Now Reading
„Pasakoje“ – keturių dokumentinių filmų apie Vilnių premjeros

„Pasakoje“ – keturių dokumentinių filmų apie Vilnių premjeros

„Pasakoje“ – keturių dokumentinių filmų apie Vilnių premjeros

Laikas.lt

Šį penktadienį, lapkričio 29 d. 15 val. sostinės kino teatre „Pasaka“ įvyks keturių dokumentinių trumpametražių filmų premjeros. Jos vainikuos du mėnesius vykusį pirmą tarptautinį „Audiovizualinių menų industrijos inkubatoriaus“ (AMII) projektą „NordBaltic Incubator“. Pusšimtis jaunų kinematografininkų iš Estijos, Italijos, Latvijos, Švedijos, Suomijos ir Lietuvos spalį ir lapkritį, padedami profesionalų, kūrė filmus apie Vilnių ir vilniečius. Penktadienio popietę jų darbus vertins ne tik sostinės žiūrovai, bet ir dėstytojai. Geriausių darbų autoriams bus įteikti specialūs diplomai.

„Tai yra nepamirštamas laikas, neįkainojama patirtis.„Audiovizualinių menų industrijos inkubatorius“ aštuonias savaites buvo sklidinas tokio stulbinančio entuziazmo, kurio ilgai nepamiršime. Esame pasiryžę ir toliau rengti, palaikyti projektus, skatinančius kūrybiškumą, užkrečiančius svajonėmis. Ir svarbiausia, kad edukacinis darbas neliko „uždarytas“ auditorijose, filmavimų paviljonuose, montažinėse – jo rezultatus galės pamatyti visi žiūrovai, kurie domisi jaunų europiečių darbais,“ – sako AMII vadovė, kino režisierė Inesa Kurklietytė. 

I. Kurklietytė neabejoja, kad dokumentinių filmų premjeros „Pasakoje“ bus geriausias įrodymas, kad Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus dailės akademijos ir Lietuvos kino studijos įsteigtam AMII pagal jėgas įgyvendinti įvairiausios apimties audiovizualinius ir edukacinius projektus.

Filmų, kuriuos kūrė keturios tarptautinės jaunų kino profesionalų, studentų ir kinu besidominčių moksleivių komandos, temos labai skirtingos. Režisieriaus iš Švedijos Otto Banovitso juostoje „Katedra“ išvysime trijų žmonių portretus, kurie, pasak autoriaus, atskleis „tris Katedras, tris tikėjimus, tris skirtingus Vilniaus veidus“. Šio filmo herojai yra Oskaro Koršunovo spektaklyje „Katedra“ Lauryną vaidinantis aktorius Marius Repšys, kunigas Julius Sasnauskas ir nesutikęs atskleisti savo tapatybės grafičių piešėjas.

Režisierius iš Italijos Matteo Passerini Vilniuje sutiko garbaus amžiaus Magdaleną. Režisierius lydi moterį į tėviškę. Filme „Mano liepos“ herojė atveria nutylėtą praeitį, skaudžias ne tik asmenines, bet ir didžiosios istorijos žaizdas. Latvio Gundarso Jakobsono „Įkalinti“ – tai kelionė į Vilniaus Švč. Jėzaus Širdies bažnyčią, pokalbis su ten dirbusiu kunigu apie jos istoriją ir tikinčiuosius. O latvis Reinis Spaile vis stabteli priešais sostinės autobusų stoteles. „Taip, miestas yra nenutrūkstamo judėjimo vieta, tačiau yra akimirkų, kai žmonės priversti sustoti. Ką jie galvoja, kur vyksta, ko ieško žemėlapiuose?“ – klausia įsižiūrėdamas į laukiančius žmones juostos „Žemėlapiai“ autorius.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Visų režisierių kelionės po Vilnių ir pažintys su miestu prasidėjo taip pat – vyko pažintinės ekskursijos su profesionaliais gidais ir dėstytojais, dalyviams buvo pasakojama apie iškilias asmenybes ir įdomiausias sostinės vietas, miesto dvasia tvyrojo individualių konsultacijų ir paskaitų metu. Trumpų naktų ir ilgų diskusijų su prodiuseriais metu kiekvienas režisierius atrado savo Vilnių, istorijas, kurias pasakoja savaip interpretuodami vilnietišką kasdienybę. Manau, kad šie filmai bus aktualūs sostinės gyventojams, mat praeivių istorijos dažnai lieka neišgirstos. Arba esame prie jų pripratę. Keturi režisieriai padės giliau pažvelgti į mus supančius žmones“, – įsitikinusi projekto „NordBaltic Incubator“ koordinatorė Domantė Urmonaitė.

Sukurti filmus apie Vilnių jauniems kūrėjams padėjo profesionalių dėstytojų komanda – lietuviai režisieriai ir prodiuseriai Audrius Stonys, Audrius Mickevičius, Ričardas Matačius, Stasys Baltakis, Islandijos kino akademijos režisūros dėstytojas Stevenas Meyersas, Latvijos kultūros akademijos dėstytojas, operatorius Andrejs Verhoustinskis, Estijos operatorius ir prodiuseris Arko Okkas. Dėstytojai diplomais įvertins geriausią režisierių, operatorių, garso dizainerį, kompozitorių ir montažo režisierių.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top