Now Reading
Mažmeninė prekyba Lietuvoje išaugo

Mažmeninė prekyba Lietuvoje išaugo

Mažmeninė prekyba Lietuvoje išaugo

JAV akcijų indeksai tik prekybos pradžioje reagavo į prastus ekonomikos rodiklius. Vartotojų pasitikėjimas Vokietijoje lenkė lūkesčius, o infliacija didėjo. Kinijoje pramonės aktyvumas rugsėjo mėnesį vėl išaugo. Per rugpjūtį mažmeninė prekyba Lietuvoje išaugo, tačiau tebebuvo mažesnė nei prieš metus. Rusijoje palikta galioti ta pat bazinė palūkanų norma.

JAV

JAV Case-Shiller 20 būsto kainų indeksas pakilo 3,2 proc. per metus. Dauguma analitikų tikėjosi augimo iki 3,3 proc. Tuo tarpu vartotojų pasitikėjimas rugsėjo mėnesį daug ką nustebino: indekso reikšmė krito iki 48,5 punkto nuo rugpjūčio mėnesį patikslintų 53,2 punkto. Kadangi naujienos buvo skelbiamos prekybos sesijos pradžioje, JAV akcijų indeksai į tai sureagavo neigiamai, tačiau per likusį laiką palaipsniui atsigavo ir prekybos pabaigoje matėme teigiamą indeksų pokytį. Žinoma keista, kad investuotojai neigiamas naujienas tiesiog ignoruoja, iš kitos pusės už poros dienų baigiasi ketvirtis, kuris bus bene geriausias šiais metais. Gali būti, kad dėl to instituciniai investuotojai nedaro spaudimo akcijų rinkoms, nors jau matosi trumpo laikotarpio akcijų rinkos perkaitimas. Be to, apyvartos ir toliau išlieka ženkliai žemiau vidurkio. Tai dar kartą patvirtina, jog tiek pirkėjai, tiek pardavėjai šiuo metu yra neaktyvūs. Gali būti, kad pasibaigus šiam ketvirčiui pamatysime daugiau aktyvumo akcijų rinkoje.

Vakarų Europa

Antradienį Vakarų Europos akcijų rinka neatsilaikė prieš nepalankias JAV nekilnojamojo turto kainų ir vartotojų pasitikėjimo naujienas ir akcijų indeksų reikšmės mažėjo. Vėl pagausėjo kalbų dėl tolesnio ekonomikos atsigavimo ir struktūrinių problemų euro zonoje. Nuogąstavimus dėl viešųjų finansų sustiprino „Standar&Poor’s” pasisakymas, kad Airijai gali būti sumažintas kredito reitingas.
Labiausiai į neigiamas nuotaikas vakar reagavo bankų akcijos. Stoxx Europe 600 banking indeksas vakar smuko 0,9 proc. O kalbos apie lėtėjantį ūkio atsigavimą smukdė automobilių gamintojų akcijų kainas. „Porsche“, „Peugeot“, „Renault“ akcijų kaina vakar mažėjo 1,7-2,7 proc.

Nors rinkose tvyro nepasitikėjimas ekonomikos atsigavimu, Vokietijos spalio mėnesio vartotojų pasitikėjimas išaugo daugiau nei tikėtasi. Indekso reikšmė pasiekė 4,9 punkto, vietoje prognozuotų 4,2. Tai stipriausia pasitikėjimo indekso reikšmė nuo pat 2007 metų spalio.

Vokietijos vartotojų kainų indeksas rugsėjo mėnesį preliminariais duomenimis išaugo 1,3 proc. – tad infliacija toliau spartėja. Kainų augimą labiausiai lėmė brangęs kuras ir maisto produktai. Atrodo, kad ekonominė padėtis Vokietijoje taisosi – gerėja vartotojų pasitikėjimas, II ketv. ekonomika augo greičiausiai per du dešimtmečius. Vis dėl to Europos centrinio banko ekspertai išlieka skeptiški dėl tolesnio kainų augimo įsismarkavimo. Baiminamasi, kad toliau pasaulio ekonomikos augimas nebebus toks įspūdingas.

Azija

Anot banko „HSBC“ skaičiuojamo pirkimo vadybininkų indekso, pramonės gamybos aktyvumas rugsėjo mėnesį Kinijoje vėl išaugo bei buvo didžiausias per paskutinius penkis mėnesius. Tai turėtų nuraminti investuotojus, kurie baiminasi Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimo. Vienas iš veiksnių, skatinusių pramonės aktyvumą, siejasi su šalies vyriausybės paliepimu sparčiau įgyvendinti ekonomikos paramos programas, kurios baigiasi šių metų pabaigoje. Be to, pramonės aktyvumas taip pat rodo, kad Kinijos prekių paklausa išlieka ganėtinai stipri pasaulio rinkose.

Baltijos šalys

Antradienio prekybos sesijos metu NASDAQ OMX Vilniaus bei Talino biržų indeksų grąža buvo teigiama. Rygoje akcijų biržos indeksas mažėjo. Vilniaus akcijų biržoje antrą prekybos sesiją iš eilės aktyviausiai prekiauta ”Apranga” bendrovės vertybiniais popieriais. Talino biržoje daugiausiai suprekiauta „Olympic Entertainment Group“ akcijomis. NASDAQ OMX Rygos biržoje prekyba buvo gana aktyvi. Daugiausiai suprekiauta buvo „SAF Tehnika“ vertybiniais popieriais, kurie pastaruoju metu nestokoja investuotojų susidomėjimo.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Lietuvos mažmeninė prekyba rugpjūčio mėnesį palyginti su liepa padidėjo 4,5 proc. Palyginti su praėjusiais metais pokytis vis dar buvo neigiamas ir siekė 2,1 proc. Lietuvoje mažmeninės prekybos neigiamas metinis pokytis fiksuojamas jau beveik dveji metai ir byloja apie silpną vartotojų padėtį. Nors metinio nuosmukio tempas mažėja, tačiau jis vis dar tebėra neigiamas, tad kol kas džiūgauti dėl visapusio ekonomikos atsigavimo tebėra ankstoka.

Vidurio ir Rytų Europa

Rusijos pagrindinis akcijų indeksas RTS vakar šiek tiek pakilo. Rinka paskutiniu metu išlieka neaktyvi. Vakarykščiame Rusijos Centrinio Banko susirinkime buvo nuspręsta palikti esamą 7,75 proc. bazinė palūkanų norma. Pagrindinis motyvas buvo tai, kad dabartinis infliacijos lygis šaliai yra priimtinas ir daroma prielaida, kad artimiausiais mėnesiais skolinimosi poreikis neiskeis. Visi 17 Bloomberg apklausti ekonomistai tikėjosi būtent tokio centrinio banko žingsnio.

Žaliavos

Antradienį „WTI“ naftos ateities sandorių kaina „NYMEX“ biržoje šiek tiek sumažėjo, nors prekybos metu kaina ir buvo pašokusi iki 77 JAV dolerių už barelį. Naftos pigimą lėmė smukęs JAV vartotojų pasitikėjimas, kuris neigiamai nuteikia naftos paklausos perspektyvų atžvilgiu. Tiesa, palaikymą kainai suteikė silpnėjęs JAV doleris svarbiausių valiutų atžvilgiu. Vakar Amerikos naftos instituto paskelbti atsargų pokyčių duomenys nuteikė dviprasmiškai – žaliavinės naftos ir vidurinio distiliavimo naftos produktų atsargos sumažėjo, bet benzino atsargos vėl išaugo. Džiugina tai, kad šiuo metu mažėja vidurinio distiliavimo produktų atsargos, nes dar nėra prasidėjęs jų vartojimo sezonas. Tiesa, reiktų sulaukti oficialių JAV energetikos informacijos administracijos duomenų, skelbiamų šiandien po pietų ir jei parodys panašią tendenciją, reakcija bent jau nebus neigiama.

Apžvalgą parengė Rūta Medaiskytė, Tadas Povilauskas, Martynas Tamošauskas ir Simonas Jurgionis, AB banko „Finasta“ kapitalo rinkų departamentas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top