Saulės spinduliai dovanoja ne tik įdegį, bet ir nudegimus

Vos tik saulės spinduliai tampa kaitresni ir saulėtų dienų padaugėja, žmonės, savo odą mėgstantys palepinti įdegiu, gausiai užplūsta paplūdimius, kitas poilsio vietas ar tiesiog lepinasi saulės voniomis privačių namų kiemuose bei kolektyviniuose soduose. Neturintys kantrybės ar laiko mėgautis natūraliais saulės spinduliais, bet norintys puikuotis įdegiu lankosi soliariumuose, renkasi dirbtines įdegį skatinančias kosmetikos priemones. Specialistų teigimu, tarp įdegio ir nudegimo yra labai plona riba, kurią nesunku peržengti.

Pasak „Camelia“ vaistininkės Jūratės Švarcaitės, kai tik saulės spinduliai tampa kaitresni, vaistinėse padaugėja žmonių, kurie ieško ne tik efektyviausių apsaugos priemonių nuo saulės, bet ir skundžiasi nudegimo saulėje simptomais.

„Mėgavimasis saulės voniomis – deginimasis – daugeliui yra neatsiejama vasaros atostogų dalis, tačiau dažnai pacientai neįvertina saulės spindulių poveikio, persistengia degindamiesi, nes tiesiog trūksta elementarios informacijos apie tai, kas yra įdegis, o kur jau prasideda nudegimas“, - pažymėjo J. Švarcaitė.

„Camelia“ vaistininkės teigimu, įdegis – tai natūrali odos apsauginė reakcija, sauganti odą nuo žalingo UV (ultravioletinių) saulės spindulių poveikio. Per ilgas buvimas tiesioginiuose saulės spinduliuose, nenaudojant apsauginių saulės filtrų, gali pažeisti paviršinį odos sluoksnį – sukelti nudegimą, o nudegimas saulėje – tai gyvo odos audinio pažeidimas, kurį sukelia ilgalaikis UV saulės spindulių poveikis. Dirbtiniai UV spindulių šaltiniai, pvz., soliariumai taip pat gali sukelti nudegimą saulėje. Jis atsiranda dėl ląstelių genetinės medžiagos pažeidimo. Įdegimas saulėje, priešingai, yra apsauginis odos atsakas į ilgalaikį UV spindulių poveikį, dėl kurio išsiskiria melaninas – medžiaga, mažinanti odos vėžio riziką.

„Deginimasis tiesioginėje saulėje ar dirbtiniuose šaltiniuose visada yra rizikingas. Todėl ruošiantis saulės vonioms, svarbu imtis atsargumo priemonių, kurios padės apsaugoti jūsų odą nuo nudegimo. Tačiau reikia atminti, kad absoliučiai saugus deginimasis neegzistuoja, nes degindamiesi gaunate tam tikrą UV spindulių kiekį ir visada rizikuojate nudegti“, - pabrėžė J. Švarcaitė.

Profesionali vaistininkė patarė, kad svarbiausia visada naudoti tinkamą apsaugą nuo saulės, ją reikia naudoti 20-30 min. prieš einant į lauką, tepti pakartotinai po maudynių ir kas 1-2 valandas. Ruošiantis saulės vonioms, rekomenduojama pasitarti su vaistininku, kuris padės išsirinkti tinkamas apsaugos nuo saulės priemones ir patars, kaip saugiai mėgautis saulės voniomis, išvengti nudegimo.

„Apsauginio saulės kremo apsaugos nuo saulės faktorius (SPF) turėtų būti ne mažesnis nei 15. Rinkitės apsaugą atsižvelgdami į savo odos tipą ir laiką, kurį ketinate praleisti saulėje. Nešiokite akinius nuo saulės. Svarbu, kad jums patinkantys akiniai pilnai dengtų akis. Akys yra ypač jautrios UV spinduliams. Būdami tiesioginėje saulėje išsirinkite tinkamą aprangą: įdegis saulėje palieka pėdsakus, taip pat turi ilgalaikį poveikį, kuris spartina senėjimo procesus. Drėkinkite odą: naudokite kūno ir veido odą drėkinančias priemones, atitinkančias jūsų odos tipą. Tai užtikrins jūsų odos drėgmės balansą, apsaugos odą nuo išsausėjimo, pleiskanojimo ir pigmentinių dėmių atsiradimo“, - sakė „Camelia“ vaistininkė.

Specialistė pažymėjo, kad nudegimo simptomai pasireiškia kelios valandos po deginimosi ir stipriausiai jaučiami po paros. „Šie simptomai dažnai primena kitų uždegimų simptomus, tai yra: oda yra raudona, prilietus šilta, nežymus ar stiprus skausmas, patinimas, pūslės, šaltkrėtis, karščiavimas, pykinimas ir nuovargis. Nudegus rekomenduojamas simptominis gydymas: šalti kompresai nudegimo vietoje, šaltas dušas, šios priemonės pagerins savijautą. Ant pažeistų vietų rekomenduojama tepti drėkinančius, odą raminančius losjonus, turinčius savo sudėtyje, pvz., alijošiaus ar kitų intensyvių drėkiklių, reikėtų vengti kūno priežiūros priemonių, kurių pagrindas – aliejus. Esant didesniam skausmui ar temperatūrai galima vartoti skausmą malšinančius, priešuždegiminių savybių turinčius vaistus. Iškilus sveikatos problemoms visada galite kreiptis į vaistininkus, kurie patars, kaip sumažinti nudegimo sukeltus sveikatos sutrikimus ar nukreips į gydytojus“, - patarė „Camelia“ vaistininkė.

įdegis, nudegimas, nudegimas saulėje

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai