Ateinančią savaitę sezoninė gripo vakcina pasieks Lietuvą

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) centralizuotai nupirko 100 tūkst. sezoninio gripo vakcinos dozių. Atvirojo konkurso būdu perkamos gripo vakcinos kaina šiemet, palyginti su pernai, sumažėjo 3,6 procento: vienos dozės kaina šiemet siekė 9,6 Lt, pernai ji buvo 9,9 lito.

Nors šiemet sezoninės gripo vakcinos nupirkta 40 tūkst. dozių mažiau nei pernai, sutartyje su vaistų tiekėjais numatyta, kad prireikus į Lietuvą bus pristatytas didesnis minėtos vakcinos kiekis.

Ši vakcina jau kitą savaitę pasieks Lietuvą ir bus pristatoma į poliklinikas, ligonines bei globos ir slaugos namus, tai yra į tas įstaigas, kurios buvo pateikusios paraiškas šiai vakcinai gauti. VLK nupirkta vakcina "Vaxigrip" (gamintojas "Sanofi Pasteur") šiemet skiepys 470 gydymo įstaigos. Gydymo įstaigų, kuriose galima pasiskiepyti, kasmet daugėja: pernai skiepijo 435 gydymo įstaigos, 2008 m. – 431, 2007 m. – 286.

VLK sezoninę gripo vakciną perka nuo 2007-ųjų. Skiepai nuo gripo padeda išvengti šios ligos, o svarbiausia – gyvybei pavojingų jo sukeliamų komplikacijų: plaučių uždegimo, sinusito, širdies raumens uždegimo, lėtinių kvėpavimo takų, širdies, inkstų ir kt. ligų.

Nemokamai nuo gripo bus skiepijami pavojingų gripo komplikacijų rizikos grupei priskiriami asmenys: vyresni nei 65 metų ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ir kt.), taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai.

Dėl skiepų rizikos grupei priskiriami asmenys turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gripo profilaktika kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas. Spalis ir lapkritis – tinkamiausias metas skiepytis nuo šios ligos. Kadangi kasmet keičiasi gripo virusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis neturėtų pamiršti ir tie gyventojai, kurie skiepijosi pernai.

Laikas.lt

Naujausi komentarai
Kra
2010-09-17, 16:19
Koks filmas?
to uodas
2010-09-17, 16:18
visiskai tau pritariu, zmoniu mulkinimas, negerai tos vakcinos, farmaciniku ismyslas... paziurekit filma apie sias vakcinas, ten viskas labai aiskiai isdestyta...
:)
2010-09-17, 15:40
Uodeli, tau sakes :). O jei rimtai, tai man atrodo, kad cia daugiau burbulas, nei reali gresme
uodas
2010-09-17, 15:28
vakcina - nuodas
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai