Now Reading
Vištiena ant grilio – greitai paruošiami ir skanūs šedevrai

Vištiena ant grilio – greitai paruošiami ir skanūs šedevrai

Vištiena ant grilio – greitai paruošiami ir skanūs šedevrai

Dar visai neseniai ant grilio kepėme visą marinuotą viščiuką, krūtinėlę ar blauzdeles. Tačiau sparčiai populiarėjant grilio kultūrai Lietuvoje, ant grotelių vis dažniau kepame ir smulkias vištienos dalis – sparnelius, šlaunų mėsą be kaulo ar net krūtinėlės juosteles, formuojame taip vadinamus „Liulia“ kebabus iš vištienos faršo, kepame burgerius ar net tradicinius kotletus.

Grilinimo tendencijos pasaulyje

Pasaulio grilio meistrai ant grotelių iš vištienos kepa dar įmantresnius šedevrus. Kad vištiena yra universali mėsa ir puikiai tinka originaliems patiekalams, sutinka Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos valdybos narė Halina Bovševič. Birželio viduryje Pasaulio grilio čempionate Švedijoje, kuriame dalyvavo virš 50 komandų iš 27 šalių, dalyvavusi virtuvės šefė ir grilio meistrė pasakoja, kad grilinant vištieną fantazijai ribų nėra.


Halina Bovševič, V. Skuodo nuotr.

„Kepti aštrūs sparneliai, saldžiame marinate marinuota krūtinėlė ar faršo vėriniai jau nieko nestebina. Pasaulio grilio profesionalai išnaudoja visas uždaromų grilių savybes, paskrudintus kepsnius patroškina ar net rūko grilyje pažėrę įvairių medžio drožlių, na o patiekalų pagardinimui naudoja vis daugiau daržovių, grybų ar žolelių,“ – apie naujausias grilinimo tendecijas pasakoja Halina.

Pasaulio grilio čempionate ji stebėjo įmantriausių patiekalų gaminimą. Antai vienodo svorio vištienos dalis, tokias kaip sparnelių petelius ar petelių „Tulpes“ bei blauzdeles grilio meistrai kepa pakabinę virš grilio. Tokiam kepimui naudojamos pastatomos grotelės, o marinuotos vištienos dalys ant jų sukabinamos tolygiai. Kepant tokiu būdu jos ne tik gerai iškepa, bet ir pasirūko.

Kitas būdas pasigaminti gardų vištienos patiekalą ant grilio – vištienos dalis ar paruoštą vištienos faršą kepti aliuminio formelėse, skirtose keksiukams kepti.

„Marinuota vištienos šlaunelių mėsa be kaulo, ploninta krūtinėlė puikiai tinka kepti su įdaru: galima arba susukti su įdaru, arba įpjovus sudėti įdarą į mėsą. Taip kepama vištiena ne tik išlieka sultinga, bet ir įgauna įvairesnį skonį, kurį suteikia įdaras,“- pasakoja Halina.

Be suktinukų, kuriems vištienos šlaunelių mėsa bei krūtinėlė labiausiai tinka, galima kepti ir kebabo principu gaminamus patiekalus. Grilio meistrė teigia, kad nebūtinai reikia naudoti peilį, antai suplėšius krūtinėlę juostelėmis, jas sumaišius su padažu ir suformavus volelį ar net mažą dešrelę galima kepti ant grotelių suvyniojus į foliją.

Halina pasakoja, kad ant grotelių iškeptos mėsos pateikimas – labai įvairus ir kūrybiškas. Kepdami vištieną grilio meistrai ruošia ir sluoksniuotus kepsnius: baltos mėsos (krūtinėlės) gabaliukus sumaišo su rausva mėsa – šlaunelių ar blauzdelių mėsa be kaulo, tarp mėsos sudeda saulėje džiovintus pomidorus arba cukinijas, taip kepa ir patiekia kaip ištisą kepsnį, kuris ne tik skanus, bet ir įdomiai atrodo.

Jau minėtas keptos mėsos parūkimas įvairių medžio drožlių dūmais mėsai suteikia įvairesnį skonį. Kepant vištieną labai dažnai naudojamos vyšnios medžio drožlės. Žinoma, rūkymo efektą išgauti galima tik uždengiamuose griliuose, be to, juose galima reguliuoti temperatūrą.

Halina teigia, kad kepant vištieną reguliuoti temperatūrą itin svarbu. Šios mėsos negalima kepti ant itin didelės kaitros, todėl jei kol dar neįsidegė malkos, reikėtų luktelti, arba paruoštus kepsnius sudėti šone, ne virš ugnies.

Glajus tinka ne tik saldiems patiekalams, bet ir vištienai

Dar viena naujovė, kurią gali išbandyti grilio mėgėjai – kepant vištieną ją paskaninti pačių paruoštu glajumi. Tokią tyrelę galima pasigaminti iš:

  • Tiršto barbekiu padažo, „Teriyaki“ padažo arba įvairių uogienių ir džemų.
  • Įvairių prieskoninių žolelių ir aliejaus (tinka ir džiovintos žolelės, ir šviežios žalios);
  • Skystesnis glajus – iš saldžių vaisių sulčių ar trintų vaisių, kurį galima pagardinti vynu ir medumi.


Svarbi glajui naudojamų ingredientų savybė yra ta, kad jie karamelizuojasi ir kepant mėsą susiformuoja skani plutelė.

Kepimo metu naudojamas glajus visų pirma išlaiko drėgmę ir neleidžia vištienai išsausėti. Tačiau glajumi tepti reikėtų jau šiek tiek apskrudusią mėsytę, kaip pataria Halina, pakeptą bent 10 min. Glajus tepamas mentele ar specialiu silikoniniu teptuku. Dalį paruošto glajaus galima naudoti kaip padažą jau iškeptai mėsytei.

Gaivūs vasariški padažai prie keptos vištienos

Sutiksite, įprasti su šašlykais vartojami pomidorų, majonezo ir panašūs padažai – atgyvena. Prie vištienos labai tinka gaivūs padažai, kuriuos galite pasigaminti iš:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Prieskoninių žolelių ir aliejaus;
  • Garstyčių, aliejaus ir citrinos ar laimo;
  • Mango, avokado ir čili pipiro;
  • Vaisių, kurie turi minkštimo: ananasų, slyvų, ir pan. bei jogurto;
  • Trintos paprikos ar saulėje džiovintų pomidorų.


Halina pataria kepant ant grilio daugiau naudoti daržovių – jas ne tik kepti šalia, bet ant pačios mėsos. Cukinijos griežinėliais galima apsukti vištienos gabaliukus, paruošti vėrinukus ant iešmelių.

„Negaišdami daug laiko galite suformuoti ir vyniotinius: paimti turimą marinuotą vištieną, į ją susukti vištienos faršą, sumaišytą su sūriu ir žolelėmis, kepti grilyje susukus į foliją arba dedant suformuotą vyniotinį ant medinės lentelės. Iš vištienos taip pat galima formuoti netradicinės keturkampės formos kotletukus, kuriuos pagardinti galima ne tik daržovėmis, bet ir sūriu: feta ar fermentiniu, galima naudoti ir grybus. Sukapota arba malta vištiena galima įdaryti daržoves: paprikas, cukinijas, pomidorus, svogūnus ar net agurkus ir iškepti grilyje “ – pasakoja grilio meistrė.

Marinuota vištiena skubantiems

Tyrimai rodo, kad laikas maisto gaminimui per pastaruosius metus ženkliai sumažėjo, ne išimtis ir kepimas ant grilio. Jei anksčiau išvykai gamtoje ruošdavomės iš vakaro ir ilgai marinuodavome mėsą, dabar itin daug pasiruošimo nereikia, nes prekybos centruose galime rasti pačios įvairiausios marinuotos mėsos, o vištienos produktų, skirtų griliui, asortimentas itin platus.

Kaip pasakoja Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynus valdančios įmonių grupės „KG Group“ marketingo tarnybos vadovas Artūras Skairys, lietuviai vis dažniau renkasi tokius produktus, kurie greitai paruošiami, bet ir yra kokybiški ir skanūs. Antai Vilniaus paukštyne jau gaminama beveik 50 skirtingų skonių marinatų, kuriuose marinuojamos įvairios vištienos dalys. Tai mėlynių, bruknių, apelsinų ir šaltalankių, medaus ir garstyčių bei kitų skonių marinatai, kurie itin tinka šiai mėsai.

Šiuose marinatuose pateikiamos sparnelių dalys: vidurinės dalys, sparnelių peteliai, sparnelių petelių „Tulpės“, taip pat šlaunelių mėsa be kaulo, krūtinėlės juostelės ir kt.

„Kiekvienais metais pasiūlome ir keletą naujų marinuotos vištienos skonių. Šiemet Lietuvos prekybos tinklus pasiekė šlaunų mėsa grybų marinate, sparnelių peteliai bruknių ir kario marinate, sparnelių peteliai barbekiu marinate bei kepamosios vištienos dešrelės su meškiniu česnaku,“ – apie šio sezono naujienas pasakoja Vilniaus paukštyno atstovas.

A.Skairys tikina, kad vištiena sparčiai populiarėja. Ji ne tik universali mėsa, iš kurios galima pasigaminti įvairiausius patiekalus, bet ir puikiai priima įvairiausius skonius. Vištiena yra liesa mėsa, todėl ją valgydami maitinsitės sveikai, be to ji greitai iškepa ant grilio.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top