V. V. Landsbergis ir V. Kernagis kvies tėvus ir vaikus patikėti pasakomis

Vilniuje liepos 12 d. pirmą kartą vyks „Arklio Dominyko pasakų festivalis“. Renginio metu tėvai su vaikais, padedami profesionalių rašytojų ir animatorių, kurs ir iliustruos pasakas. Šventės iniciatorių – Vytauto Kernagio fondo vadovo Vytauto Kernagio ir vaikų rašytojo Vytauto V. Landsbergio – teigimu, šilta ir šeimyniška festivalio nuotaika paskatins patikėti pasakomis ne tik vaikus, bet ir jų tėvus.

Pasak V. V. Landsbergio, pasakų festivalio idėja kilo supratus, kad vasarą trūksta prasmingų užsiėmimų visai šeimai, kur tėvai ir jų atžalos galėtų žaisti bei lavintis kartu. Dėl šios priežasties rašytojas, jau ne vienerius metus vasaromis organizuojantis pasakų rašymo stovyklas mažiesiems, nusprendė pasidalinti savo žiniomis neįprastos šventės, suburiančios vaikus ir jų tėvus, metu.

„Pasakų kūrimas ekspromtu, gyvai improvizuojant ir juokaujant, labai įtraukia vaikus ir suaugusiuosius. Tikimės, kad pirmasis blynas sostinėje neprisvils ir kitąmet į tokius festivalius kviesime šeimas bei visus pasakų entuziastus ne tik Vilniuje“, – sako V. V. Landsbergis.

Rašytojas drąsiai teigia, kad gražią pasaką susikurti gali kiekviena šeima. Svarbiausia, pasak jo, yra darbas kartu – tėvai turi padėti vaikams, o vaikai – tėvams. V. V. Landsbergis pažymi, kad jam pačiam kurti pasakas būtent vaikai padeda labiausiai – jie yra patys geriausi redaktoriai ir kritikai.

„Apskritai, pasakų kūrimas yra strateginis žaidimas, panašiai kaip šachmatai. Kurdamas pasaką, tu gerai apmąstai, koks kelias, priklausomai nuo kūrinio pradžios, geriausiai nuves į galutinį tikslą – „...gyveno ilgai ir laimingai“. Be to, pats žodis „pasaka“ yra tiesiogiai susijęs su žodžiais „sekti“ ir „sektis“. Tiems, kas seka pasakas, tiesiog sekasi. Jie susikuria tikslą ir istoriją, paskui kurią gali sekti, ir išmoksta siekti tikslų ne tik pasakose, bet ir gyvenime“, – apie pasakų kūrimą ir jo naudą kalba V. V. Landsbergis.

Vienas iš festivalio idėjos bendraautorių V. Kernagis pažymi, kad tikėti pasakomis – ne tik vaikų, bet ir kiekvieno suaugusiojo reikalas. Iš tokio noro atkreipti visuomenės dėmesį į pasakų svarbą, anot V. Kernagio, ir gimė festivalio idėja.

„Tikimės, kad į festivalį susirinks ne tik vaikai ir tėvai, bet ir seneliai, bičiuliai, kaimynai – visi geros valios žmonės. Pasakos ir jose slypinčios idėjos yra universalios ir gali suvienyti skirtingas kartas“, – sako V. Kernagis.

Festivalio metu gimusias pasakas renginio organizatoriai atspausdins ir padovanos dalyviams, kad jau vakare tėvai savo mažylius galėtų džiuginti pačių sukurtomis istorijomis. Prie Baltojo tilto, sostinėje, susirinkę pasakų šventės dalyviai ne tik kurs pasakas, bet ir galės stebėti „Atviro rato“, klounų teatro studijos „Dulidu“ bei muzikantų pasirodymus, dalyvauti žaidimuose ir užsiimti kitomis kūrybiškomis pramogomis. Renginys bus visiškai nemokamas.


Daugiau informacijos apie šventę sužinoti galima „Facebook“: https://www.facebook.com/events/420143014855607/.

Arklio Dominyko pasakų festivalis, festivalis, festivalis šeimai, šeimos festivalis, vasaros festivalis, Vytautas Kernagis, Vytautas V. Landsbergis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai