Now Reading
Studentiška bendra buitis arba kad musė nevirstų drambliu

Studentiška bendra buitis arba kad musė nevirstų drambliu

Studentiška bendra buitis arba kad musė nevirstų drambliu

Laikas.lt

Studentai kaip niekas kitas gerai žino, kas yra gyvenimas draugėje. Nesvarbu, ar turi antrąją pusę, ar ne, gyvenant keliese po vienu stogu dažnai tenka valgyti sriubą iš to paties puodo, krimsti tuos pačius konspektus ir dalintis paskutinėmis bulvėmis. Net jei esate geriausi draugai, tai dar nereiškia, jog santykių nesudrums finansiniai bendros buities rūpesčiai.

Kaip su jais tvarkytis gyvenant ne vienam, pataria „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai.

Atsakomybės dalybos. Studentiškas gyvenimas kartu – ne priesaika mylėti ir turte, ir skurde, tačiau gyvenant po vienu stogu neišvengiamai tenka derintis vieniems prie kitų. Todėl svarbu pasidalinti ir aiškiai apibrėžti kiekvieno atsakomybes: kas rūpinasi mokėjimais už komunalines paslaugas, kas skaitiklių rodmenų nurašymu, kas nuomos mokesčio mokėjimu ar sutarties pratęsimu. Svarbu aptarti ir kaip spręsite situaciją, jei kažkuris iš buto ar kambario draugų susidurs su finansiniais sunkumais. Taip ne tik apie metą mokėti už komunalines paslaugas nepraneš vandens tiekimo nutraukimas, bet ir nerizikuosite tapti draugų finansavimo šaltiniu.

Dar viena dažniausiai pasitaikančių problemų gyvenant su draugais: nors nuomos sutartį pasirašėte tik judu, tačiau dažniau gyvenate trise nei dviese, nes kambariokas susiranda antrąją pusę. Atminkite, kad kuklumui čia ne vieta. Komunalinius mokesčius dalinkitės taip pat adekvačiai. Juk kitų šeimyninės laimės finansuoti studento biudžetas tikrai nepajėgus.

Kad musė nevirstų drambliu. Gyvenimas su draugais ne toks pats kaip su tėvais – niekas kitas nepagamins valgio, neišneš šiukšlių ir neišplaus grindų. Suvokimas, kiek kasdienių buities reikmių, tokių kaip pašluosčių, ploviklių ir valiklių, tualetinio popieriaus ir dar aibės kitų smulkmenų reikia ir kiek jos kainuoja – gali numušti net didžiausio altruisto ūpą. Ypač, jei šiais dalykais jis rūpinasi vienas, o naudojasi dar keturi. Nesmagu pareikalauti iš būsto draugų „susimesti“ tualetinio popieriaus išlaidoms? Tuomet netrukus gali nutikti taip, kad teks tualetinį popierių slėpti savo spintoje. Tad ryžkitės taisykles apibrėžti ir čia. Tam pravers tvarkaraštis, kuris padės nustatyti, kieno eilė keliauti parduotuvėn. Tiesa, vertėtų numatyti ir pirkiniams skiriamą sumą ar jų kiekį. Juk gali atsitikti taip, kad vienas pirks keturių šluosčių pakuotę, o kitas namo parneš tik vieną.

Tuo tarpu maistą ir asmeninės higienos priemones rekomenduotina pirkti kiekvienam atskirai ir turėti atskiras erdves jiems susidėti. Pasidalintos vakarienės bulvės stiprina draugystę, bet kad nejaustum kaltės eilinį kartą naktį nupjovęs per didelį kambarioko dešros galą, bus paprasčiau, jei tokiais individualiais poreikiais kaip maistas ar asmens higiena, kiekvienas rūpinsitės pats.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Draugystė neturi juridinės galios. Trys virduliai, keturi lygintuvai ir du dulkių siurbliai gyvenant po vienu stogu tikrai nereikalingi, tad neišvengiamai studentiškais metais „užgyvenama“ ir ilgalaikiškesnio turto nei tušti alaus buteliai. Tačiau neužmirškite, kad kartu gyvensite ne amžinai, o draugystė neturi juridinės galios. Taigi didesnės investicijos, kaip pavyzdžiui, šaldytuvas, turi būti gerai apgalvotos, o galimos turto dalybos aptartos su tų investicijų partneriais. Prisiimti bendrų finansinių įsipareigojimų tokiose situacijose apskritai nerekomenduotina.

„Mums reikia rimtai pasikalbėti…“. Neišlaikei egzamino, darbe apšaukė vadovas, o paskambinusi mama pareiškė nebesitikinti, kad tu apskritai baigsi mokslus? Po tokios dienos grįžus namo ir pasibaigęs indų ploviklis gali sukelti trečiąjį pasaulinį karą. Tačiau atmink, kad kiti nemoka skaityti Tavo minčių, o emocijoms tarp finansų ne vieta. Todėl, nors pinigai nėra populiariausia pokalbių tema tarp bičiulių, tačiau finansinius klausimus su sugyventiniais privalėsite spręsti garsiai. Tad geriau sutarti dėl taisyklių ir konfliktą spręsti iš karto. Gyvenimas su draugais – trumpalaikė patirtis, tad tegul ji palieka tik pačius geriausius prisiminimus.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top