Filmas, kuriame vaidino 200 šunų iš prieglaudos, ragina priglausti paliktus gyvūnus

Vengrų režisieriaus Kornélio Mundruczó filmas „Baltas dievas“ (Fehér isten, 2014) išgarsėjo ne tik tuo, kad pernai Tarptautiniame Kanų kino festivalyje (Prancūzija) buvo apdovanotas „Ypatingo žvilgsnio“ prizu, bet ir tuo, kad visi jame vaidinantys 200 šunų buvo paimti iš gyvūnų prieglaudos.

Kartu su nuo sausio 30 d. iki pat kovo pradžios Lietuvos kino teatruose rodomu filmu „Baltas dievas“ vyksta socialinė akcija „Pažvelk į akis“, raginanti priglausti beglobį gyvūną. „Socialinė akcija „Pažvelk į akis“ – kino misijos tąsa realybėje“, – teigia filmą žiūrovams pristatančio Tarptautinio Kauno kino festivalio meno vadovė Ilona Jurkonytė. Akcijos metu – nuo sausio 30 iki pat kovo pradžios – beglobį gyvūną priglaudę asmenys bus apdovanoti kvietimu į filmą „Baltas dievas“. Akcijos partneriai – gyvūnų prieglaudos VšĮ „Lesė“, „Penkta koja“ ir Mažeikių gyvūnų globos draugija.

Filmas „Baltas dievas“ ypatingas tuo, kad tiek pagrindinis veikėjas šuo Hagenas, tiek kiti jame pasirodantys keturkojai – neveisliniai buvę prieglaudos gyventojai. Iš pradžių šunis teko net keturis mėnesius dresiruoti, o kuriant filmą teko visiškai prie jų prisiderinti. Kadangi šunys nevaidina, o tik išreiškia savo jausmus, iššūkiu tapo ir keturkojų noras visą laiką žaisti. Filmo kūrėjai didžiuojasi, kad po filmavimo kiekvienam šuniui pavyko rasti naujus namus ir šeimininką.

„Baltas dievas“ sukurtas remiantis Literatūros Nobelio premijos laureato Johno Maxwello Coetzee romano „Nešlovė“ motyvais. Įkvėpimo šaltiniu taip pat tapo Riddley Scotto fantastiniai filmai „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ (Blade Runner, 1982), „Svetimas“ (Alien, 1979) bei vengrų kino klasiko Miklóso Jancsó, Andrejaus Tarkovskio, Rainerio Wernerio Fassbinderio, Roberto Bressono kūryba.

„Mano kaip menininko užduotis – kritikuoti visuomenę. Ji labai netolerantiška, o tai skatina tolimesnį nepakantumą“, – komentavo filmo „Baltas dievas“ autorius Mundruczó. Šunų sukilimą prieš juos išdavusius žmones vaizduojančiame filme kaip tik apie tai ir kalbama. Metaforiškame pasakojime šunys simbolizuoja engiamą mažumą, kalbama apie kultūrinę ir politinę įtampą Europoje.

„Baltas Dievas“ Lietuvos kino teatruose rodomas nuo sausio 30 d. iki pat kovo. Seansai vyksta Vilniuje kino teatre „Pasaka“ ir „Skalvijos“ kino centre, Kaune „Romuvoje“, Panevėžyje kino centre „Garsas“, Šiaulių „Atlantis Cinemas“, Marijampolės „Spindulio“ kino teatre, Mažeikių kino klube „Pirmas kadras“.



Daugiau informacijos – www.kinofestivalis.lt

Daugiau apie akciją „Pažvelk į akis“ – tinklalapiuose: www.penktakoja.lt, www.lese.lt, www.mazeikiugyvunai.lt

baltas dievas, beglobiai gyvūnai, filmai, gyvūnų globa, kinas, pažvelk į akis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai