Vadovėlių parodoje – nuo A. Mamontovo senelio elementoriaus iki sąsiuvinių su sugertuku

Vieną pirmųjų pokario elementorių – „Saulutė“, išleistą 1948 m., parengė dainininko Andriaus Mamontovo senelis Adomas Čiplys. Tų pačių metų vadovėlio „Gimtasis žodis“ kairėje pusėje – Sovietų sąjungos himnas, dešinėje – Tautiška giesmė „Lietuva brangi“, o iki 1978 metų išleistuose vadovėliuose dar galima rasti senosios rašybos žodžių, tokių kaip „biaurus“ ar „spiauti“. Šiuos ir dar daugiau nei 200 vadovėlių nuo šiandien visi norintys gali apžiūrėti ir pavartyti leidyklos „Šviesa“ surengtoje retrospektyvinėje 1945-2015 m. išleistų vadovėlių parodoje.

Pasak „Šviesos“ vadovės Daivos Bartninkienės, šia paroda siekiama įprasminti leidyklos 70-metį bei parodyti, kaip mokėsi skirtingos kartos, kaip per šiuos metus pakito švietimo sistema, mokyklos ir mokytojo vaidmuo, o su jais – ir mokymo priemonės.

„Per 70 metų leidykla išgyveno nemažai skirtingų laikotarpių, kurie atsispindėjo mokomosios literatūros leidyboje – nuo sovietinės ideologijos įtakos, technologijų stokos ir, pavyzdžiui, vadovėlių maketų rengimo naudojantis liniuote, iki modernių, kompleksiškų skaitmeninių mokymosi sprendimų. Kartu su kintančia švietimo sistema, šiuolaikinėmis technologijomis, kito ir mokyklos, mokytojo bei pačių mokymo priemonių vaidmuo. Anksčiau mokyklos ir mokytojo misija buvo perduoti žinias, o dabar mokymosi priemonės kuriamos taip, kad padėtų mokiniui jas įsisavinti“, - pasakoja D. Bartninkienė.

Parodoje galima rasti pačių įvairiausių vadovėlių – nuo 70 metų skaičiuojančių, archyvinių, itin retų vadovėlių iki šiuolaikinių, skaitmeninių mokymosi priemonių. Dalis archyve saugotų vadovėlių parodoje nededami po stiklu, tad juos galima laisvai vartyti ar skaityti.

„Ši paroda turėtų būti įdomi šeimoms – tėvai tikrai atras tokių eksponatų, kurie jiems primins mokyklos suolą, o vaikai tėvus galės supažindinti su naujais skaitmeniniais sprendimais, kuriuos galima rasti dabartinėse mokyklose“, - sako D. Bartninkienė.

Parodoje taip pat galima prisiminti ir to periodo kontekstą – sąsiuvinius su sugertuku, sovietines uniformas ir kitus laikotarpį atspindinčius atributus – bei pamatyti, kaip keitėsi vadovėlių išvaizda, struktūra ir paskirtis.







Retrospektyvinė 1945-2015 m. išleistų vadovėlių paroda veiks Technikos ir energetikos muziejuje nuo gegužės 19 d. iki birželio 6 d. Apsilankyti joje kviečiami visi norintys – paroda nemokama.

andrius mamontovas, mokslas, paroda, šviesa, vadovėlių paroda

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai