Savaitgalį Kauno kino festivalyje – naujienos iš artimų ir tolimų Rytų

Laikas.lt

Įsibėgėjęs Tarptautinis Kauno kino festivalis savaitgalį kvies įdėmiau pažvelgti į Rytus. Programoje – dokumentika iš politinių Artimųjų rytų realijų, speciali Ukrainos filmų programa ir Lokarno kino festivalio (Šveicarija) laureatas, rež. Lav Diaz naujausias filmas „Nuo ko prasideda buvęs laikas“ (tagalų kalba „Mula Sa Kung Ano Ang Noon“, 2014).

„Džiaugiamės savo intelektualia publika. Kasmet stengiamės į programą įtraukti naujos kino kalbos išradėjų kūrybos. L. Diaz – neabejotinai yra vienas tokių, į kino istoriją jau įrašytų, autorių. Jo darbai ilgesni nei tradiciškai įprasta, tačiau dėl savo išskirtinumo neprailgsta“, – sako organizatoriai.

Šiemet Filipinų kino naujosios bangos atstovu vadinamo autoriaus filmas „Nuo ko prasideda buvęs laikas“ įvertintas prestižine „Auksinio leopardo“ statulėle. Juodai baltas įtraukiantis pasakojimas atkuria istorinę situaciją bei bando bando atskleisti, kas sudarė prielaidas diktatoriaus Ferdinando Markoso, vieno iš labiausiai pasaulyje apsivogusių lyderių, iškilimui.

Pasak organizatorių, ne tik savita estetika, bet ir nuoga realybė yra tai, kas daro didelį poveikį kine. Pasaulio naujienos, kurias kasdien gauname žinių pavidalu, traktuojame kaip didelio įspūdžio nedarančią statistiką. Tačiau situacija gali pasikeisti pažvelgus į viską iš vidaus bei išgirdus autentiškus liudijimus, kaip situaciją mato ar Ukrainos, ar Artimųjų Rytų kino kūrėjai bei į jų kūrybos lauką patekę veikėjai.

Iš arčiau pažvelgti į artimuosius Rytus penktadienį kvies apie laisvę ir Iraną kalbantis ir Tarptautiniame Marselio kino festivalyje (Prancūzija) įvertintas Sanaz Azari darbas „I – tai Iranas” (I comme Iran, 2014). Šeštadienio ekranuose – „Mūsų baisi šalis“ (angl. k. Our Terrible Country, rež. Mohammad Ali Atassi ir Ziad Homsi, 2014) su įamžinta Sirijos disidento ir jauno fotografo kelione į tremtį Turkijoje bei „Elektro šabi“ (Electro chabbi, rež. Hind Meddeb, 2013), pristatantis naują Egipto muzikinį žanrą, simbolizuojantį pilietinį pasipriešinimą. Sekmadienį – įspūdžiai iš paradoksiškos Abchazijos žemės, užfiksuoti Erico Baudelaire’o filme „Laiškai Maksui“ (Letters to Max, 2014).

Festivalio auditorijos laukia speciali Ukrainos kino programa. Bendrai programoje – daugiau nei dvi dešimtys šiuolaikinės Ukrainos kūrėjų darbų: trys trumpo metro programos, ilgametražiai vaidybiniai filmai bei unikali dokumentika iš karščiausių ir problemiškiausių valstybės taškų „Babilonas 2013. Politinio protesto kinas“ (Babylon’13. Cinema Of The Civil Protest, 2013). taip pat ir tikras klasikos grynuolis – Dzigos Vertovo „Entuziazmas: Donbaso simfonija“ (Entuziazm: Simfoniya Donbassa, 1930)

8-asis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks 2014 m. rugsėjo 24–spalio 5 d. Festivalio filmai bus rodomi Kaune kino teatre „Romuva“ bei KTU III rūmų salėse. Vilniuje festivalis svečiuosis spalio 1–8 d. „Skalvijos“ kino centre, Šiuolaikinio meno centro kino salėje. Vėliau keliaus į Panevėžio, Šiaulių sales. Daugiau – www.kinofestivalis.lt.

filmų festivalis, kauno kino festivalis, nauji filmai, renginiai Kaune, žiemos miegas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai