Kuo „kitokie“ festivaliai skiriasi nuo tų, kuriuose buvai?

Laikas.lt
Emilija Plečkaitytė

Vasara, kaip visuomet, žada džiuginti festivalių gausa. Tokie renginiai neišvengiamai asocijuojasi su pramogomis gamtoje ir linksmybėmis iki paryčių. Tačiau kitokie festivaliai gali pasiūlyti kur kas daugiau nei eilines pramogas. Pristatome tris artėjančius renginius gamtoje, kuriuose ne tik smagiai praleistum laiką, bet ir išmoktum atsakingai žvelgti į supančią aplinką.

Sveikas kūnas ir siela „Blusų festivalyje“

Birželio 28–29 dienomis Karpiškių kaime, Varėnos rajone vyksiantis „Blusų festivalis“ žada savo svečių širdis džiuginti puikiu reginiu, nuoširdžia muzika, originaliais meno kūriniais ir siekti savo pagrindinės misijos: skatinti atsakingą, ekologišką, taupų, sveiką gyvenimo būdą ir norą keisti aplinką.

„Blusų festivalis“ – tai kaip blusų turgelis, tik gerokai linksmiau: su muzika, šokiais, naktiniu kinu, fantastiškomis meno instaliacijomis, tobulėti skatinančiomis paskaitomis... Nežinome kito tokio renginio, kuriame tiek įvairių sričių susipintų į vieną didelę šventę kūnui ir sielai“, – džiaugiasi vienas iš organizatorių Aivaras Žydelis.

Kiekvienais metais festivalio organizatoriai suranda vis naujų būdų, kaip praktiškai skatinti ekologišką gyvenimo būdą. „Šiemet priėmėme galbūt ir drąsų, bet, manome, teisingą sprendimą – už visus vienkartinius indus festivalio prekeiviai iš pirkėjų ims mokestį. Tad labai kviečiame festivalio lankytojus atsivežti savo puodelius bei lėkštutes. Bus sudarytos sąlygos indams išsiplauti, o sodybos viduryje esantis geriamo vandens šulinys visus kvies atsigaivinti“, - prižada festivalio rengėjai. Taip pat šiais metais kūrybinėse dirbtuvėse lankytojai iš senų savo marškinėlių bus mokomi pasigaminti puikius maišelius pirkiniams, kuriuos čia pat galės panaudoti eidami į turgelį.

Amatų, Meno ir Muzikos, Ramybės, Mainų, Poezijos ir Miego pievose, kurios apibrėžia festivalio veiklas, kiekvienas lankytojas galės atrasti sau artimas pramogas ir pamokas. Apie jų gausą skaitykite „Blusų festivalio“ puslapyje: http://www.blusufestivalis.lt/pradzia

Sąmoningo gyvenimo pamokos ,,Masters of Calm“ festivalyje

Rugpjūčio 9–16 dienomis Zarasų rajone esančioje Dūburio ežero saloje lankysis maždaug 40 meistrų iš viso pasaulio. „Festivalio „Masters of Calm“ misija – visuomenės sąmoningumas. Atėjome į šį pasaulį ne tik ilsėtis, daugintis ir maitintis. Festivalio esmė – sutelkti ieškančius atsakymų į klausimus: kas aš esu, kokia mano gyvenimo paskirtis, kur gyvena laimė...“, – trumpai festivalį pristato vienas iš organizatorių Mindaugas Vidugiris.

Meistrai dalinsis žiniomis apie sveiką mitybą, sveiką kūną, jogą, darnią šeimą, santykius, dvasinį ugdymą, sėkmę ir laimę. Tik čia per 8 dienas bus galima išbandyti daugumą Lietuvoje propaguojamų sveiko gyvenimo būdo praktikų. Festivalio organizatoriai taip pat džiaugiasi išskirtine jo dvasia bei kultūra: „Žmonės atvažiavę suranda vieni kitus, daliasi mintimis ir patirtimis, ieško bendrumų ir tampa didele šeima. Ir visa tai blaiviomis galvomis.“

„Šiame festivalyje orientuojamės į šeimas plačiąja prasme. Jaunos šeimos, planavusios pabūti porą dienų, lieka visai savaitei; atvažiavusios antrą kartą, atsiveža ne tik draugus, bet ir tėvus. Visi randa ko pasimokyti... Per dieną vyksta 20 ir daugiau užsiėmimų. „Masters of Calm“ lankytojų kasmet padvigubėja. Juk visi jaučiame ir atpažįstame kokybę“, – priduria organizatorius.

Susipažinti su festivalio mokytojais ir susiplanuoti savo tikslus festivalyje galite užsukę į „Masters of Calm“ puslapį: http://www.mastersofcalm.lt/

Dvasiniam ir profesiniam tobulėjimui – festivalis „Savas festas“

Rugpjūčio 9–10 dienomis Europos savanorių tarybos asociacija SALTES kviečia į pirmąjį savanorystės festivalį „Savas festas“, kuris vyks Trakų rajone. Renginio tikslas skatinti savanorystę Lietuvoje. Jis skirtas ne tik visai savanorių Lietuvoje bendruomenei, bet ir norintiems įsitraukti į naudingą, teikiančią pasitenkinimą, reikalingumo jausmą ir plėtojančią potencialą veiklą.

,,Festivaliu siekiame skatinti aktyvesnį piliečių įsitraukimą į NVO veiklas, stiprinti pilietiškumą ir pirmą kartą suburti visą margą savanorių bendruomenę į vieną vietą. Renginys puoselėja toleranciją ir daugiakultūrinį supratimą. Festivalio metu savanoriai gali sustiprinti bendradarbiavimo ryšius, susipažinti su savanoriškomis organizacijomis ir jų veiklomis, pasidalinti gerąją savanorsytės patirtimi, kelti savo kompetencijas. Savanorystė – tai pirmiausia pagalbos suteikimas tiems, kam jos reikia; bet tai ir mokymosi procesas, geras laisvalaikio praleidimo būdas, galimybė susirasti bendraminčių, draugų“, – apie tokios veiklos naudą pasakoja viena iš SALTES įkūrėjų Akvilė Budreckytė.

Blusų festivalis, emilija plečkaitytė, festivaliai, Masters of Calm, saltes, savas festas, vasaros festivaliai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai