Now Reading
Kankina PMS – krimsk sūrį

Kankina PMS – krimsk sūrį

Kankina PMS - krimsk sūrį

Lsveikata.lt

Kritiškas dienas, vadinamąjį PMS, moterys perneša labai skirtingai – vienos raitosi iš skausmo ir kankinasi dėl nuotaikų kaitos, net kviečiasi greitąją, kitos net gali patirti energijos antplūdį.

Intelektualės kenčia labiau

Skirtingo amžiaus moterys patiria skirtingus priešmenstruacinio sindromo (PMS) simptomus. Gali sutrikti miego ritmas, ryškiai padidėti arba sumažėti seksualumas, sutrikti širdies ritmas ir t.t. Paauglės dažniau patiria agresijos ir nemotyvuoto įniršio priepuolius, o vyresnės moterys – depresiją, verksmingumą, dirglumą, nuovargį. Tačiau pilvo apatinės dalies ir krūtų bei galvos skausmai prieš mėnesines ir jų metu gali kankinti įvairaus amžiaus moteris.

Tyrimų duomenimis, priešmenstruacinis sindromas dažniau pasireiškia 26-45 metų moterims ir su amžiumi jo sukeliami negalavimai paprastai aštrėja. Be to, PMS dažnesnis tarp protinį darbą dirbančių moterų bei tarp dirbančių kenksmingomis sąlygomis ar sergančių lėtinėmis įvairių organų ligomis. Tuo tarpu fizinį darbą dirbančios moterys ir sportininkės šį sindromą patiria retai ir jis ne toks aštrus. Kartais „kritinėmis dienomis“ net patiriamas energijos antplūdis. Žinomas ne vienas tokiu metu pasiektas sporto rekordas.

Siekiant sumažinti varginančius pojūčius, labai naudingos vandens procedūros, įvairūs fiziniai pratimai. Būtina ir subalansuota visavertė mityba. Reikėtų vengti saldžių, sūrių bei aštrių maisto produktų bei prieskonių. Taip pat atsisakyti ar bent apriboti stiprios kavos, arbatos ir kitų kofeino turinčių gėrimų vartojimą, nes tai stiprina įtampą bei dirglumą.

Reikia keisti mitybą

Prieš mėnesines reikėtų daugiau valgyti šviežių ir džiovintų vaisių, turinčių kalio: bananų, abrikosų, razinų apelsinų, riešutų, sojos pupelių, pomidorų. Kai kurioms moterims silpnina nuotaikų kaitą, mažina dirglumą ir nuovargį vitaminas B6, tačiau jį reikėtų vartoti atsargiai.

Dauguma specialistų pagrindine PMS priežastimi laiko hormoninės pusiausvyros sutrikimus, gausiai besigaminančius moteriškus hormonus, sutrikdančius neuroendokrininį įvairių organizmo sistemų veiklos reguliavimą. Yra ir kitokių nuomonių – esą gimda jau yra pasirengusi atmesti tai, kas jau nebereikalinga, o gimdos kaklelis dar neatsivėręs, todėl gimdoje kaupiasi kraujas ir gleivės, o tai ir sukelia skausmus.

Verta žinoti

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Trūksta kalcio?

Anglų mokslininkai neseniai nustatė sensacingą dalyką, esą aštrius apatinės pilvo dalies skausmus gali sukelti kalcio stygius moters organizme, mat dėl to gimdos susitraukimai darosi dažnesni ir stipresni, ji labai sukietėja, o tai sukelia spazminius skausmus.

Todėl moterims prieš mėnesines ir jų metu reikėtų valgyti kuo daugiau fermentinio sūrio, pieno bei kitų daug kalcio turinčių produktų arba gerti kalcio preparatus. Beje, kalcį organizmas geriau įsisavina kartu su magniu ir vitaminu D. Taip pat pravartu žinoti, kad rūkymas – ne draugas kalciui.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top