Britų žurnalistas pademonstravo, kaip nedidelį kambarį apšildyti vos už 32 centus per dieną arba už 96 centus per parą (video)

Technologijos.lt

Brangstanti šilumos energija vis didesniu galvos skausmu tampa ir tose valstybėse, kurių piliečiai uždirba gerokai daugiau už mus. Tačiau atsiranda šviesuolių, kurie pasiūlo iš koto verčiančių sprendimų. Štai britų žurnalistas Dilanas Vinteris (Dylan Winter) „Youtube.com“ jau senokai publikavo vaizdo siužetą, kuriame demonstruoja, kaip jis savo kambarį apšildo už 8 pensus (32 centus) per dieną (8 val.) arba už 96 centus per parą.

Savadarbis šildutyvas iš kepimo skardos, žvakelių ir dviejų vazonų

Viskas, ko reikia šiam taupiam šildymo būdui – kelios vadinamosios „tabletinės“ žvakės, kepimo skarda ir du tušti moliniai gėlių vazonai. D. Vinterio teigimu, labai primityvi šildymo sistema grindžiama šilumos konvekcijos reiškiniu. Žurnalistas tvirtina, kad jo namus du molio vazonėliai, po kuriais dega 4 tabletinės žvakelės, įšildo per 8 val.

D. Vinteris gyvena ir dirba būste ant vandens, tad seniai domisi būsto šildymo alternatyvomis. Parduotuvėje D. Vinteris įsigijo tabletės pavidalo žvakelių (100 tokių žvakelių Jungtinėje Karalystėje kainuoja 1 svarą, t. y., apie 4 Lt, viena žvakelė (4 ct) dega apie 4 val., tad keturias reikia uždegti ryte (16 ct), keturias – perpiet (dar 16 сt). Taip pat žurnalistas nusipirko du skirtingo dydžio molinius gėlių vazonėlius.

Šildytuvas surenkamas taip. Į kepimo skardą reikia įstatyti ir uždegti 4 žvakeles. Tada virš jų pastatyti apvožtą mažesnį molinį vazoną. Skylutę jo dugne uždengti tabletinės žvakės skardele. O tada mažąjį vazoną uždengti apvožtu didžiuoju vazonu. Šio dugno skylė turi likti atvira.


Savadarbis šildutyvas iš kepimo skardos, žvakelių ir dviejų vazonų

Britų žurnalistas pademonstravo, kaip nedidelį kambarį apšildyti vos už 32 centus per dieną arba už 0,96 Lt per parą

Štai ir viskas – šildytuvas paruoštas naudojimui. Savaime suprantama, galima pasidaryti ne vieną, o keletą tokių šildytuvų, pastatyti juos skirtingose didesnės patalpos vietose. Išradimo autoriaus teigimu, mažą kambariuką (jis jį aprodo vaizdo siužete) toks savadarbis šildymo įrenginys iš 4 žvakelių sušildo per 8 val.

Kaip viskas veikia? Žvakelių liepsna įšildo mažojo vazono erdvę – šis vazonėlis tampa „vidine kaitinimo šerdimi“ – jis įkaista iki „labai aukštos temperatūros“. Tada tarp mažesniojo ir didesniojo vazonų prasideda „oro konvekcija“: įšildytas oras pro antrojo vazono dugno skylę sklinda į patalpą ir ją per 8 val. prišildo.

Išradimo populiarintojas tvirtina: „Sistema veikia todėl, kad degant žvakėms išsiskiria dujos, kuriose apstu įkaitintų dalelių, o šios – įkalintos po vazonais. Tos dujos yra lengvesnės už orą, tad kyla aukštyn, kur oras vėsesnis. Todėl vėsus oras leidžiasi ant žvakelių – taip suformuojama oro dalelių konvekcija. Ji ir neša šilumą, kuri po kambarį pasklinda pro didesnio vazono kiaurymę.“


Britų žurnalistas pademonstravo, kaip nedidelį kambarį apšildyti vos už 32 centus per dieną arba už 96 centus per parą

Šildytuvo veikimo schema

„Žmonės man pasakojo, kad teisinga apvožtų vazonų padėtis leidžia šildytis dar efektyviau, - tvirtina D. Vinteris. – Aš pats netikėjau, bet tai iš tiesų veikia. Pabandykite – būsite pakerėti.“


alternatyvus šildymo būdai, pigus šildymas, šildymas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai