Now Reading
„Savas Paryžius“ – pirmasis lietuviškai rašytas gidas

„Savas Paryžius“ – pirmasis lietuviškai rašytas gidas

„Savas Paryžius“ - pirmasis lietuviškai rašytas gidas

Išgirdus Paryžiaus miesto pavadinimą, daugeliui prieš akis iškyla Eifelio bokštas, nuostabi architektūra, Luvre įsitaisiusi Mona Liza, įsimylėjėlių porelės ir šviežiais prancūzų kepiniais kvepiančios kepyklėlės. Daugiau nei dešimtmetį Paryžiuje gyvenanti lietuvė Goda Klimavičiūtė nusprendė atskleisti, ką būtina pamatyti ir kur apsilankyti šio miesto svečiams.

Dar spaustuvės dažais kvepiančiame gide „Savas Paryžius“ lietuvė pasakoja, iš kurios miesto vietos atsiveria įspūdingiausios panoramos, kurių restoranų meniu gardžiausias ir kur laiką leidžia tikri paryžiečiai. Knyga iliustruota įspūdingomis miesto fotografijomis. Vienas iš nuotraukų autorių – radijo stoties „Power Hit Radio“ laidų vedėjas, nė į vieną kelionę be fotoaparato nesileidžiantis Saulius Baniulis.

„Skaitytojai leidinyje galbūt ras tai, ko neranda iš užsienio kalbos verstuose giduose. Tuose, kurie nebūtinai pritaikyti lietuviams. Kažko gal ir neras – gidas todėl ir vadinasi „Savas Paryžius“ – jis lietuviškas, skirtas tautiečiams. Apskritai – tai pirmasis lietuviškai rašytas gidas“, – šypsosi autorė.

„Gidas – spalvotas, jame daug nuotraukų. Kelios jų – Sauliaus. Jis turi ne tik gražų balsą, kurį girdi klausytojai, bet ir žiauriai gerą akį. Turėti gerą fotoaparatą – tikrai neužtenka!“ – sako Goda.

Saulius ir Goda – buvę kolegos. „Power Hit Radio“ pradėjau dirbti nuo pat įkūrimo, laidoje „SMS pažintis“. Netrukus prisijungė ir Saulius. Dirbau maždaug porą metų“, – prisimena G. Klimavičiūtė. Paryžiuje ji gyvena nuo 2005-ųjų rudens. Tiesa, dar prieš dirbdama radijo stotyje jaukinosi Paryžių kone metus.

„Kai ruošiuosi į kelionę – visada pasiimu fototechniką. Ji sveria lygiai tiek, kiek rankinis bagažas“, – juokiasi Saulius ir leidžia suprasti, kad lagamine niekam kitam vietos tiesiog nelieka.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Paryžiuje jis ieškojo naujų rakursų. „Paryžius – miestas, kuris atrodo yra išfotografuotas visų pasaulio turistų. Kasdien maždaug po dešimt valandų pėsčiomis nueidavau besidairydamas“, – sako S. Baniulis ir prideda, kad vadovavosi kelionių laidų žvaigždės Anthony Bourdain‘o filosofija „Bėkite nuo visų didelių pastatų kuo toliau“.

„Power Hit Radio“ laidų vedėjas prisipažįsta, kad malonu savo darytas nuotraukas matyti atspaustas popieriuje: „Smagu, kad visiškai neplanuotai susikerta keliai su tuo žmogumi, kuris buvo pirmasis mano kolega radijo stotyje, ir smagu, kad mano hobis prisideda prie kitų žmonių svajonių įgyvendinimo.“

Sauliaus nuotraukas ir Godos įžvalgas jau gali pamatyti kiekvienas fotografijos ir Paryžiaus gerbėjas. „Savas Paryžius“ – jau prekyboje. Beje, savo patarimais gide dalijasi ir dizaineris Juozas Statkevičius, aktorius Aistis Mickevičius, pianistė Mūza Rubackytė ir kiti žinomi lietuviai.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top