save, įsilieti į teatro pasaulį. Tokio pobūdžio projektas mezga kūrybinius kontaktus, tolimesnį bendradarbiavimą tarp menininkų bei teatrų“, – projekto vadovė ir kuratorė, VšĮ „Artsfera“ direktorė pasakoja Sandra Latanauskaitė.

2013 m. gimė idėja organizuoti Lietuvos aukštąsias mokyklas baigusių jaunų teatro specialistų režisūrinius bandymus Panevėžio teatre. 2014 m. rugpjūčio mėn. pirmą kartą įvykdytas projektas „Jaunųjų teatro specialistų dirbtuvės“, kuris į didžiausią Aukštaitijos sostinės teatrą sukvietė ne tik jaunuosius režisierius, bet ir aktorius, choreografus, šviesų dailininkus, garso režisierius bei audio-video projekcijų specialistus.

Juozo Miltinio dramos teatras šiais metais kviečia jaunus (iki 35 metų) teatro ir kino režisūros specialistus į „Jaunųjų režisierių kūrybines dirbtuves", kuriose bus kuriamos trumpos būsimų spektaklių ištraukos. Režisūrinius bandymus vertins kompetentinga meno komisija ir spręs,  kuriam režisieriui sudaryti sąlygas tęsti ir pabaigti darbą pastatymu  teatre. Įgyvendintas spektaklis bus įtrauktas į Juozo Miltinio dramos teatro repertuarą. Vienas iš praėjusių metų dalyvių, jaunasis režisierius Gildas Aleksa, komisijos buvo pripažintas perspektyviausiu režisieriumi ir gavo galimybę pastatyti visą spektaklį.

Prabėgus jau beveik metams po dirbtuvių, G.Aleksa apie jas pasisako taip: „Dirbtuvės suteikė naudingos patirties tiek technine-organizacine, tiek menine prasmėmis. Vilniuje toks projektas turėtų visai kitokią prasmę ir rezultatus dėl konteksto: sostinėje Menų spaustuvė, Kablys [<Kultūros baras>] kasmet suteikia keletą galimybių jauniems menininkams išmėginti savo eksperimentus jų erdvėse. Panevėžyje šis projektas pakvipo realiu darbu, o ne eksperimentu – mes radome erdvę, kurią galime užpildyti, mumyse įžvelgė viltį ir naujas idėjas.“ Tikime, kad šiais metais į Panevėžį pūstelės dar palankesni vėjai ir sukvies kūrybingus jaunus režisierius.

Dalyvių skaičius auga

Šiemet projektas susilaukė dar didesnio nei pernai jaunųjų režisierių susidomėjimo. Pastatymams pakviesti net septyni režisieriai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Klaipėdos universiteto. Jaunųjų režisierių statomose fragmentuose vaidina Juozo Miltinio dramos teatro aktorių trupė: L.Kondrotaitė, R. Teresas, J. Čepulis, D. Rajunčius, G. Žiogas, J. Tamošiūnas, M. Meilūnas, A. Jucius, G. Simonaitytė, E. Ancevičiūtė,  J. Nemanytė, P. Adomaitis, A. Vitkūnaitė ir kiti.

Iš Vilniaus atvykusi Julija Šatkauskaitė pasirinko literatūros gurmanų mėgstamą literatūrą. Oscar'o Wilde'o laiškai Alfredui Daglasui, išleisti esė „De Profundis” tai daugiau nei pasmerktos meilės ar neapykantos prisipažinimas - tai išpažintis apie neblėstančią meilę Menui. Tai liudijimas apie didžios asmenybės pastangas išlaikyti laisvės ir savasties trupinius izoliacijos, visuomenės pasmerkimo ir nevilties akivaizdoje. Tai odė dangui, žemei, gyvybei ir meilei, giedama ne ant scenos, bet ant ešefoto.

Taip pat šiuo metu Juozo Miltinio dramos teatre kuria vilnietis Paulius Markevičius. Jis statys ištrauką pagal savo paties ir kolegės Bartės Liagaitės kuriamą dramaturgiją. Pats režisierius apie kuriamą eskizą sako: „Būkite kaip arai, pasirengę kilti į padanges, į žmoniškumo aukštybes. Čia ir glūdi jūsų gyvenimo uždavinys. „Tyrimas Nr. 1” nagrinėja paskutiniojo Aro skrydį, pirmosios ugnies gimdytojos, kultūros civilizacijos kūrėjos ir naikintojos, žmogiškosios didybės absoliuto konfliktą.”

Taip pat projekte dalyvauja Panevėžio žiūrovams jau pažįstamas režisierius Marius Meilūnas, pastatęs muzikinį spektaklį „Devynbėdžiai”. Šiemet M. Meilūnas baigė studijas LMTA, kurso vadovai V. ir V. Anužiai.  Aktorius ir režisierius kuria remdamasis Alberto Camus kūryba ir žiūrovams pristatys monospektaklį.

Iš Kauno atvyko net trys režisieriai: Alius Veverskis, Kastytis Miliauskas ir Raimonda Kimbraitė-Blėdienė. Alius Veverskis pasirinko David'o Freeman'o pjesę „Luošiai”.

Kastytis Miliauskas kuria pagal čeko Slavomir'o Mrozek'o pjesę „Emigrantai”.  Režisierius pasirinko kūrinį, keliantį klausimus apie būtį, prasmę, egzistenciją. Šis kūrinys neduoda žiūrovams atsakymo, kaip reikia gyventi, bet suteikia galimybę kiekvienam bent akimirką pamatyti save iš šalies, nors viename personaže atrasti sau kažką artimo ir pažįstamo.

Raimonda Kimbraitė-Blėdienė jau anksčiau dirbusi aktore Juozo Miltinio dramos teatre, šį kartą sugrįžo su čekų dramaturgo Jiri Pakorny pjese „Tėtis muša įvarčius”. Menininkė siekia atkreipti dėmesį į visuomenės atstumtuosius. Šis pastatymas turėtų padėt žiūrovui atsigręžt į žmogų, klystantį, kartais nemokantį kitaip gyvent, bet norintį keistis. Visuomenė priprato prie gražios, „papudruotos“ realybės teatre. Tiesus pažvelgimas į tikrovę gali būti veiksmingesnis, o žmogus scenoje įdomesnis už lazerių šou.

Režisierė Monika Klimaitė mokėsi Klaipėdos universitete; teatro, atlikimo ir teorijos studijas baigė Londono universitete, stažavosi režisierių laboratorijoje, New York'e Lincoln'o Centre'o Theatre. Juozo Miltinio dramos teatre režisierė stato pagal dramaturgo Mark'o Ravenhil'o pjesę „Baseinas (be vandens)“. Monika statoma ištrauka klausia, kur prasideda žmogus ir baigiasi menas? Šis spektaklis, kaip ir kūrinys, kelia žmogiškosios etikos ir meno klausimus. Ar tikrai žmogaus egzistencija gali būti laikoma ir eksponuojama kaip meno kūrinys? Kiek toli gali eiti konkurencijos ir pavydo vedamas žmogus? Žmogus gyvena vadovaudamasis priimtomis ir neišmušamomis (kai reikia) etikos ir moralės taisyklėmis ar vertybėmis, tačiau yra plotmė, kada visa tai dingsta, tarsi nė nebūtų buvę. Kur ir kada? Remiantis pjesės medžiaga, atsakymas slypi vienoje, tačiau viską griaunančioje emocijoje – tai pavydas vienas kitam.

Kartu su režisieriais scenografiją kuria ir kostiumus parenka Barbora Šulniūtė, Vilniaus Dailės akademijos scenografijos specialybės absolventė.

Projekto „Jaunųjų režisieriųkūrybinės dirbtuvės” rezultatai bus viešai pristatomi Juozo Miltinio dramos teatre, Rugpjūčio 20 d. 18 valandą.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.
 

Juozo Miltinio teatras, režieriai, stovykla, teatras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai