Rudens sezono tendencijos interjere – į madą grįžta prabanga ir sodrios spalvos (foto)

Žurnalas „Mano namai“

Prabangos ir stabilumo dvelksmas interjere šį sezoną grįžta į madą – į tai dėmesį atkreipia interjero tendencijų žinovai. 

„2013–2014 m. rudens-žiemos sezono baldų kolekcijose matome sugrįžtančius prabangos elementus, anksčiau vyravusį kuklumą ir funkcionalumą keičia subtilus puošnumas ir komfortas“, – teigia italų dizainerių baldais prekiaujančių „Interio Baltic“ salonų, kurių vienas įsikūręs specializuotame baldų ir interjero prekybos centre „Domus galerija“, direktorė Oksana Hyttel.

Anot interjero ekspertės, viena šio rudens sezono tendencijų interjere – subtilaus aukso ar perlamutro blizgesio odos baldai, pabrėžiantys prabangos ir šilumos jausmą.

„Vos matomas aukso ar perlamutro blizgesys, minkštesni ir komfortiškesni baldai, klasikinių „Chanel“ rankinukų dizaino įkvėptos atraminės sofų pagalvės – visa tai pamatysite šio sezono kolekcijose, – pasakoja O. Hyttel. – Į madą itališkų baldų dizaine taip pat sugrįžta papildomos detalės – įvairios dekoro siūlės, sagutės, akcentai, kurie ne apsunkina baldą, bet padaro jį įdomesnį.“

Stalas atsikovoja šeimos gyvenimo centro pozicijas

Pasak italų interjero dizainą gerai išmanančios O. Hyttel, dideli, puošnūs, net didingi stalai – taip pat viena šio sezono naujovių.

„Tradiciniai šeimos pietūs ar vakarienė namuose vėl tampa svarbiu ritualu, todėl baldų dizaino kūrėjų dėmesio centre – didelis patogus stalas, – apie naujausias tendencijas pasakoja O. Hyttel. – Stalo funkcijos prasiplečia – jis tampa namų dalimi, prie kurios praleidžiama vis daugiau laiko. Tai vieta, kur susirenka visa šeima, o savaitgaliais prie jo taurės vyno ir pokalbių pakviečiami draugai, prie stalo ne tik valgoma, bet ir patiriama nemaža dalis jaukių, šiltų gyvenimo akimirkų. Tad vėl populiarėja dideli, net šiek tiek masyvūs stalai, atkreipiantys į save dėmesį. Juokaujant galima sakyti, kad šis baldas vėl tapo geriausiu keturkoju žmogaus draugu.“

Žalia – madingiausia šio sezono spalva

„Praėjusį sezoną baldų dizaine vyravo mėlyna spalva, o šiandien interjero ir baldų dizaino kūrėjai siūlo įvairių žalios spalvos atspalvių akcentus ir kombinacijas, – teigia O. Hyttel. – Iš gamtos atėjusi žalia yra stabilumo, optimizmo spalva, atitinkanti bendrą grįžimo prie skoningos prabangos tendenciją.“
Anot „Interio Baltic“ direktorės, kalbant apie spalvas, sodrios apskritai karaliauja šio sezono interjeruose, todėl kuriant stilingus namus reikėtų žvalgytis būtent šių spalvų baldų ir aksesuarų.

Šiluma, jaukumas ir dėmesys ekologijai – privalomi šio sezono akcentai

Pasak O. Hyttel, namų jaukumui, šilumai šį rudenį interjero dizaineriai skiria itin daug dėmesio.
„Šį sezoną labai madingi šilti ir jaukūs namai su židiniais ar krosnelėmis, o jaukumo pojūtį dar labiau sustiprina akį traukiančios įvairių formų ir žaismingų spalvų tekstilinės malkų dėtuvės“, – pasakoja interjero ekspertė.

Nusprendusiems be radikalių permainų ir didelių investicijų atnaujinti namus O. Hyttel šį sezoną pataria rinktis minkštus ir malonius liesti baldų audinius ar užtiesalus, taip pat skirtingų žalios spalvos atspalvių interjero akcentus ir detales: vazas, žurnalų stovus ar jau minėtas malkų dėtuves.

Nedidelių namų šeimininkams šį rudenį salonų „Interio Baltic“ kolekcijose siūlomi itin funkcionalūs transformuojami baldai, pavyzdžiui, viena ant kitos sudedamos kėdės ar sulankstomi darbo staliukai, kurių dydį galima keisti pagal poreikį.

O. Hyttel atkreipia dėmesį į tai, kad kai kurios interjero dizaino tendencijos jau kurį laiką išlieka madingos, tad ir šį rudenį jos aktualios.

„Kalbant apie išliekančias tendencijas, verta paminėti dėmesį ekologijai ir perdirbamoms medžiagoms, – pasakoja „Interio Baltic“ salonų direktorė O. Hyttel. – Natūralių ir sintetinių medžiagų balansas akcentuojamas italų dizainerių darbuose, nors grįžtama prie prabangą pabrėžiančio stiliaus.“

Audiniuose ir tapetuose – Šilko kelio egzotika

Užuovėją nuo rudens šalčio ir tamsos šį sezoną namuose turėtų sukurti ir tapetų bei audinių raštai. Tokia mintis pirmiausia kyla žvelgiant į naujausias žymių dizainerių kolekcijas, įkvėptas Rytų egzotikos.

„Designers Guild“ pristatomose sezono naujienose vyrauja Šilko kelio istorijos motyvai. Šių dizaino namų darbus pristatančio audinių ir tapetų salono „Retroforma“, įsikūrusio „Domus galerijoje“, atstovė Lina Kalinauskaitė-Forsman pasakoja, kad ryškios, brangakmenius primenančios spalvos šį rudenį baldų audinių ir tapetų raštuose pačios madingiausios.

„Indigo mėlyna, žali smaragdo atspalviai ir šį sezoną pati madingiausia mėtos žalia vyrauja dizaino namų „Designers Guild“ kolekcijose, – sako L. Kalinauskaitė-Forsman. – „Bizantijos“, „Aleksandrijos“ ir kitais antiką ir Rytų kraštus primenančiais vardais pavadintuose darbuose netrūksta aukso folijos papuošimų, aksomo dulkių detalių, rytietiškos prabangos dvelksmas juntamas kiekviename audinyje ir rašte.“

Rytų egzotikos gausu ir žymaus britų dizainerio Matthew Williamsono kurtose šių metų audinių ir tapetų kolekcijose, kurias pristato „Retroforma“.

Dangiškojo drakono, bengalinio tigro, povo plunksnų iliustracijos – pagrindiniai dizainerio kolekcijos, kurtos „Osborne & Little“ dizaino namams, akcentai.

Ant sienų turėtų netrūkti spalvų ir margų raštų

Anot L. Kalinauskaitės-Forsman, šį sezoną madingi klasikiniais Damasko raštais marginti tapetai. Be to, kaip teigia pašnekovė, verta paminėti ir dar vieną šio sezono madą – rišto audinio dažymo metodą imituojančius tapetų motyvus. Tokį metodą, kai medžiaga prieš dažant tam tikrose vietose surišama, „Designers Guild“ praėjusį sezoną pristatė savo audiniuose, o šį rudenį perkėlė ir ant tapetų.

„Margi raštai suteikia galimybę akcentuoti tam tikrą spalvą interjere, pakreipti jį norima linkme, įvesti spalvą net ir į beveik bespalvį interjerą, – ryškių ir spalvotų raštų pranašumus vardija salono „Retroforma“ atstovė. – Tiesa, ir vienspalvių tapetų dizaine šį rudenį pastebima savų tendencijų. Čia vyrauja stambaus pynimo ir pynimo eglute raštai bei sodrios spalvos.“

L. Kalinauskaitės-Forsman teigimu, klasikinio interjero gerbėjams vertėtų pasižvalgyti ir po naujas Ralpho Laureno ir „Zoffany“ dizaino namų tapetų kolekcijas.

Naujoji „Zoffany“ kolekcija „Tespi“ perkelia į senąją Veneciją. Ši kolekcija įkvėpta ispanų kilmės scenografo, kostiumų dailininko, madų ir audinių dizainerio Mariano Fortuny kūrybinio palikimo, kuris XIX–XX a. sandūroje gyveno Venecijoje ir kūrė veikiamas renesanso dvasios. Šio kūrėjo archyvuose rasta ornamentika naudojant modernias technologijas perkelta ant „Zoffany“ kolekcijos „Tespi“ prabangių audinių, gobelenų ir tapetų.

„Ralphas Laurenas lieka ištikimas subtiliam amerikietiškos prabangos jausmui – klasikinės juostelės, Damasko raštų motyvai ir žymioji Ralpho Laureno mėlyna išlieka šio dizainerio vizitine kortele, – apie naują garsiojo amerikiečių dizainerio tapetų kolekciją pasakoja L. Kalinauskaitė-Forsman. – Visgi matome, kad naujojoje jo kolekcijoje atsispindi ir bendros šio sezono interjero dizaino mados – povo plunksnų mėlynos ir mėtų žalios atspalviai.“

baldai, interjeras, interjero tendencijos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai