Ką valgyti, kad dantys būtų sveiki?

Kiekvienas žino, kad būtina dantis valyti bent du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą ir burnos skalavimo skystį – veikdamos kartu, šios priemonės padeda sumažinti nepageidaujamų bakterijų kiekį burnoje. Dar vienas burnos higienai ir dantų būklei svarbus veiksnys, apie kurį kalbama rečiau, yra maisto produktai.

Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkė Danguolė Mieldažienė ir prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha atrinko kelis gerai žinomus ir dantims naudingus maisto produktus, kuriuos vertėtų įtraukti į savo racioną:

  • Vanduo. Vanduo padeda palaikyti burnoje reikiamą seilių kiekį. Seilės atlieka labai svarbų vaidmenį, nes jose yra baltymų, mineralų, fermentų, neutralizuojančių dantims žalingas rūgštis. Be to, vanduo yra “natūralus” būdas burnos ertmei išvalyti – ypač po kavos, gazuotų gėrimų ir raudonojo vyno, nes padeda išvengti pigmentinio apnašo dėmių atsiradimo ant dantų. Per dieną derėtų išgerti bent du litrus vandens – ne tik dantys, bet ir visas jūsų kūnas bus už tai dėkingas.
  • Pienas. Seniai žinoma, kad pienas yra naudingas žmogaus kaulams. Mokslininkai teigia, kad dantų sveikatai – taip pat. Rekomenduojama gerti liesą arba nugriebtą pieną – to tikrai pakaks gauti paros kalcio normai. Nepamirškite ir labai naudingo pieno produkto – sūrio. Jo sudėtyje yra didelis kiekis kalcio ir fosfato – elementų, kurie padeda subalansuoti burnos ertmės pH, saugo ir atstato danties emalį, dalyvauja seilių gamyboje.
  • Žalioji arbata. Žaliosios arbatos sudėtyje yra naudingų antioksidantų, be to, yra tyrimų, rodančių, kad ši arbata gali sumažinti ėduonies ir periodonto ligų atsiradimo tikimybę. Daugumos žaliųjų arbatų sudėtyje yra fluorido, apsaugančio danties emalį nuo ėduonies. Žalioji arbata taip pat padeda sustabdyti bakterijų dauginimąsi burnoje. Galbūt jau esate pastebėję ir dar vieną puikią šios arbatos savybę – ji padeda kovoti su blogu burnos kvapu, todėl patariama arbatos be cukraus išgerti po kiekvieno valgio.
  • Lašiša. Žuvis – puikus vitamino D šaltinis. Tiesa, patartina rinktis būtent riebią žuvį. Vitaminas D yra būtinas organizmui tam, kad šis įsisavintų kalcį ir gautų iš jo daugiausiai naudos.
  • Apelsinai. Citrusiniai vaisiai – vienas iš vitamino C šaltinių. Vitaminas C padeda gerinti kraujagyslių ir jungiamojo audinio būklę, taip apsaugodamas dantenas nuo įvairių ligų. Vitaminas C taip pat padeda kovoti su uždegiminiais procesais. Jeigu nemėgstate citrusinių vaisių, vitamino C atsargas galite papildyti valgydami juoduosius serbentus.
  • Braškės. Kaip ir apelsinai, braškės turi daug vitamino C, be to, padeda gauti burnos ir dantenų sveikatai itin reikalingo baltymo kolageno. Braškėse taip pat yra malio rūgšties – natūralaus „baliklio“. Ji nėra žalinga ir gali padaryti jūsų dantis baltesnius!
  • Juodas šokoladas. Norint turėti sveikus dantis, saldumynais piktnaudžiauti tikrai nederėtų. Tačiau juoduoju šokoladu kartais pasimėgauti ne tik galima, bet ir verta! Kakava šokolade turi daug tanino – ši medžiaga užkerta kelią dantų erozijai bei dantenų uždegimui. Kakava taip pat naudinga kovojant su ėduonimi, nes mažina rūgštingumą burnos ertmėje. Be to, juodasis šokoladas stimuliuoja kraujotaką, jame gausu antioksidantų. Rinkitės juodą šokoladą, kuriame mažiausiai 80 proc. kakavos ir kuo mažiau cukraus.
Visi išvardyti produktai ne tik padeda išlaikyti sveikesnius dantis, bet ir yra naudingi bendrai jūsų kūno būklei ir sveikatai, nes padeda gauti organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Be abejo, dantų ir tarpdančių valymas bei skalavimas yra pagrindinės priemonės burnos sveikatai palaikyti, tačiau stebėti, kaip ir ką valgome, taip pat būtina.

dantys, ką valgyti kad dantys būtų sveiki, mityba, odontologija, sveika mityba, sveiki dantys

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai