LAIKAS „Kino pavasaryje“: nuoširdžios ir komiškos meilės paieškos be interneto (nuomonė)

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Toliau lankomės „Kino pavasaryje“. Šįkart į mūsų akiratį pakliuvo linksma dokumentinė juosta „Meilės gansteris“.

„Meilės gansteris“ (angl. „Gangster of Love“), rež. Nebojša Slijepčevićius, Kroatija, Vokietija, Rumunija, 2013 m., 80 min.

Siužetas: 300 laimingai supirštų porų – tuo gali pasigirti filmo herojus Nedas Babičius, jau 25-erius metus dirbantis savo įkurtoje pažinčių agentūroje „Vilties pasimatymai“. Dažniausiai „meilės gansteriu“ praminto vyro klientai – vidutinio ar vyresnio amžiaus vyrai, vis dar besidairantys savo antros puselės (arba bent jau nuolankios namų šeimininkės). Visgi po to, kai į jį kreipiasi sūnų auginanti išsiskyrusi bulgarė, Nedui tenka rimtai paplušėti ieškant jai naujo jaunikio.

Pliusai: pasirinkta įdomi tematika, kelianti nostalgiją tiems laikams, kuomet dar neegzistavo internetinės pažinčių svetainės. Filmas ne kartą prajuokino savo komiškomis, kartais absurdiškomis situacijomis, atskleidžiančiomis mažo miestelio gyventojų mentalitetą, senamadiškumą, kompleksus. Juosta simpatijas pelnė savo nuoširdumu, o režisieriui pavyko žiūrovą priversti sirgti už jo herojus, taip pat apeiti dokumentikos, kaip rimto, dramatiško žanro, streotipą.

Minusai: puikiai suprantu, jog geri filmai toli gražu ne visada turi apčiuopiamai laimingą pabaigą, juolab – dokumentika, tačiau kartu su kitomis moteriškos lyties žiūrovėmis tikrai spaudžiau kumščius, kad filmo herojei Majai piršlys pagaliau surastų išsvajotą higienišką jaunikį. Na, bet filmo minusu  to vadinti negalėčiau, veikiau – nepateisintu lūkesčiu. 

Rinkis šį filmą
, jei žavi Balkanų šalių kultūra, nesėkmingai ieškai antrosios pusės, jauti nostalgiją vestuvėms su piršlio korimu arba kine ieškai kažko lengvo, nuoširdaus ir pakeliančio nuotaiką.

Nuogirdos: „Labai kroatiškas filmas. Ir kroatų žmonės iš tikrųjų tokie yra – paprasti, truputį senamadiški, bet šilti“, – nuomone pasidalino kino salės kaimynė, kadaise gyvenusi režisieriaus gimtojoje šalyje.

Įvertinimas (iš 5 balų): 4


Filmas rodomas:   

2014-03-26 21:15 — Vilnius - k.c. „Pasaka”
2014-03-30 17:45 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”
2014-04-03 19:15 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”

dokumentinis, eglė kirliauskaitė, kinas, kino pavasaris, Meilės gangsteris

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai