Kodėl mūsų plaukai sensta?

Ar kada susimąstėte apie tai, kodėl brandesnio amžiaus moterų plaukai nebe tokie žvilgantys ir tankūs? O įkopusios į penktąją dešimtį, damos, regis, mieliau renkasi trumpų plaukų šukuosenas? Naujausi stiliaus patarimai čia niekuo dėti. Pasirodo, kad plaukai bėgant laikui sensta, o pirmieji jų senėjimo procesai prasideda sulaukus vos trisdešimties.

„Iš tiesų, bėgant metams plaukai sensta. Lėtėjant viso organizmo medžiagų apykaitai drauge lėtėja ir plaukų folikulų bei juose esančių riebalinių liaukų veikla. Dėl to su amžiumi plaukai ima lėčiau augti, o folikulams vis sunkiau juos aprūpinti reikiamais baltymais ir vitaminais. Ilgainiui mažėja ir melanino – pigmento, lemiančio natūralią plaukų spalvą, gamyba, todėl brandžiame amžiuje plaukai žilsta“, – paaiškina „Dove“ plaukų priežiūros priemonių kategorijos vadovė Marit Soha.

Pasak jos, visa tai lemia ir pastebimus plaukų išvaizdos pokyčius. Daugelis moterų pastebi, kad su amžiumi jų plaukai plonėja ir tampa silpnesni. „Mūsų plaukai periodiškai atsinaujina. Kiekvienas plaukas išlieka gyvybingas vidutiniškai 2–6 metus, o iškritusius plaukus natūraliai pakeičia ataugę nauji. Deja, dėl brandesniame amžiuje sulėtėjusios folikulų veiklos, organizmas nebespėja taip greitai užauginti naujų plaukų ir šių apimtis metams bėgant mažėja“, – sako M. Soha.

Tai, jog plaukai ilgainiui tampa silpnesni – taip pat tiesa. Plaukų tvirtumą ir lankstumą lemia jiems gyvybiškai svarbūs baltymai ir maistinės medžiagos, kurių metams bėgant taip pat mažėja. Dėl to plaukai tampa nebe tokie atsparūs aplinkos veiksniams, greičiau lūžinėja, šakojasi jų galiukai.

Marti Soha pastebi, kad brandesniame amžiuje plaukai taip pat netenka jų sveikatai ir grožiui itin svarbios drėgmės. Plaukams išsausėjus, šie tampa dar labiau pažeidžiami neigiamų aplinkos veiksnių – tokių kaip karštis ar šaltis. Dėl drėgmės trūkumo plaukai tampa šiurkštesni, juos sunkiau iššukuoti ir šie nuolat šiaušiasi.

Pasak jos, plaukų grožiu ir sveikata reikia rūpintis ne tik jaunystėje. Tai itin svarbu ir brandesnio amžiaus moterims, kurios jau pastebi pirmuosius plaukų senėjimo požymius. „Nors plaukų senėjimas yra visiškai natūralus ir neišvengiamas reiškinys, tai nereiškia, kad sulaukus keturiasdešimties būtina atsisveikinti su žvilgančiomis ilgomis garbanomis. Svarbu laiku imtis tinkamos plaukų priežiūros ir suteikti plaukams taip trūkstamų maistinių medžiagų“, – sako „Dove“ atstovė.

Ji pataria kasdienę plaukų priežiūrą papildyti vertingų baltymų ir kitų maistinių medžiagų turinčiomis priemonėmis. Pavyzdžiui, rinktis šampūną ir kondicionierių, kurių sudėtyje yra lipidų bei amino rūgščių, padedančių didinti plaukų elastingumą ir lankstumą. Taip pat, modeliuojant plaukus nepamiršti nuo karščio saugančių ir drėkinančių priemonių.

grožis, ilgi plaukai, plaukai, plaukų auginimas, plaukų sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai