LAIKAS „Kino pavasaryje“: filmas visoms laisvoms sieloms ir hipsteriams (nuomonė)

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Toliau lankomės jau visai link pabaigos artėjančiame „Kino pavasaryje“. Šiandien dalinamės įspūdžiais iš tikrai vykusio kaimynų estų filmo „Laisvamanis“.

„Laisvamanis“ (angl. „Free Range“), rež. Veiko Õunpuu , Estija, 2013 m., 104 min.

Siužetas: lengvabūdišką gyvenimą mėgstantis dvidešimt devynerių vaikinas, visa savo esybe atsidavęs rašymui, gyvenimo malonumams ir jo prasmės paieškoms, susiduria su realybe: jo mergina Suzana praneša esanti nėščia ir planuoja gimdyti. Tuo tarpu jis nežino, ar tikrai gali ją mylėti, ar nori atsisakyti savo svajonių bei pradėti gyventi tikrą, rimtą gyvenimą.

Pliusai: kokia prasmė visą gyvenimą daryti tai, kas neteikia džiaugsmo, kur neegzistuoja prasmė, ir kam taip kankintis vien todėl, kad panašų gyvenimą suteiktum savo atžaloms – panašiai skambančios pagrindinio herojaus mintys, manau, artimos daugeliui jaunų, maištingų (ar tokių norinčiomis būti) sielų, todėl pasirinkta tematika – tiesiai į dešimtuką. Iš tiesų, laisvamanio, vizualiai primenančio Pete Doherty ir Igno iš „Labas rytas“ miksą, būties esmės paieškos žiūrovą pasiekia tikrai įtaigiai (tikiu, jog po seanso kas nors galėjo bent jau rimčiau pamąstyti apie įgrisusios rutinos atsisakymą). Bendras įspūdis po filmo – lengvas, šviesus, tačiau ne tas, kurį pamirši jau kitą dieną. Patiko ir šalia pagrindinės siužeto linijos įsipynusios scenos apie, atrodytų, nereikšmingų dalykų priėmimą kaip likimo siųstą ženklą, apie smagiai atskleistą siauresnio mąstymo žmonių mentalitetą, apie gražiose šeimose užmaskuotą negražią realybę, apie paskutinių pinigų leidimą tam, kam norisi (o ne kam reikia), taip pat skoningas humoras ir filmo garso takelis (vien ko verta nuskambėjusi „Susitaikymo baladė“!).

Minusai: galbūt toks ir buvo sumanymas, galbūt tai labiau asmeninė reflekcija, tačiau rodomos artumo scenos bei Suzanos prototipas – neišvaizdžios, viską atleidžiančios geruolės su akinukais – kartu žavėjo, tačiau kartu ir šiek tiek erzino.

Rinkis šį filmą, jei nenori apsiriboti visuomenės požiūriu „normaliu“ gyvenimu, jei jautiesi užspaustas negailestingos rutinos ir nori sužinoti, ką kine veikia netolimi kaimynai. Kažkodėl atrodo, jog filmas patiks ir visiems hipsteriams (jei ne dėl siužeto, tai bent jau dėl herojų aprangos).

Nuogirdos:
„Vienas labiausiai patikusių, būtinai pažiūrėk“, – gavusi šią kino mylėtojos rekomendaciją nepabijojau ir vėlaus seanso laiko. Deja, tokių naktinėjų neatsirodo labai daug... O gaila – fimas tikrai vertas užpildyti ir didesnę kino salę.

Įvertinimas (iš 5 balų): 5
 


 

eglė kirliauskaitė, filmai, Free Range, kinas, kino pavasaris, Laisvamanis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai