Vilniaus gatvėse šurmuliuos tarptautinis fotožurnalistikos festivalis

Laikas.lt

„Vilniaus fotografijos ratas“ – tarptautinis fotožurnalistikos festivalis – spalio pabaigoje jau aštuntąjį kartą į sostinę sukvies spaudos fotografus iš viso pasaulio. Keletą savaičių miesto gyventojai ir svečiai turės galimybę grožėtis festivalio konkursinių programų fotografijomis, eksponuojamomis Vilniaus senamiesčio languose, o festivalio laureatai bus paskelbti spalio 25 d. 

Konkursinei festivalio programai „Gyvenimo ratas“ šiais metais savo darbus pateikė 110 spaudos fotografų iš Europos, Azijos, Artimųjų Rytų. Kaip ir kiekvienais metais, festivalio parodos bus eksponuojamos senamiesčio bei miesto centro languose (vitrinose), todėl kelias artimiausias savaites vilniečiai ir miesto svečiai juos galės apžiūrėti bet kuriuo metu. 

Festivalyje nuotraukų ekspozicijas pristatys iš Ukrainos atvykęs Maksimas Dondiukas ir jo fotografijų serija „Euromaidanas: konfrontacijos kultūra“, Angelos Tzortzinis iš Graikijos pristatys „Graikija – krizės metai“, iranietis Arashas Khamooshi pateiks „Pasakojimas apie paskutinę akimirką suteiktą malonę“ fotoreportažą ir daugelis kitų.

Festivalio organizatoriai didelį dėmesį skiria ir jaunosios spaudos fotografų kartos ugdymui, todėl jau kelerius metus jie kviečiami pateikti darbus konkursui „Namų darbai“, kuriame gali dalyvauti spaudos fotografai iki 30 metų.

Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis džiaugiasi, kad kasmet vis auga jaunųjų spaudos fotografų noras išbandyti savo jėgas šiame festivalio konkurse: „Šiais metais sulaukėme 60 fotopasakojimų jaunųjų spaudos fotografų konkursui. Šiųmetė autorių kūryba išsiskiria gilia humanistine fotografijos kalba.“

Į Vilnių atvykstantis vienintelis konkurso „Namų darbai“ vertintojas – Sorenas Pagteris, Danijos žurnalistikos ir medijos mokyklos fotožurnalistikos mokyklos vadovas ir dėstytojas, džiaugėsi, kad „Namų darbų“ finalininkų fotoreportažuose įžvelgė temų ir stilių įvairovę ir mano, kad jaunieji menininkai turėjo ką pasakyti: „Rinkdamasis geriausią pasakojimą tokiame konkurse noriu, kad nuotraukose užfiksuoti momentai žadintų mano jausmus. Noriu jaustis artimas pasakojimo herojams – noriu suprasti jų istorijas. Tai galiu pasakyti apie tuos penkis pasakojimus, kuriuos galiausiai pasirinkau.“

Penktadienį ir šeštadienį taip pat bus rengiamos paskaitos, kuriose patirtimi dalysis atvykę festivalio konkursų finalistai ir kviestiniai lektoriai.

Paskaitų ciklą vainikuos festivalio „Vilniaus fotografijos ratas“ geriausių nuotraukų autorių apdovanojimai ir nemokamas fotografijos filmų vakaras, spalio 25 d., šeštadienį, Vilniaus universiteto Teatro salėje (Universiteto g. 2). Kartu su festivaliu bus išleistas ir septintasis žurnalo „Fotografijos ratas“ numeris.

 


Apie „Vilniaus fotografijos ratą“

Tarptautiniu festivaliu „Vilniaus fotografijos ratas“ norime atskleisti, jog fotografijos pasakojimai gali gyventi ir vieni, be juos palydinčių išsamių tekstų, bei būti daug svaresni, jausmingesni ir tikrąjį gyvenimą perteikiantys geriau nei išsakytas žodis. Spaudos fotografija – tai vaizdu perteiktas pasaulis ir išskirtinė galimybė atsidurti bet kuriame krašte bei pajausti ten esantį gyvenimą tikromis, neperrašytomis emocijomis.
Fotografijų eksponavimas netikėtose erdvėse pasirinktas neatsitiktinai. Siūlome stabtelti ir iš naujo pažvelgti į kasdienį gyvenimą bei mus supančios aplinkos pasikeitimus.

festivalis, fotografija, tarptautinis fotožurnalistikos festivalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai