LAIKAS „Kino pavasaryje“: apie geografo pragertą gaublį ir kitas rusiškas nuodėmes (nuomonė)

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Toliau lankomės „Kino pavasaryje“. Šįkart į mūsų akiratį pakliuvo rusų drama, intriguojančiu pavadinimu „Geografas gaublį pragėrė“ - juosta, kurios nemačiusiems nuoširdžiai rekomenduotume pasižymėti geidžiamiausiųjų sąraše.

„Geografas gaublį pragėrė“ (angl. „The Geographer Drank His Globe Away“), rež. Aleksandr Veledinsky, Rusija, 2013 m., 120 min.

Siužetas: taurelės nevengiantis ir jokios pedagoginės patirties neturintis Viktoras Služkinas įsidarbina geografijos mokytoju. Iš pradžių konfliktuojantis, vėliau jis su mokiniais sugeba sukurti  draugiškus, tamprius santykius ir kartu su krūvele devintokų išvyksta į pavojingą žygį po laukinę gamtą. Greta vystoma ir pagrindinio herojaus asmeninio gyvenimo linija, perpinta šeimyninių problemų, neištikimybės, draugystės, kvestionuojamos savivertės ir meilės mokinei peripetijomis.

Pliusai: puikiai perteiktas ir skirtingose situacijose atsiskleidžiantis stiprus, įvairiapusis Geografo (taip V. Služkiną praminė mokykloje) charakteris: sarkastiškas, grubokas, silpnavalis, kenčiantis dėl priklausomybių, peržengiantis normas, tačiau kartu ir moralus, intelektualus, mylintis, savaip žavus. Tiesą sakant, beveik visi filmo veikėjai pasižymėjo stipriu charakterizavimu. Sužavėjo subtilus humoras, netikėtai taiklūs pasisakymai „vietoje ir laiku“. Greta to niūroką rusišką realybę atspindintis filmas neša ir nemenką emocinį užtaisą, priverčia pamąstyti apie tokias gyvenimo vertybes kaip meilė, šeima, draugystė, kviečia dėlioti savuosius „už“ ir „prieš“, nevertinti visko kategoriškai.

Minusai: teko girdėti, jog pagrindinio herojaus prototipas pasiskolintas iš prieš kelis dešimtmečius sukurto kito rusų filmo – visgi linkčiau to nelaikyti juostos trūkumu.

Rinkis šį filmą, jei patinka (seni) geri rūsų filmai, sužavėjo to pačio pavadinimo knyga, gyvenimo neskirtstote vien į baltą ir juodą arba pavargote nuo amerikietiškų filmų „bajerių“.

Nuogirdos: „Niekada nenutinka taip, kaip jau esi įsitikinęs, kad tikrai nutiks“, – apie juostą šnibždėjosi kino salės kaimynės. Iš tiesų filmas bent jau poroje epizodų tikrai „apgauna“ žiūrovą ir sugriauna jo iš anksto susikurtus galimus scenarijus.

Įvertinimas (iš 5 balų): po ilgesnių svarstymų su šiokiu tokiu bonusu – 5 balai.
 


Filmas rodomas: 

2014-04-02 21:15 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”, didžioji salė
 

drama, eglė kirliauskaitė, filamai, Geografas gaublį pragėrė, kinas, kino pavasaris

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai