Su depresijos požymiais susidūręs sunkiaatletis R. Vyšniauskas: „Nenorėdavau nieko“

Liūdna statistika – pagal savižudybių skaičių Lietuva pasaulyje pirmauja. Specialistai neabejoja, kad viena svarbiausių to priežasčių yra depresija, kuria kasdien suserga po du lietuvius. Su šia klastinga liga susidūrė ir sunkiaatletis, visuomet pozityvią nuotaiką spinduliavęs Ramūnas Vyšniauskas.

Dėl sunkių traumų Ramūnas Vyšniaukas buvo priverstas baigti sportininko karjerą - aktyviai įpratusiam gyventi, nuolat pergales skynusiam vyrui, kuris visą savo gyvenimą siejo su sportu šis žingsnis buvo ypatingai sunkus. Žinomas vyras TV3 laidoje „Diagnozė: viltis“ atvirai pasakojo apie problemas, su kuriomis susidūrė ne savo noru pasitraukęs iš profesionalaus sporto: „Nieko nenorėdavau – nei vaikščioti, nei bendrauti, net ir telefoną išjungdavau. Tiesa, į neviltį niekada nepuldavau, kapstydavausi, bet jei ne šeima, vaikai, tai nežinia kaip viskas būtų susiklostę.“

„Išeiti iš sporto buvo pats sunkiausias dalykas. Dabar jau praėjo metai, viskas normalizuojasi, stoja į savo vietas... Ryte jau šypsausi, pastebiu pumpurus. Vieno kelio pabaiga yra kito pradžia“, – sakė šypteldamas tituluotas sunkiaatletis.

„Negydoma depresija gali baigtis tragiškai – tą rodo šalies savižudybių statistika. Pastebėję savo savijautos pakitimų, apatiją, žmonės turėtų kreiptis į gydytoją. Deja, į medikus dažniausiai kreipiamasi jau depresijai įsisenėjus“, – aiškina KMUK Psichiatrijos klinikos vadovė Virginija Adomaitienė. Tuomet svarbiausia yra parinkti tinkamus vaistus.

„Gydytojai šiandien vadovaujasi teoriniais aprašais, mokslinių tyrimų duomenimis, statistika, kurie vaistai veiksmingesni nuo kokios depresijos. Tačiau pasaulis žengia į priekį ir modernioji psichiatrija jau negali išsiversti be kolegų genetikų, kurie dar spartesniais žingsniais juda į priekį ir padeda individualiai parinkti vaistą kiekvienam pacientui pagal tai, kaip organizmas pasirengęs jį priimti“, – pasakos V. Adomaitienė.

Planuojama, kad Lietuvoje jau rudenį bus įdiegta pirmoji moderni sistema, padėsianti nustatyti kiekvienam žmogui individualiai tinkamiausią vaistą pagal jo DNR. Tai suteiks galimybę ne tik taupyti lėšas, bet ir gelbėti gyvybes. Žinoma, vienos sistemos Lietuvai neužteks, tačiau tikimasi, kad ji padės gerokai sumažinti savižudybių dėl depresijos.

depresija, Diagnozė: viltis, psichiatrija, psichologija, Ramūnas Vyšniaukas, Virginija Adomaitienė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai